Colocviu internațional: Lucian Blaga - între tradiție și modernitate

Colocviul internațional Lucian Blaga – între tradiție și modernitate va avea loc la Madrid, pe 20 mai 2022. Organizat în colaborare cu Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania și Universitatea Complutense din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

La ora 10:00, la Facultatea de Filologie din cadrul Universității Complutense din Madrid (edificio D, Sala D-01, Plaza Menéndez Pelayo S/N), va avea loc o prezentare a operei lui Lucian Blaga. Expuneri:

- Eugen Nistor - „Semnificaţia metaforei şi a mitului în filosofia lui Lucian Blaga”

- Adrian Lesenciuc - „Lumina culturii și cunoașterii în poezia lui Blaga”

Studenți ai universității vor recita din volumul de antologie poetică bilingvă „La luz que siento” publicat în 2022, în traducerea Corinei Oproae. Dezbaterile vor fi urmate de un Q&A despre opera lui Blaga. Sesiune coordonată de:

- Eugenia Popeangă, Profesor Onorific la departamentul de Filologie Romanică din Universidad Complutense de Madrid,

- Alba Diz Villanueva, Profesor în cadrul UCM,

- Felix Nicolau, Lector la Departamentul de Limbă și Cultură Română din cadrul UCM.

Moderator: Ovidiu Constantin Cornilă, președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania.

La ora 19:00, la sediul ICR Madrid (Pl. del Cordón, 1, bajo derecha), se va desfășura masa rotundă „Lucian Blaga – în context european”. Expuneri: Eugen Nistor, Adrian Lesenciuc, Eugenia Popeangă, Ovidiu Cornilă și prin video-conferință Corina Oproae, poetă și traducătoare. Poeta Violeta Andrei va recita poezii din volumul „La luz que siento”, iar cântăreața Manuela Crina Pușcașu va interpreta la chitară versuri ale lui Lucian Blaga.


Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania a fost înființată în anul 2012 de un grup de entuziaști ai culturii din diaspora spaniolă, chiar cu sprijinul doamnei Dorli Blaga, fiica filosofului și gânditorului din Lancrăm. La conducerea acestei asociații s-a aflat scriitorul Gheorghe Vințan pana in 2016, iar din acel an până în prezent, Uniunea este liderată de profesorul doctorand, scriitorul și jurnalistul Ovidiu Constantin Cornilă.

Dr. Eugeniu Nistor, cercetător ştiinţific gr. I, Academia Română: Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru, Bucureşti / UMFST Târgu Mureş este filozof și scriitor, cadru didactic titular la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș și cercetător științific la Institutul de cercetări socio-umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Societății Române de Filosofie. A obținut titlul de doctor în filosofie cu lucrarea „Conceptul de spațiu mioritic în filosofia lui Lucian Blaga”. Din numeroasele lucrări publicate menționăm doar „Teoria blagiană despre matricea stilistică” (Editura Ardealul, Târgu-Mureș, 1999, cu o apreciere de Acad. Alexandru Surdu), „Lucian Blaga – ediții anastatice: Saeculum. Revistă de filosofie,1943-1944” (Editura Ardealul Târgu-Mureș, 2008) sau „Lucian Blaga – filosof al culturii. Eseuri” (Editura Ardealul, Târgu-Mureș, 2014).

Dr. Adrian LESENCIUC este poet, prozator și critic literar. Doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi în ştiinţele comunicării la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Profesor universitar la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov. Este membru al filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2000.Are numeroase lucrări de specialitate publicate în ţară şi străinătate, şapte studii ştiinţifice publicate în volum, în România şi Germania.

Dr. Eugenia Popeangă este Profesor Onorific de Filologie Romanică la Universidad Complutense din Madrid. Profesor invitat la numeroase universități europene, participă în mod regulat la conferințe și congrese. A organizat o bună perioadă de timp congresele anuale ale prestigioasei Universități Complutense din Madrid. A coordonat nenumărate programe de doctorat de filologie romanică și interdepartamentale, a fost directoare a publicațiilor Revista de Filología Románica și Ángulo Recto ale Universității.

Corina Oproae este poetă și traducătoare. S-a născut în Transilvania și locuiește în Catalonia din 1998. Scrie în spaniolă și catalană, traduce din română și engleză în spaniolă și catalană. A tradus autori precum Marin Sorescu, Lucian Blaga, Gellu Naum, Ana Blandiana, Norman Manea sau Dinu Flămând. Este traducătoarea antologiei poetice „La luz que siento” a lui Lucian Blaga, apărutăanula cesta la Editura PRE-TEXTOS.

Prof. Ovidiu Constantin Cornilă este absolvent al Facultății de Litere, secția română-engleză din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare”, Suceava, promoția 1998. Deţine un master universitar de profesorat în limba engleză (2018-2019) la Universitatea Nebrija, Madrid, și este doctorand la Universitatea Complutense, Madrid. Este președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania din 2016; organizator al Conferinței internaționale „Lucian Blaga – creație, cultură, universalitate”, eveniment desfășurat la Universitatea din Alcalá de Henares, mai 2019, al Colocviului internațional „George Uscătescu – destinul unui exil”, Universitatea din Alcalá de Henares, noiembrie 2018, al Colocviului internațional „Vintilă Horia – memoria trecutului, prezentului și viitorului”, Universitatea din Alcalá de Henares, aprilie 2018; este directorul revistei de literatură „Cuvânt românesc”, 2019, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, 2021, profesor de limba engleză, colaborator permanent la Radio Tentación (Spania), în cadrul emisiunii culturale „Orizonturi românești” (2014-2018), realizator și prezentator al emisiunii culturale „Destin românesc” la Radio TV Unirea Viena, din 2019.


Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid - Postări | Facebook

Program: