Duo-ul românesc KHIDJA la festivalul de muzică electronică Currents din Germania

Institutul Cultural Român de la Berlin susţine prezenţa duo-ului românesc KHIDJA, compus din Andrei Rusu şi Florentin Tudor, la Festivalul de muzică electronică Currents, în data de 8 octombrie 2022, la E-WERK Luckenwalde. Parteneri de creație de 20 de ani, personalitățile lor opuse se modulează într-o singură entitate. Spectacolele lor implică lucrul cu o mulțime de aparate pentru a-și recrea piesele live, parte din spectacol fiind improvizată. Cei doi mixează de la funk şi jazz la deep house şi disco şi s-au impus cu lansări la case de discuri precum Hivern Discs, Malka Tuti sau DFA. În 2019 duo-ul a avut o serie de reprezentaţii live în cadrul Festivalului Artelor EUROPALIA.

Currents 2022 este un amalgam de spectacole live de artă contemporană și muzică electronică, prezentând un mix de artiști de renume internațional şi emergenţi. Evenimentul de o zi este curatoriat de duo-ul din România, Khidja, care concertează în întreaga lume și scrie partituri muzicale pentru film, instalații new media și spectacole performative şi care se regăseşte şi ca DJ în lineup-ul evenimentului, alături de alţi 21 de artişti: Suzanne Ciani, Breadwoman, Svitlana Nianio x Sergeii Khotiachuck & Roman Gens, Dopplereffekt, ladrache, Wojciech Rusin x Jo Hellier, Lena Willikens x Marylou, Alicia Carrera. Germania este recunoscută pentru scena sa dinamică de muzică electronică iar festivalurile internaţionale de profil din Germania reprezintă o platformă majoră de promovare a muzicii electronice românești.

Currents 2022 este un festival de muzică electronică ce se desfăşoară pe durata unei zile în fosta centrală termică pe bază de cărbune E-WERK, construită în 1913, care a încetat producția în 1989 odată cu căderea zidului Berlinului. Festivalul este o platformă de artă contemporană pentru 10 proiecte de muzică experimentală, alimentată în întregime cu energie 100% fără CO2. Instalația video imersivă și VR Cold Light, realizată de Lindsay Seers în colaborare cu Pablo Wendel, va însoți programul în Sala Turbinei, alături de The Real Line, o expoziție de grup exclusiv feminină care prezintă practici artistice românești contemporane.