În marja Zilei Culturii Române, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează un concert inedit oferit de Cvartetul ARTMUSIK, condus de renumitul Iosef Ion Prunner. Partenerul evenimentului este Consulatul General al României la Istanbul. Concertul de excepție va avea loc în data de 12 ianuarie 2018, de la ora 20.00, în sala de concerte a Yapı Kredi Culture and Art Publications (Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları); İstiklal Caddesi No: 161, Istanbul.
Repertoriul cvartetului ARTMUSIK pentru seara concertului de la Istanbul cuprinde creații ale marilor compozitori clasici europeni, plus lucrări românești valoroase, care vor introduce audiența în spațiul muzical românesc.
Născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni cu veche tradiţie culturală, Iosef Ion Prunnera urmat Liceul de muzică “Dinu Lipatti” şi Universitatea de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul şi dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitiş, Maria Fotino, Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona. După absolvire, a fost angajat la Filarmonica “George Enescu” unde, în anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat sa dirijeze concerte susţinute de Orchestra simfonică şi Orchestra de cameră a Filarmonicii. În România a colaborat cu principalele orchestre din ţară, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română. A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia (Germania, Spania, Franţa, Italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elveţia, Bulgaria, Coreea etc.) şi a luat parte la importante festivaluri internaționale.
A colaborat cu personalităţi şi orchestre de prestigiu, între care: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderescki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. şi orchestre precum Orchestra Naţională a Franţei, Filarmonica din München, Filarmonica “Arturo Toscanini”, Orchestra Festivalului din Varşovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Naţională a Cataluniei, Filarmonică din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse. În decembrie 2007 a fost invitat, alături de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu – San Sebastian şi o distribuţie cuprinzând artişti renumiţi, să prezinte o producţie cu Recviemul de Verdi la San Sebastian, Toulouse şi Paris - Sala Pleyel.
În 1991 a înfiinţat Fundaţia şi Orchestra de camera “Constantin Silvestri“, iar în 1996 a fost directorul Concursului internaţional de dirijat cu acelaşi nume. Din 1997, preluând tradiţia Filarmonicii “George Enescu” de a sprijini orchestra semi-profesionistă a medicilor din Bucureşti, conduce activitatea acesteia.
În 2003, i s-a conferit pentru întreaga activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
Cvartetul ARTMUSIK are în componenţa sa patru dintre cei mai experimentaţi şi talentaţi membri ai Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, care vor fi acompaniați la pian de Iosef Ion Prunner. Aceştia au o bogată experienţă instrumentală, artistică şi mai ales camerală, ei făcând parte, de asemenea, din Orchestra de Cameră a Filarmonicii "George Enescu"şi din Orchestra de Cameră "Virtuozii din Bucureşti".
Cei patru artişti instrumentişti au, fiecare în parte, dar şi împreună, o bogată activitate artistică şi concertistică, concretizată în numeroase concerte solistice, camerale sau simfonice pe majoritatea scenelor româneşti, dar şi în oraşe cu tradiţie din Europa, America de Sud sau Japonia.
Având o tradiţie de peste 15 ani și peste 100 de concerte susţinute de la înfiinţare şi până în prezent, cvartetul ARTMUSIK este format din: Marius Biclea - vioara I, Emil Stegar - vioara II, Movileanu Marian – Nicușor – viola, Dan Joiţoiu – violoncel.
Cvartetul are în repertoriu peste 200 de lucrări muzicale, un program variat care cuprinde muzică clasică, precum şi prelucrări după lucrări celebre din diverse alte genuri muzicale.
Organizarea concertului vine în continuarea demersurilor Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul de promovare a muzicienilor români valoroși. Grației locaţiei deosebite, dar şi a renumiților artişti invitaţi, evenimentul va asigura o vizibilitate particulară culturii şi muzicii româneşti în peisajul muzical turcesc, marcând, în egală măsură, un moment principal de diplomaţie publică.