De la Craiova la Veneţia: expoziţia „Deasupra Labirintului" de Aurora Speranţa Cernitu
În perioada 28 octombrie - 11 noiembrie, sălile de expoziţie ale Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia vor găzdui expoziţia de pictură „Al di sopra del Labirinto" / "Deasupra Labirintului" de Aurora Speranţa Cernitu (n. 1956), unul din cele mai reprezentative nume din peisajul artelor plastice din Oltenia. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici, autoarea expoziţiei de la Veneţia abordează teme precum zborul (scara infinită), amintiri – obiecte, provocând interpretări ale unor imagini-simbol: inorogul, pocalul, arlechinul, dualitatea măştii sau enigma cheii. Uneori, cum este cazul măştilor tradiţionale revalorizate plastic, discursul artistic pare a fi focalizat pe obiectul aparent detaşat de context.
Aurora Speranţa Cernitu face parte din Società delle Belle Arti – Circolo Degli Artisti din Florenţa, Italia. În România, a expus în Galeriile ARTA ale Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Craiova, la Muzeul de Artă din Craiova şi Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin, iar în Italia la Galeria de Artă Casa di Dante şi Galeria La Pergola din Florenţa.
În 2001, a participat la expoziţia de grup „Ottobre Europa", organizată sub patronajul Parlamentului European şi al Regiunii Toscana.
Demersul artistic al Aurorei Speranţa este dominat de o implicare sentimentală evidentă, atât în tratarea subiectului, cât şi în gamele cromatice abordate. Regăsim o serie de compoziţii cu cai, cu personaje uşor nedefinite, dar care amintesc de personajele celebre ale literaturii universale, cum ar fi Don Quijote, sau cele cu arlechini sau saltimbanci, călătorind pe culoare pustii ale unor închipuite castele, purtându-şi destinul sub masca de curtean. Toate aceste personaje nu sunt altceva decât semne ale unor trăiri existenţiale. Ele compun un univers imagistic fabulos, în care fantezia ia locul realităţii, iar masca devine o modalitate de supravieţuire. Este o lume în care totul devine posibil.
Florin Rogneanu
Directorul Muzeului de Artă din Craiova
De ani de zile, ca şi când ar pregăti un răspuns plastic deosebit de expresiv, eclatant, vibrant, pentru iubitorii artelor frumoase din Veneţia, Aurora Speranţa şi-a centrat creaţia pe câteva teme fundamentale, extrem de relevante pentru identitatea culturală, spirituală a Olteniei şi a României. Pentru această splendidă expoziţie a selectat doar câteva dintre aceste teme, aducând aici lucrări de mici dimensiuni: Masca, Inorogul, Pasărea, Pocalul – iată, numite sec, aceste teme, aceste toposuri artistice.
Dan Lupescu Director fondator al revistei Lamura
Preşedinte al Asociaţiei Culturale ProEuropa LAMURA - Craiova