Difuzarea filmului „Swamp Cityˮ în cadrul programului EUNIC DokuMontag, cu sprijinul ICR Berlin

ICR Berlin invită publicul luni, 13 noiembrie 2023, ora 19.00, la proiecția filmului „Swamp Cityˮ (2021), un fascinant film documentar în regia lui Ovidiu Zimcea și Bogdan Pușlenghea, ce va fi urmat de o discuție cu publicul moderată de Judith Albrecht din partea ICR Berlin. Proiecția filmului are loc în cadrul evenimentului „DokuMontagˮ, inițiat și organizat de două ori pe lună de rețeaua institutelor culturale din Berlin EUNIC. În cooperare cu EUNIC Berlin, Centrul Ceh și Institutul Francez din Berlin prezintă documentare relevante și de actualitate din toată Europa, care tratează probleme sociale și ale drepturilor omului. ICR „Titu Maiorescu” Berlin susține cu continuitate participarea românească în cadrul acestui eveniment.

„Swamp Cityˮ explorează scena muzicală din Timișoara anilor 1990, oferind o retrospectivă a acestei perioade. Începutul se regăsește în urma Revoluției din 1989, când Timișoara era un oraș efervescent plin de artiști ambițioși, inspirați de trupele de rock alternativ și post-punk din străinătate. Orașul a fost întotdeauna un loc cu o bogată tradiție în ceea ce privește muzicienii talentați, acoperind diverse genuri precum rock, drum&bass, punk și chiar pop. Documentarul explorează mișcarea underground din Timișoara de la începuturile sale, cu locuri de întâlnire temporare, săli de repetiții și instrumente improvizate. „Swamp Cityˮ este un studiu detaliat al scenei muzicale underground din anii '90 și aduce în prim-plan relatări ale unor personalități cheie din această comunitate. De asemenea, prezintă modul în care genuri muzicale precum punk, hardcore, new wave și altele au fost adaptate și reinterpretate în funcție de influențele disponibile, instrumentele la îndemână și preferințele locale ale artiștilor.

Intrarea este liberă, dar este necesară înregistrarea la: anmeldung.berlin@institutfrancais.de

Un trailer al filmului poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=Ph171HXT_fg

Judith Albrecht este antropolog și regizor de filme. În activitatea sa de etnograf vizual și antropolog social, ea explorează și experimentează limitele formelor antropologiei. Scopul muncii ei nu este doar acela de a produce conținut pentru lumea academică, ci de a dezvolta formate care readuc discursurile academice în societate. Din 2003, ea a lucrat ca antropolog social și vizual și realizator de documentar independent în Germania și în străinătate, ținând prelegeri la mai multe universități și colegii diferite (Freie Universität Berlin, Ruhr Universität, TaSuBa College Bagamoyo (Tanzania), Webster University Vienna, FÜAK Hamburg, Universitatea de vară interculturală și internațională din Viena, Universitatea din Münster, Universitatea Leuphana Lübeck, Universitatea HMKW de la Berlin). Este unul dintre redactorii-șefi ai blogului și revistei multilingve Encounterși una dintre purtătoarele de cuvânt ale AG Public Anthropology.