Concert susținut de duetul Andreea Chira & Pavel Efremov, la Biblioteca Pública Municipal Iván de Vargas cu sprijinul ICR Madrid

Institutul Cultural Roman de la Madrid, în colaborare cu Biblioteca municipală Iván de Vargas din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, prezintă concertul „Viziuniˮ, susținut de Andreea Chira (nai) și Pavel Efremov (acordeon) marți, 6 iunie 2023, ora 20.00, la Biblioteca Pública Municipal Iván de Vargas.

Duetul Chira & Efremovcompus din Andreea Chira, naista din Austria originară din România, și Pavel Efremov, acordeonistul din Germania originar din Republica Moldova, a fost creat online în 2020 în perioada pandemiei. Dincolo de restricțiile cauzate de aceasta, muzica a reușit să îi aducă împreună.

Scopul duetului este de a-și prezenta instrumentele în contextul muzicii clasice și contemporane. Duetul fascinează cu vivacitatea și bucuria interpretării unor muzicieni care își pun întotdeauna strălucirea tehnică în slujba expresiei muzicale.

Accesul la eveniment este gratuit. Rezervarea este obligatorie: http://lnnk.in/iZeS

PROGRAMUL CONCERTULUI:

Jesús Guridi: Diez Melodias Vascas (selecție)

Wojciech Chałupka: Viziuni pentru nai și acordeon (2022)

Béla Bartók: Dansurile Românești

Astor Piazolla: Adiós Nonino

Grigoraș Dinicu: Hora Staccato

Andreea Chira este o artistă de excepție și o adevărată ambasadoare a instrumentului său. Interpretările sale muzicale, întotdeauna pasionale și echilibrate în concepție, sunt caracterizate de un sunet cristalin, virtuozitate vie, precizie creativă și un excelent simț al melodicității. Devotamentul necondiționat al Andreei Chira față de muzică este apreciat de public și de critici deopotrivă. Ca solistă, membru al diferitelor ansambluri camerale și profesor de nai la Viena, este activă în principal în Austria, Germania, Italia și România.

După ani de experiență pe scenă, a aprofundat din ce în ce mai mult repertoriul clasic și a intensificat colaborarea cu dirijori, compozitori și alți muzicieni: proiectele cu maestrul Claudio Scimone, maestrul Gian Luigi Zampieri și compozitorul Constantin Arvinte s-au dovedit deosebit de reușite. Începând cu anul 2017, Andreea Chira a susținut concerte alături de numeroase orchestre, printre care I Solisti Veneti, Muse Symphony Wind Orchestra, Camerata Janáček, Elbląska Orkiestra Kameralnași Filarmonica Oltenia.

Seria de concerte „4 Compozitori 4 Concerte“ (2021) împreună cu Syrinx Consort, organizată la Viena, contribuie la promovarea naiului și schimbul cultural. În 2021, cpo Klassiklabel a lansat remarcabila sa înregistrare a celor Patru Anotimpuri de Antonio Vivaldi cu Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim.

Pavel Efremov este unul dintre cei mai promițători acordeoniști clasici ai tinerei generații din Moldova. Primii pași în lumea muzicii i-a făcut la vârsta de opt ani. Studiile muzicale avansate le începe la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga“ în clasa profesorului Sergiu Mîrzac. Între timp devine laureat a numeroase competiții naționale și internaționale din Moldova, Romania, Italia, Rusia, Croația, Ungaria, Germania. În 2015, începe studiile la Hochschule für Musik Detmold, Germania, la clasa profesorului Marko Kassl, specialitatea - Solist. În anul 2018-2019 obține o bursă pentru studiile la Centro Superior del Pais Vasco Musikene, Spania, în clasa Prof. Inaki Alberdi. Din 2021 Pavel își face studiile de master la Folkwang Universitätder Künste, Essen, în clasa renumitei profesoare Mie Miki. În anul 2018-2019 obține o bursă pentru studiile la Centro Superior del Pais Vasco Musikene, Spania, în clasa Prof. Inaki Alberdi. A absolvit cursuri de perfecționare cu unii din cei mai renumiți profesori din lume, cum ar fi: Claudio Jacomucci (Italia), Janne Raaya (Finlanda), Velj Kujala (Finlanda), Grzegosz Stopa (Polonia), Maciej Frakiewicz (Polonia). Pavel concertează activ atât ca solist, cât și in diferite proiecte camerale, cum ar fi duetul cu violonistul portughez David Filipe – Primus Duo și ansamblul internațional Bridge of Sound. În 2017 are loc debutul său în Moldova alături de Orchestra Simfonică Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici“.