„Estetica dialogică și curatoriatul își propun să facă din artă o formă de terapie socială” (Arina Ailincăi)

Estetica dialogica si curatoriatul isi propun sa faca din arta o forma de terapie sociala (Arina Ailincai)

Arina Ailincăi, artistă care anul acesta este invitată la Bienala Internațională de Sticlă și Ceramică de la Haacht, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu despre participarea sa la Bienală dar și despre misiunea artei contemporane în rezolvarea crizelor existențiale ale prezentului.


1. Cu ce gânduri se însoțește participarea dumneavoastră la Bienala internațională de Sticlă și Ceramică de la Haacht (Belgia) în 2020?

O bienală internațională de artă este un proiect cultural grandios, ce convoacă toate energiile creative de pe mapamond, fapt care stimulează dorința de participare la un astfel de eveniment și întreține motivația artistică, asigurând o cunoaștere „în direct” a tendințelor contemporane în domeniu.

2. Vă rugăm să ne spuneți care este filozofia dvs. artistică, mesajul dvs. principal transmis în lucrări și cum se declină acesta în materialul ales (ceramica).

Lucrările mele tematizează, prin metafore sculptural-antropomorfe, problema relației dintre lumea sensibilă, material a trupului omenesc, supus devenirii, și lumea lui interioară, în care sunt depuse asemenea unui palimpsest, „lucrările nemuritoare ale spiritului”.

3. Ca artist, cum percepeți criza continuă a lumii contemporane și ce rol credeți că poate sa joace arta în rezolvarea acesteia?

Este o întrebare care se înscrie într-o tematică mult dezbatută la ora actuala, în care Estetica dialogică și curatoriatul își propun să facă din artă o formă de terapie socială și implicit, o formă de a îmbunătăți calitatea vieții. Poate ar trebui să conjugăm o idee venită din spațiul spiritual nipon cu neuroștiința care susțin deopotrivă că: „Cultivarea artelor frumosului aduce sănătate și fericire”.


Arina Ailincăi este  artistă de talie internațională, formată în România. În anii 80, s-a stabilit în Canada, unde a fost recunoscută ca fiind unul dintre cei mai talentați artiști care lucrează în lut. A expus și a ținut prelegeri în Statele Unite. În ultimii ani, a fost invitată să lucreze, să expună și să predea la centre majore de artă ceramică și evenimente internaționale din Europa (Danemarca, Estonia, Letonia, Franța, Italia, Germania, Elveția, Ungaria, România, Croația, Turcia ) și din China, Taiwan, Japonia și Coreea de Sud.

Arta artistei Arina Ailincăi se concentrează asupra figurii umane, a corpului, pe care o exersează pe corpuri reale, adesea chiar pe corpul său. Asemănarea neobișnuită a sculpturii ceramice cu corpul omenesc nu este decât un punct de plecare pentru explorarea, prin mijloace vizuale, a condiției umane universale de a fi un sine întruchipat. Sculpturile ei în lut au o dimensiune filosofică și metaforică. Marcajele de pe suprafața exterioară și scenariile misterioase din golul trupului transformă replica fidelă a unui anumit individ într-un vas uman arhetipal, care conservă urmele vieții interioare, timpului, locului și istoriei.

Bienala Internațională de Sticlă și Ceramică de la Haacht este organizată în perioada 21-29 martie 2020, cu scopul de a prezenta artiști contemporani în design de sticlă și ceramică. Inaugurarea Bienalei va avea loc vineri, 20 martie 2020, în prezența artiștilor invitați și a directorului artistic Maurice Van der Speeten.  Evenimentul va avea loc la GC Den Breughel of Haacht (Centrul Comunitar Cultural din Haacht), unul dintre cele mai importante locuri din Belgia pentru expunerea artelor vizuale contemporane, cu precădere sticlă, ceramică, textile și hârtie.