Corul de copii "Allegretto" la New York

Corul de copii "Allegretto" la New York

Institutul Cultural Român de la New York (ICRNY) are plăcerea de a vă invita la un concert special al corului de copii "Allegretto", din București:

Marți, 30 iunie, ora 19.00
ICRNY, sala Auditorium
(200 East 38 Street, New York, NY 10016)
Intrarea liberă.

Acest eveniment urmează seriei de concerte susținute de corul de copii în cadrul prestigiosului Festival Coral Internațional "The Rhythms of One World" (TROW) 2015, prezentat de Fundația Ambasadorilor Prieteniei, în trei locații consacrate:

Vineri, 26 iunie, ora 18.30
Concertul de deschidere a Festivalului
General Assembly Hall - Sediul Națiunilor Unite (ONU)

Sâmbătă, 27 iunie, ora 18.00
Concertul Prieteniei
New York University - Eisner & Lubin Auditorium / Kimmel Center, 4th Floor
(60 Washington Sq. South, New York, NY 10010)

Luni, 29 iunie, ora 19.30
Concertul de închidere a Festivalului
Lincoln Center - Alice Tully Hall
(1941 Broadway, New York, NY 10023)

Festivalul internațional TROW a debutat în 2012, când, pe durata unei săptămâni, s-a bucurat de o audiență de peste 5.000 de spectatori, între care numeroși ambasadori, oficialități și prieteni ai ONU, precum și de o transmisie TV live în Manhattan, prin Time Warner Cable. Festivalul este considerat unic prin faptul că se concentrează nu numai pe performanțe muzicale de excepție, ci și pe rolul muzicii ca limbaj universal, ce promovează înțelegerea interculturală, fraternitatea și pacea între națiuni. Corul de copii "Allegretto" a concertat alături de alte formații corale de renume, din întreaga lume: "The Singing Angels" (SUA), Corul de Cameră "Ivan Filipović" (Croația) și Corul Centrului Național de Artele Spectacolului (China). Momente muzicale deosebite au fost oferite de Grupul de rock al ONU și de alți invitați speciali.

Concertul de deschidere a Festivalului, de la sediul ONU, aflat sub patronajul UNESCO, a celebrat împlinirea a 70 de ani de la semnarea Cartei ONU. Concertul a fost realizat, în mare parte, cu sprijinul Misiunii Permanente a României la ONU, iar Excelența Sa, doamna Ambasador Simona Miculescu a fost gazda evenimentului.

Grupul vocal "Allegretto", de la Palatul Naţional al Copiilor din București, este coordonat de dirijoarea, compozitoarea și profesoara Adriana Codreanu, cea care l-a fondat în anul 1974, și de maestrul de sunet Radu Gherasim Chiriță. Componența corului - peste 20 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani - se schimbă periodic, odată cu trecerea timpului.

Până în prezent, formaţia "Allegretto" a efectuat 63 de turnee internaţionale şi a participat la peste 55 de concursuri şi festivaluri, la care a cucerit peste 50 de premii și disctincții, între care: Premiul Televiziunii Române pentru reprezentarea României în lume; Marele Premiu de Interpretare (Bari, Italia, 2001 și 2003); Medalia de Aur (Odessa, Ucraina, 1995); Trofeul de Aur (Konin, Polonia, 1996); Medalia de Argint la Concursul Mondial al Corurilor (Hong Kong, 2006); Marele Premiu (Mexic, 2005); Marele Premiu și două Premii Întâi (Israel, 2011); Titlul de “Ambasadori ai Prieteniei”, oferit de Guvernul Chinei; Premiul “Români pentru români”, oferit de Realitatea TV.

"Allegretto" a avut onoarea de a avea ca spectatori mari personalităţi ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Preşedinții Poloniei și Italiei, familia Preşedintelui G.W. Bush, Regii Jordaniei, Marocului, Belgiei și Olandei.

Copiii Corului Naţional "Allegretto" au susţinut, de-a lungul timpului, peste 1600 de spectacole şi concerte, dintre care peste 400 în străinătate, pe scene de renume din Grecia, Italia, Marea Britanie, Maroc, Iordania, Rusia, Republica Moldova, Mongolia, Polonia, Franţa, Turcia, Macedonia, Ucraina, Elveția. De asemenea, au cântat pentru copii în nenumărate şcoli și grădiniţe şi au organizat spectacole de binefacere în spitale şi aziluri de bătrâni. Formaţia a avut multiple colaborări cu Societăţile de televiziune din țară și de peste hotare.

Corul "Allegretto" este singurul grup muzical de copii din România care a cântat împreună cu Felicia Filip, Mariana Nicolesco, Ştefan Bănică Jr., Michael Jackson, Richard Clayderman, Toto Cutugno, Nicola di Bari, Rita Pavone, Natalia Oreiro, în concerte oficiale şi la emisiuni televizate. Repertoriul corului de copii include piese românești, dar și internaționale, clasice sau moderne, compuse, între alții, de Zeller, Lennon - McCartney, Mozart, Glen Miller, Michael Jackson, Toto Cutugno, Margareta Pâslaru, sau din folclorul românesc, rus și chinezesc.