Concert susținut de trioul THE PREDA’S, la Muzeul Regal de Artă și Istorie din Parcul Cinquantenaire Bruxelles

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, ICR Bruxelles organizează joi, 30 martie 2023, concertul „MISSION CYMBALUM DANS L'ESPACE FRANCOPHONEˮ. Concertul va fi susținut de THE PREDA’S, trio format din muzicianul român Marius Preda, însoțit de cei doi fii, Edward Preda, pianist, și Thomas Preda, ebass, deja binecunoscuți în lumea jazz-ului, și va avea loc în sala AUDITORIUM a Muzeului Regal de Artă și Istorie din Parcul Cinquantenaire Bruxelles. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și cu Organizația Internațională a Francofoniei.

Repertoriul de jazz al celor trei artiști români este într-o evoluție constantă, grație talentului lor, care creează momente unice pentru a sărbători muzica prin alăturarea a trei instrumente care, în ciuda aparențelor, se potrivesc „de minuneˮ, muzicienii formând un trio de mare succes, recunoscut deja în Europa.

Marius Preda (n.1977) provine dintr-o familie de muzicieni. La vârsta de patru ani, a primit de la bunica sa prima sa jucărie specială: un ţambal, pe care l-a studiat cu pasiune. În 1993, Marius a fost invitat în Olanda și, în 1995, a început să studieze Vibrafonul la Departamentul de Jazz al Conservatorului Regal din Haga, Olanda, unde a absolvit Magna Cum Laudae. Cu abilitățile dezvoltate pe parcursul acestor ani, Marius a reușit să dezvolte un nou mod de a cânta la ţambal. Ca rezultat, a devenit primul ţambalist din istoria jazz-ului. De-a lungul timpului, Marius a cântat cu Vladimir Cosma, Gheorghe Zamfir, Arturo Sandoval, Mike Stern, Dennis Chambers, Tom Kennedy, Teymur Phell, Sanah Kadoura, John Patitucci, Andreas Oberg, Lewis Nesh, Leonid Ptashka, Dave Kikoski, Didier Lockwood, André Rieu, Flairck, Anne Ducros, Philip Catherine, Trio Rosenberg, Nolwen Leroy, Richard Sanderson, Robby Lakatos, Decebal Badila, Tudi Zaharescu, Tony Gorter, Robin Koerts, Kiba Dachi, Radu Nechifor și mulţi alţii.

Vladimir Cosma declara: ,,Marius este unul dintre cei mai buni muzicieni cu care am lucrat în toată cariera mea muzicală". Țelul profesional al vieții lui Marius Preda este acela de a expune lumii acest instrument ‘glorios’ care este țambalul, dar și de a aduce în centrul atenției istoria sa și de a consolida locul ţambalului în muzica de jazz și nu numai.

Edward Preda (n.2001) este pianist, compozitor și improvizator. A primit primele lecții de pian de la tatăl său, renumit muzician de jazz și multiinstrumentist Marius Preda, când avea șase ani. La vârsta de 13 ani, a început să ia lecții de pian la Haga cu Jos Kee. În 2017, a primit o bursă de la Fundația VandenEnde pentru a începe lecții private de pian cu celebrul și renumitul profesor de pian olandez Jan Wijn. A absolvit în 2019 Christelijk Gymnasium Sorghvliet din Haga. În 2020, Eduard Preda și-a continuat studiile muzicale în Statele Unite, unde a studiat la prestigiosul Berklee College of Music din Boston. În plus, a început să urmeze cursuri de master de pian cu Paolo Giacometti, pianist concertist și profesor de pian la Robert Schumann Hochschule din Dusseldorf, Germania. Va începe studiile la Robert Schumann Hochschule din Dusseldorf în septembrie 2023.

Thomas Preda (n.2002) chitarist (bass electric), producător și vocalist. El a început să folosească Upright Bass, pentru care a primit lecții de la Uli Glassman. După patru ani în care și-a dezvoltat setul de abilități pe Upright Bass, a „intratˮ în lumea basului electric. De atunci, basul electric a devenit instrumentul său principal. În 2020, Thomas Preda a absolvit Christelijk Gymnasium Sorghvliet din Haga. La fel ca fratele său, a fost acceptat să-și înceapă studiile muzicale la The Berklee College of Music din Boston. Și-a cariera muzicală ca basist al duo-ului de jazz „The Preda Brothers”. Împreună cu fratele său Edward, „Frații Preda” a câștigat cel mai mare concurs de jazz din Olanda. Ei au avut, de asemenea, privilegiul de a cânta la unele dintre cele mai mari festivaluri, North Sea Jazz fiind unul dintre cele mai importante momente. În plus, au avut multe apariții la televiziune și radio, interpretând fie propriile compoziții, fie aranjamente. În acest moment, Thomas Preda tocmai a terminat de filmat videoclipurile pentru viitorul său album de debut, care este o vitrină a afinității sale pentru jazz, hip-hop și muzica clasică.

THE PREDA’S are menirea de a sublinia importanţa pe care protagonistii proiectului – instrumentişti şi compozitori Marius, Edward şi Thomas Preda – o acordă instrumentelor lor de excelenţă – ţambal, pian şi ebass.

Programul concertului:

· Vladimir Cosma - Le Grand Blond, Rabbi Jacob & Reality.

· Vezo (Jacques Brel)

· La foule (Edith Piaf) - Marlène Dorcena

· Chanson du monde (Cântecul lumii) - Marianne Aya Omac

· La valse d’Augustine (Vladimir Cosma)

· Rolls (Grappelli)

· Blues (Maurice Ravel)

· Piazzolla.

Concertul se va încheia cu o improvizație din folclorul românesc ridicat la rang de muzică universală prin asimilarea în cadrul unui limbaj muzical modern şi de cea mai largă accesibilitate.

În luna martie 2023, ICR Bruxelles susține, împreună cu parteneri prestigioși din Benelux, organizarea unei ample serii de proiecte de diplomație culturală, pentru a marca cei 30 de ani de la aderarea României la OIF.