Expoziția de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” la Bilbao

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Consulatul General al României din Bilbao, Uniunea Arhitecților din România și Delegația din Vizvcaya a Colegiului Oficial al Arhitecților din Vasco-Navarro, prezintă expoziția de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor”.

Vizcaya este o provincie din Spania de nord, în Comunitatea Autonomă a Țării Basce, cu capitala la Bilbao. Orașul Bilbao, cel de-al șaselea oraș ca mărime al Spaniei,  este capitala regiunii Vizcaya din Țara Bascilor.

Expoziția va fi inaugurată la data de 4 mai,  ora 19.00, la sediul Delegación en Bizkaia del Colegio Oficial de Arquitectos Vasco-Navarro în prezența autorităților locale spaniole, a membrilor corpului consular din Bilbao.

Locație: Alameda Mazzaredo, 69 Bilbao /Mazzaredo Zumarkalea, 69 Bilbo

Vor fi prezenți la vernisaj Consulul General al României la Bilbao, domnul Marian Popescu, directorul ICR Madrid, Maria Floarea Pop, alături de reprezentanții Uniunii Arhitecților din România. 

Expoziția ilustrează 100 de ani de prezență a femeilor în arhitectura românească și evidențiază potențialul și creativitatea doamnelor din arhitectura românească. Proiectul prezintă câteva dintre figurile reprezentative ale arhitecturii feminine din România, printr-o selecție de fotografii, texte, machete și obiecte.

Profesioniste, puternice și fascinante.7 femei care au modelat, în mod semnificativ, arhitectura din România de la începutul secolului trecut până astăzi, între modernitate și tradiție, educație și spirit civic: Regina Maria a României, Virginia Andreescu Haret, Henrietta Delavrancea, Ioana Grigorescu, Silvia Demeter-Lowe, Eliza Yokina și Ilinca Păun Constantinescu.

Regina Maria patronează expoziția pentru că a reușit să creeze climatul favorabil înfloririi artelor și afirmării femeilor în arhitectura românească, în prima parte a secolului XX.

Henrietta Delavrancea și Virginia Andreescu Haret sunt Pionierele care s-au remarcat în perioada interbelică, după ce au servit ca infirmiere voluntare în primul Război Mondial.

Ioana Grigorescu a fost o imensă forță creatoare care, în plină perioadă socialistă, a redat splendoarea Bisericilor pictate din Nordul Moldovei, asigurându-le intrarea pe Lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Silvia Demeter Lowe, Eliza Yokina și Ilinca Păun Constantinescu fac parte din noua generație, preocupate de profesiune, implicate în educația celor mici, militante civic și apărătoare ale identității patrimoniului românesc.

Expoziția este curatoriată de președinta Uniunii Arhitecților din România, arhitecta Ileana Tureanu.

Sărbătorim 100+3 ani de prezență constantă și importantă a femeilor în arhitectura românească. Prezentăm, prin portrete reprezentative, Pionierele din perioada interbelică (Virginia Andreescu-Haret șI Henrietta Delavrancea-Gibory), Salvatoarele patrimoniului arhitectural din epoca socialistă (Ioana Grigorescu), speranțe ale perioadei contemporane (Silvia Demeter) noua tendință de asumare civică și educație (Ilinca Păun Constantinescu).

Femeile au jucat și joacă un rol major în arhitectura românească.”, Ileana Tureanu

Vă așteptăm!