Concert extraordinar al Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului” din Târgu Jiu prilejuit de celebrarea Zilei Naţionale a României

Concert extraordinar al Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului” din Târgu Jiu
prilejuit de celebrarea Zilei Naţionale a României
Sala Capitolare a Scuola Grande di San Rocco de la Veneţia
29 noiembrie 2023, ora 19:30

Cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Consulatul General al României la Trieste, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, organizează în Sala Capitolare a Scuola Grande di San Rocco de la Veneţia concertul extraordinar al Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului” din Târgu Jiu. Programul concertului cuprinde compoziţii reprezentative ale unor maeştri români clasici şi contemporani. Scuola Grande di San Rocco este un bine-cunoscut edificiu istoric de la Veneţia, decorat cu operelepictorului Tintoretto (1518–1594) şi ale sculptorilor Giovanni Marchiori (1696–1778) şi Francesco Pianta (1657–1676), admirat de vizitatori din întreaga lume, care găzduieşte manifestări culturale de înalt nivel calitativ cu participarea unor artişti lirici şi a unor orchestre internaţionale renumite. În Sala Capitolare a Scuola Grande di San Rocco de la Veneţia au loc evenimente culturale de gală, dar şi recitaluri şi concerte ce au ca protagonişti artişti cu reputaţie internaţională. Prin calitatea muzicienilor şi a dirijorului ce îi conduce, prin reputaţia de care se bucură în ţară, prin repertoriul relevant pe care îl va aborda, Orchestra de cameră „Lyra Gorjului” din Târgu Jiu, sub bagheta dirijorului şi pianistului Florin Berculescu, va promova cu succes valorile culturii române în Italia, onorând cum se cuvine marea sărbătoare a românilor: Ziua Naţională a României.

* * *

La începutul secolului XX, mişcarea artistică Lyra, iniţiată de George Stephănescu, promova la nivel naţional spectacolul autohton de operă. Din acel an, evenimentele muzicale s-au desfăşurat cu regularitate la Târgu Jiu, iar Societatea Coral–Filarmonică „Lyra” s-a afirmat înainte de primul război mondial şi în perioada interbelică „drept factorul artistic cel mai activ” în promovarea compoziţiilor şcolii româneşti de muzică clasică. Întreruptă în anii ‘50 ai secolului trecut, activitatea „Lyrei Gorjului” a fost reluată în 1976–1977, prin reînfiinţarea orchestrei sub bagheta profesorului Mircea Suchici, devenită după 1990 orchestră de cameră. Orchestra s-a cristalizat în urma spectacolelor ale căror protagonişti au fost pianistul Florin Berculescu şi violoncelistul Mircea Suchici, utilizând pianul Bösendorfer pe care fusese acompaniat George Enescu de către Ana Bălcescu–Culcer. Desfăşurate în sala Teatrului „Elvira Godeanu”, concertele „Lyrei Gorjului” au adus pe scena târgujiană personalităţi marcante, solişti şi dirijori, dar şi tinere talente care şi-au găsit aici afirmarea şi apoi s-au impus ca muzicieni valoroşi. Compozitori şi dirijori de talie internaţională, ca Sabin Păutza, director artistic şi prim-dirijor al celei mai vechi şi importante orchestre simfonice din New Jersey, care în 2009 a acceptat invitaţia de a dirija Orchestra de cameră „Lyra Gorjului”, sau François–Robert Girolami, au condus orchestra camerală din Târgu Jiu. Alături de „Lyra Gorjului” au concertat violonişti reputaţi ca Daniel Podlovschi, Gabriel Croitoru, Marco Bartolini.

Florin Berculescu a absolvit în 1996 Academia de Muzică din Bucureşti, ulterior Universitatea Naţională de Muzică, la Secţia Compoziţie, studiind compoziţia cu Aurel Stroe şi Anatol Vieru, dirijatul cu Valentin Gruescu şi pianul cu Gabriel Amiraş. Ca pianist, a susţinut peste 700 de concerte camerale, instrumentale şi recitaluri la Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova şi Bucureşti, abordând un repertoriu vast. A urmat stagii de specializare în Franţa, la Conservatorul „Pierre Barbizet” din Marseille, cu Georges Bœuf (compoziţie) şi Anne–Marie Ghirardelli (pian). A contribuit, împreună cu violoncelistul Mircea Suchici, la afirmarea Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului” din Târgu Jiu, dirijând şi fiind invitat, în calitate de pianist, să concerteze alături de această orchestră.