Concertul extraordinar al compozitorului și dirijorului Vladimir Cosma la Praga

Institutul Cultural Român de la Praga anunță concertul extraordinar al compozitorului și dirijorului de origine română Vladimir Cosma, la pupitrul Orchestrei Simfonice Naționale Cehe, luni, 10 iulie 2017, ora 19:00, în Sala Smetana din Casa Municipală din Praga. Evenimentul face parte din Festivalul Internațional de Muzică Prague Proms care se desfășoară în perioada 21 iunie – 19 iulie 2017, în Republica Cehă.

Vladimir Cosma a început să compună muzică clasică și jazz începând cu anii '70, apoi a trecut la muzica de film. A compus mai ales pentru producțiile cinematografice franceze, printre care Le Distrait (regia Pierre Richard, 1970), Le Grand Blond avec une chaussure noire, Le Retour du grand blond (în regia lui Yves Robert și Pierre Richard, 1972/1974), Les Aventures de Rabbi Jacob (regizat de Gérard Oury, cu Louis de Funès în rolul principal, 1973), La moutarde me monte au nez (regizat de Claude Zidi cu Pierre Richard), L'aile ou la cuisse (regia: Calude Zidi cu Louis de Funès, 1974) / 1976), L' Animal (regia Claude Zidi, cu Jean-Paul Belmondo, 1977) și multe altele. Vladimir Cosma a primit nenumărate premii internaționale, printre care două premii Césars în 1982 și 1984 pentru cea mai bună muzică pentru filmele Diva (regia: Jean-Jacques Beineix) și Le Bal (regia: Ettore Scola). La Cannes în 1983 fost premiat cu Grand Prix du Disque, iar la Varșovia în mai 2001 a câștigat premiul Philip pentru cea mai bună muzică de film compusă în Europa. În octombrie 2016 Vladimir Cosma a sărbătorit 50 de ani de carieră profesională cu o serie de concerte în jurul Franței - inclusiv Paris, Lyon, Lille și Rouen, precum și la Geneva, în Elveția.

Orchestra Simfonică Națională Cehă a fost înființată în anul 1993 de către trompetistul ceh Jan Hasenöhrl și se află în topul primelor zece orchestre nu numai din Cehia, dar și din Europa, având în palmares colaborări cu artiști extrem de cunoscuți cum ar fi Ennio Morricone, Lalo Schifrin, James Morrison, Branford & Wynton Marsalis, Pino Donnagio, Giuliano Taviani, José Carreras, Danny Elfman, Vince Mendoza, Giuseppe Tornatore şi Carl Davis. Din anul 2007 la pupitrul orchestrei se află maestrul ceh Libor Pešek.

Festivalul Internațional de muzică clasică și jazz Prague Proms se află la a XIII-a ediție și are ca scop să adune în săli de concerte prestigioase din Praga numeroși artiști de renume mondial din domeniul muzicii clasice și al jazz-ului. Concertul de deschidere a ediției din acest an a fost susținut de celebrul compozitor Danny Elfman.

Denumită după compozitorul ceh Bedřich Smetana, Sala Smetana este cea mai mare sală de concerte a Casei Municipale din Praga. Decorată cu sculpturi ale marelui artist ceh Ladislav Šaloun și picturi murale aparținând pictorului ceh Karel Špillar, sala beneficiază de o capacitate de 1200 de locuri şi este una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Praga.

Biletele se găsesc pe site-ul: http://vstupenky.cnso.colosseum.eu/pragueproms/standard/hall/id-209778?