Concert omagial Maria Tănase 100

Concert omagial Maria Tanase 100

Sâmbătă, 23 noiembrie, la sala de concerte Cemal Resit Rey din Istanbul va avea loc concertul omagial „Maria Tănase 100 – În sunetul naiului”, concert sustinut de Nicolae Voiculet si taraful său, cu participarea extraordinara a solistei alto a Operei de Stat din Istanbul Arzu Bozkurt. Evenimentul va fi dedicat Zilei Nationale a României si este realizat în colaborare cu Consulatul General al României la Istanbul, Primăria Metropolitană Istanbul si compania Golden Bridge.

Proiectul „Maria Tănase 100 – În sunetul naiului” aniversează 100 de ani de la nasterea Mariei Tănase si aduce în prim plan personalitatea marii artiste românce, izvor a peste 400 de cântece autentice, culese din toate zonele tării. Geniu al cântecului popular românesc, Maria Tănase a reusit să redea fiecărui colt al tării, cântecul ei specific, creatiile ei devenind astăzi sursa de inspiratie pentru noua generatie de artisti. Faima artistei a depăsit granitele românesti, arta sa trezind o amplă apreciere în străinătate de-a lungul turneelor în Europa si America. Imprimarea discurilor artistei în limba franceza au avut un puternic ecou, reusind să transmită simtirea originală a cântecului românesc la un nivel sublim de exprimare artistică. În anul 1941 marea artistă a susținut un turneu în Turcia în urma căruia primește titlul de cetățean de onoare al acestei tări.
Cu aproape 30 de ani de concerte pe scene din întreaga lume, Nicolae Voiculet, discipol al marelui naist român Gheorghe Zamfir, face parte din linia muzicienilor ce revolutionează arta naiului, propunând o viziune nouă asupra folclorului românesc. Prin acest proiect muzicianul român marchează evolutia naiului, de la sacru la profan, de la etern la modern, de la legenda zeului Pan la ritmul trepidant de astăzi. Naiul, emblemă a sunetului românesc, a promovat cultura românească pe cele mai mari scene ale lumii, purtând cu el istoria poporului nostru, prin traditie, obiceiuri si talent, atât de necesare in contextul exprimarii mondiale.
Arzu Bozkurt, altistă a Operei de Stat din Istanbul cu rădăcini românesti, are un mare interes pentru muzica traditională românească, având în repertoriu numeroase piese ale Mariei Tănase. Arzu Bozkurt continuă colaborarea cu muzicienii români, în anul 2011 concertând împreună cu Fanfare Shavale în cadrul proiectului Fanfare Shavale & Friends initiat de ICR Istanbul. De această dată solista va avea un duet cu Nicolae Voiculet, interpretând melodii ale Mariei Tănase. Din program vor mai face parte un scurt film documentar Maria Tănase, precum și un duet peste ani al naistului Nicolae Voiculet cu marea artistă.