Diana Bădică invitată la Budapesta, în cadrul Festivalului European al Romanului de Debut

Scriitoarea Diana Bădica este invitatul din acest an al ICR Budapesta la European First Novel Festival/ Festivalul European al Romanului de Debut, cu romanul „Părinți”, apărut la Editura Polirom în 2019 și va participa la dezbaterea cu titlul „Scriitorul ca cercetător. Probleme de sănătate fizică și mentală, respectiv boala în literatura contemporană”, moderată de Fejérvári Boldizsár. Evenimentul va avea loc vineri, 30 septembrie 2022, ora 16:00, la Europa Pont – Budapesta și se va desfășura în limba engleză, cu traducere simultană în limba maghiară.

Diana Bădica este câștigătoarea Premiilor Tânărul Prozator al anului 2019 și Sofia Nadejde pentru Literatură Scrisă de Femeiediția 2019, la secțiunea Proză, dar și a Premiului Festivalului Primului Roman de la Chambery, Franța, editia 2020.

Romanul „Părinți” descrie viața unei familii dintr-un orășel de provincie care se confruntă cu moartea unuia dintre cei doi copii. Încercările familiei de a se adapta la noua situație coincid cu transformarea societății românești, cea mai mare parte a acțiunii fiind plasată în perioada postcomunistă. Ioana Negrilă, eroina romanului, este o fetiță prinsă între întâmplările copilăriei, neputința de a-și ajuta fratele și nevoia de a trece peste moartea lui.

Festivalul European al Romanului de Debut (European First Novel Festival), organizat în mod tradițional în cadrul Festivalului de Carte din Budapesta 2022, este o platformă vie de întâlnire între scriitori debutanți din Europa. Cea de-a 20-a ediție a evenimentului are loc vineri, 30 septembrie, la Europa Pont din Grădina Millenáris, Budapesta, la care participă scriitori din Bulgaria, Finlanda, Slovacia, Slovenia, Croația, Franța, Cipru, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, Germania, Austria, Elveția, Norvegia, Ungaria, România, Irlanda, Italia, Polonia și Cehia.