De Ziua Europei, Atelierul Brâncuşi este înscris în traseul Promenadelor europene de la Paris

Cu ocazia Zilei Europei 2018, Institutul cultural român de la Paris propune vizitarea Atelierul Brâncuşi în cadrul « Promenadelor europene » organizate de clusterul EUNIC Paris (rețeaua institutelor culturale europene de la Paris).

ICR Paris participă anul acesta, prin clusterul EUNIC din capitala franceză, la Sărbătoarea Europei, un eveniment organizat de Primăria Parisului din 2006 cu ocazia Zilei Europei; între 7 şi 13 mai, Parisul se îmbracă în culorile drapelului european şi invită parizienii şi turiştii să desopere un bogat program de festivități. Astfel, institutele culturale europene participă la acest eveniment federator cu o serie de promenade pariziene menite să descopere publicului patrimoniul şi artiştii europeni care jalonează istoria acestui oraş - 11 adrese sunt propuse publicului, ocazie de a descoperi 11 artişti europeni care au trăit, creat sau care şi-au găsit inspirația aici şi de trăi diversitatea culturală prezentă în oraş.

Duminică, 13 mai, promenadele europene din jurul Primăriei Parisului propun o oprire la Atelierul Brâncuşi, alături de alte destinații care includ personalități italiene, germane, portugheze, maghiare, poloneze, spaniole sau britanice, precum: Eduardo Prado Coelho, Gumar W Lundberg, István Sándorfi, Carlo Goldoni, Richard Wallace, Marlies Pöschl, Adam Mickiewicz, José Bergamín.

Figură emblematică a sculpturii secolului 20 şi a istoriei modernității, născut în 1876 în România, Constantin Brâncuşi a trăit şi lucrat la Paris din 1904 până la moartea sa, în 1957. După studii artistice la Craiova şi Bucureşti, la capătul unui periplu devenit mitic (Brâncuşi face drumul Bucureşti-Paris pe jos), Brâncuşi ajunge la Paris la 14 iulie 1904; se instalează în 1916 în apropierea străzii Vaugirard, iar în atelierele din Impasse Ronsin nr. 8 şi 11 creează cea mai mare parte a operei sale. Artistul lasă statului francez, după moartea sa, coninutul; acestor ateliere, cu condiția reconstiuirii lor în integralitate la Muzeul național de artă modernă.

Incepând cu anii 1920, sculptorul preferă să îşi arate operele în locul creării lor, considerând acest spațiu o continuare a artei sale. Reconstruit identit în 1997, lângă Muzeul de artă contemporană Centre Pompidou, Atelierul Brâncuşi conține 137 de sculpturi şi 87 de socluri originale, 41 de desene, 2 picturi. De asemenea, păstrează peste 1600 de plăci fotografice din sticlă şi tiraje originale.