Concerte de colinde la ICR Istanbul

Concerte de colinde la ICR Istanbul

Ca în fiecare an, ICR Istanbul continuă întâlnirile culturale cu reprezentații diasporei din Istanbul. Parteneri locali ai evenimentului sunt Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială, Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul  și Consulatul General al României la Istanbul.     

Partenerul național al acestui eveniment este Academia Română, prin reprezentantul său, Marian Lupașcu, secretar științific al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual, dar și coordonatorul național al dosarului de candidatură a Colindatului de ceată bărbătească în România și Republica Moldova, dosar transnațional înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (UNESCO) în anul 2013. 

Având în vedere rigorile impuse de UNESCO odată cu intrarea pe onorabila Listă a elementului menționat, selecția colindătorilor a fost intocmită conform criteriilor și exigențelor acestora.

Colindătorii care urmează să vină la Istanbul sunt: Uscat Romulus, Uscat Ovidiu-Eugen, Popovici Livi, Chiorean Alin Traian, Prehari Romi, Bujoran Mircea, coordonați de Marin Lupașcu.

Concertul de colinde de la ICR Istanbul cuprinde „Slobozâ-ne gazdă-n casă", „Mulțămim lui Dumnezău", „Dăliana-i fată dalbă", „Raiule, grădină dulce", „Pleacă Lina, la fântână  Lina, milina", „Tot la oi, la oi șezându", „Leagă nană cânele" (Marșul dubelor), „Ce stai june, nu te-nsori", dansul Brâu, strigături „Mulțămim la gazda noast'".

Concertul se va desfășura în seara zilei de 16 decembrie 2016, de la ora 18.30, la sediul ICR Istanbul.

Seara de colinde se înscrie în seria de proiecte culturale ce contribuie la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale şi religioase, fiind un eveniment destinat cu precădere diasporei române, dar și publicului local interesat de tradițiile și obiceiurile naționale.