Documentarul „Vapniarka. The camp of death”, proiectat la ICR Tel Aviv pentru a marca Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului din România

ICR Tel Aviv în colaborare cu platforma „Viitorul Memoriei”, fondată de Olga Ștefan, organizează în data de 27 octombrie, de la ora 17:00, un eveniment de prezentare a documentarului „Vapniarka”, realizat de Olga Ștefan, care va fi transmis, prin live-streaming, pe pagina oficială a ICR Tel Aviv - https://www.facebook.com/icr.telaviv.

Programul evenimentului, care va avea loc la sediul institutului și care se va desfășura în limbile română și ebraică, va include proiecția filmului „Vapniarka” (2022, România, 10 minute, subtitrare în limba engleză), o discuție în limba română, între Olga Ștefan, realizatoarea filmului și Greta Barak, arhivistă în cadrul Centrului de Documentare și Cercetare Ghetto Fighters' House și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul prezent în sală și cel virtual.

Manifestarea face parte din șirul de evenimente dedicate marcării Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România. Evenimentul va beneficia de prezența E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel.

Documentarul „Vapniarka” spune povestea deținuților din lagărul de concentrare de la Vapniarka, o localitate de pe teritoriul actual al Ucrainei, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a făcut parte din Guvernământul Transnistriei, administrat de autoritățile române. Prin intermediul desenelor lui Gabriel Cohen, Aurel Mărculescu, Gheorghe Ceglokoff și Laszlo Karoly (folosite la realizarea acestuia material) aflăm despre condițiile extrem de dificile pe care deținuții, în mare parte evrei cu simpatii comuniste, le-au avut de îndurat (barăci în paragină, frig, boli, foamete și multe altele).

Proiectul „Viitorul Memoriei” (http://www.thefutureofmemory.ro/) are ca scop familiarizarea publicului cu trecutul țărilor implicate (România și Republica Moldova) și cu trecutul fiecărui oraș, reactivând memorii prin intermediul artei contemporane și media, legând trecutul de prezent, documentând mărturiile ultimilor supraviețuitori, personalizând istoria prin narațiuni orale, creând legături între oameni și deschizând spațiile publice spre dezbatere și înțelegere reciprocă.

Ghetto Fighters’ House, sub numele complet Muzeul Patrimoniului Holocaustului și al Rezistenței Evreiești, Centrul de Documentare și Cercetare „Itzhak Katzenelson”, a fost fondat în 1949 de membri ai kibbutzului Lohamei Hagetaot, o comunitate formată din supraviețuitorii Holocaustului, printre ei luptători ai rezistenței antifasciste și unităților de partizani. Muzeul poartă numele lui Itzhak Katzenelson, un poet evreu care a fost ucis la Auschwitz.