Concert folcloric la Cernăuți cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, sâmbătă, 28 mai 2016, ora 16.00, pe scena Filarmonicii Naționale de Stat din Cernăuți va avea loc spectacolul folcloric „Din Suceava-n Rădăuți și mai sus la Cernăuți", susținut de artiști din România, Ucraina și Republica Moldova și dedicat comunității românești din Bucovina de Nord. În program figurează nume cunoscute ale folclorului românesc, printre care Ștefania Rareș, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Cristian Pomohaci, Nicolae Datcu sau Stela Botez, acompaniați în acest concert de Orchestra de Muzică Populară Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraș.

În cadrul evenimentului, tânărului artist Ilie Caraș, originar din regiunea Cernăuți, va lansa primul său compact-disc, intitulat ,,M-a cuprins un dor de-acasă" și realizat împreună cu Orchestra Națională ,,Lăutarii" din Chişinău, dirijor Nicolae Botgros.

Vor participa, de asemenea, prof. dr. Elize Stan, realizator de emisiuni folclorice la TVR, și prof. Violeta Ianculescu, realizator emisiuni la Radio România.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, și Institutul Eudoxiu, Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți.

Parteneri: Liga Tineretului Român din Cernăuţi, Centrul Media BucPress.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv pe 29 mai anul acesta, potrivit modificărilor aduse la Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007.

Potrivit estimărilor organizațiilor culturale românești, numărul românilor din Ucraina este de peste 400.000, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuți (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și ținutul Herța), Odesa (sudul Basarabiei și Transnistria) și Transcarpatia (Maramureșul de Nord).