Dialog literar: Silvia Marcu și Pepa Roma

În cadrul Dezbaterilor Alexandru BusuioceanuInstitutul Cultural Român din Madrid organizează un dialog literar cu Silvia Marcu și Pepa Roma, două voci importante ale scenei literaturii spaniole, despre cărțile „Frontierele lui Jupiter” (Editura Adarve, 2022) și „Geopolitica Rusiei și a Europei de Est” (Editura Síntesis, 2021)  de Silvia Marcu.

Evenimentul, care va avea loc miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la sediul ICR Madrid, este o discuție despre importanța actualității geopolitice în operele literare. În lumea de astăzi, evenimentele par a fi luate dintr-o ficțiune care se întâmplă zilnic.

„Literatura este teritoriul unui adevăr care depășește prezentul”, spunea Manuel Rico, președintele Asociației Colegiale a Scriitorilor din Spania.

Silvia Marcu este cercetător la Institutul de Economie, Geografie și Demografie (IEGD) al Consiliului Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) și profesor la Masterul în Geopolitică la Universitatea Carlos III din Madrid. Și-a finalizat pregătirea academică cu o bursă postdoctorală a Alianței Atlantice NATO pentru tineri doctori și un master în politicile Uniunii Europene (Școala Diplomatică, Ministerul Afacerilor Externe spaniol). Silvia Marcu a urmat cursuri științifice postdoctorale la G.W. Washington DC și la Institutul de Studii Europene, Ruse și Eurasiatice (George Washington University - Visiting Scholar), Universitatea din București (România) și Academia Rusă de Științe (Moscova). A fost profesor la Universitatea Americană și la Universitatea George Washington (SUA) și la Universitatea Antonio de Nebrija din Madrid. Autoare a lucrării „Geopolitica Rusiei și Europei de Est” (Editura Síntesis, 2021), temele sale de cercetare se concentrează pe migrația internațională, populația (cu accent special pe mobilitatea umană peste granițe) și schimbările geopolitice și sociale ale Eurasiei. Cea mai recentă carte este „Frontierele lui Jupiter” publicată în 2022.

Scriitoare și jurnalistă spaniolă, Pepa Roma a lucrat pentru mass-media precum La Vanguardia, TVE sau Diario 16, printre altele. Ca eseistă, Roma a publicat cărți despre globalizare și despre meșteșugul scrisului, atât jurnalistic, cât și narativ.

În 1997 a fost câștigătoarea Premiului Andalucía pentru roman cu lucrarea „Mandala”, iar în 2011 a reușit să câștige Premiul Azorín cu „Indian Express”.

Drept recunoaștere a carierei sale profesionale extinse de jurnalistă, scriitoare și călătoare, care a reușit să transforme călătoriile și reportajele internaționale în chestiuni jurnalistice și literare, în noiembrie 2018, Pepa Roma a devenit prima femeie care a primit premiul Ítaca al Universității Autonome din Barcelona. 

Evenimentul are loc cu sprijinul editurilor Síntesis și Adarve, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.



Puteți (re)vedea înregistrarea evenimentului:

https://www.youtube.com/watch?v=behPsjKXc6M&t=60s