Crearea clusterului EUNIC în Republica Moldova

În ziua de 12 octombrie 2015 la Chișinău a fost creată reprezentanța (clusterul) EUNIC (Uniunea Europeană a Institutelor Naționale de Cultură) în Republica Moldova. Clusterul EUNIC Moldova a fost constituit prin acordul Institutelor Naționale de Cultură din 4 țări membre ale Uniunii Europene: Franța, Germania, Polonia și România.  La conferința de presă, desfășurată în incinta cinematografului „Odeon”, au paticipat ambasadorii Franței, Poloniei și României în Republica Moldova: Pascal Vagogne, Corina Gârlă, directorul Centrului Cultural German Akzente” din Chișinău ș.a.

EUNIC a fost înființată în anul 2006 și include 34 de organizații culturale din cele 28 de țări membre ale UE, iar clustere EUNIC există în 90 de țări ale lumii. Republica Moldova devine, astfel, a 91-a țară în care se crează o reprezentanță EUNIC. Scopul activității EUNIC este crearea de parteneriate eficiente între institutele culturale naționale întru promovarea valorilor culturale, a diversității în cultură, a stimulării dialogului și a coperării culturale a Uniunii Europene cu alte țări ale lumii.

Conducerea clusterul EUNIC Moldova va fi asigurată prin rotație de institutele naționale de cultură constituante. Președinte al clusterului EUNIC Moldova pentru perioada 2015 – 2016 a fost ales academicianul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.