Cinci producții românești, prezentate la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Izmir

Cinci producții scurte românești vor fi prezentate în cadrul Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj de la Izmir, ediția XX, desfăşurat între 4 şi 10 noiembrie

Organizatorul IISFF și-a dorit ca țara noastră să fie prezentă și anul acesta la ceremonia de deschidere a evenimentului din data de 4 noiembrie 2019, cât și la cea de închidere, din 10 noiembrie 2019. Seara de film românesc are o durată de 109 minute, iar producțiile vor fi prezentate în zile și săli de cinema diferite.

Spațiile de desfăşurare incluse în această ediție sunt: Institutul Francez din Izmir și alte 7 săli, dintre care 5 se află în centre universitare importante din oraș: Centrul Cultural Izmir (Izmir Sanat), Centrul pentru Arte Buca Tarik Akan, Universitatea Ege, Universitatea Yașar, Universitatea de Economie Izmir, Universitatea 9 Septembrie și Institutul de Tehnologie Izmir.

Scurt metrajele românești selectate de organizator sunt: Romanian Tradition, regia: Pavel Bartoș, Albastru și roșu, în proporții egale, regia: Georgiana Moldoveanu, Undeva în Moldova, regia: Ligia Ciornei, Le Déjeuner, regia: Andrei Tache Codreanu şi Opinci, regia: Anton Groves și Damian Groves. 

Programul proiecţiilor

Joi, 7 noiembrie 2019, ora 18.00, la Institutul Francez Izmir, va avea loc prezentarea celor 5 producții românești. După vizionarea scurtmetrajelor, sunt programate sesiuni de Q&A, susținute de Pavel Bartoș - regizorul filmului Romanian Traditionși de Bogdan Mureșanu - scenaristul scurt metrajului Opinciși, totodată, laureatul de anul trecut al festivalului, pentru “Cel mai bun film”. 

Vineri, 8 noiembrie 2019, ora 15.00, la Centrul Cultural Izmir (Izmir Sanat), va avea loc prezentarea celor 5 producții românești.

Tot vineri, de la ora 20.00, la Centrul pentru Arte Buca Tarik Akan este programată prezentarea celor 5 producții românești, urmate de sesiuni de Q&A, susținute de Pavel Bartoș și Bogdan Mureșanu.

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, vizionările vor avea loc laUniversitatea Ege, Universitatea Yașar, Universitatea de Economie Izmir, Universitatea 9 Septembrie și Institutul de Tehnologie Izmir

În 2019, participă reprezentanți din 70 de țări, cu 2.546 de producții.

Anul trecut, pe covorul roșu au pășit o parte dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale, dar și simpli concurenți, ale căror producții intraseră în competiție pentru Golden Cat Awards. A fost o selecție grea pentru juriu, și asta pentru că au fost prezentate filme din 67 de țări, cu 2482 de producții, creații concurente pentru Premiile Golden Cat, la categoriile animație, documentare, experimentală și ficțiune, atât la nivel național, cât și internațional.

Cunoscuta actriță româncă Ana Ularu a fost invitată la Izmir în calitate de membru al juriului ISFF 2018. Tot anul trecut, “Cel mai bun film”, a fost câștigat de producția românească Cadoul de Crăciun/ The Christams gift, semnat de regizorul Bogdan Mureșanu.

Anul acesta, deja conform tradiției, prin implicarea ICR Istanbul, România participă în calitate de invitat special în cadrul unei secțiuni destinate numai scurtmetrajelor românești, cu denumirea “Romanian Cultural Institute’ Films” și nu participă în cadrul competiției.

Romanian Tradition

Pavel Bartoș şi-a făcut debutul, ca regizor, în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente de gen, TIFF, de la Cluj, cu scurtmetrajul “Romanian Tradition”. Comedia regizată de Pavel Bartoș chiar anul acesta spune povestea unor studenţi care se duc într-un weekend la ţară şi nimeresc întâmplător la o nuntă, care are un deznodământ neaşteptat. În filmul regizat de Pavel Bartoș apar mai mulţi actori cunoscuţi, printre care Adrian Titieni, Alexandru Papadopol şi Elvira Deatcu.

Albastru și roșu, în proporții egale

Scurtmetrajul este singurul film românesc selectat la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul, regizat de Georgiana Moldoveanu, avându-i producători pe Alexandra Morariu Buzoianu si Adrian Bulgariu, a fost selectat în secţiunea Cinéfondation, dedicată tinerelor talente. ”Albastru și roșu în proporții egale” (”Equally red and blue”) este o producție a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L Caragiale”. Director de imagine Zoran Simulov, editor Maria Salomia, sunet Roxana Bain, scenografie: Remus Gabor și Raluca Aionițoaie.

”Albastru și roșu în proporții egale” este povestea Anei care aniversează un an de relație cu Ștefan. Altfel de relație, altfel de aniversare și un cadou neobișnuit. Ana este de acord să fie mamă-purtătoare a copilului pe care Ștefan și soția lui nu-l pot avea. Mult prea târziu, Ștefan își dă seama că, de fapt, își dorește altceva.

Actorii care joacă în film sunt: Miruna Blidariu, Bogdan Albulescu, Florentina Țilea și Mihaela Popa.

Undeva în Moldova

Două culturi diferite se întâlnesc și se confruntă undeva în Moldova, care devine în anul 2007, Estul sălbatic pentru un polițist de frontieră englez venit să colaboreze cu Poliția de Frontieră din România. Misiunea oficială pe care o au de îndeplinit împreună Daniel și Violeta, în căutarea celui de-al treilea personaj, un preot catolic, bănuit că ar face contrabandă cu țigări, se transformă imediat într-un carusel de întâmplări și emoții, privite într-o cheie ce ține de genul screwball comedy. Filmul urmărește povestea sentimentală dintre un polițist de frontieră englez excentric (Daniel) si o moldoveancă plină de poezie și de viață (Violeta), iar pe un alt plan, încercarea de a prinde în flagrant un preot catolic atipic; totul povestit în situații ludice și aproape absurde, în care bunătatea, naivitatea, stângăcia, emoția și curățenia chipurilor lor, compun un univers filmic savuros.

Scurtmetrajul este o producție 2019 a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L Caragiale”. Regia îi aparține Ligiei Ciornei, iar imaginea este semnată de Dan Dimitriu.

Le Déjeuner

De ziua lui Theodor, părinții lui, oameni înstăriți, organizează o masă festivă pentru a-și sărbători fiul, dar și ca să îi cunoască prietena și părinții. Însă lucrurile capătă o turnură la care părinții lui Theodor nu s-ar fi așteptat, și, pe nepusă masă, totul pare că va fi scăpat de sub control.

Scurtmetrajul este semnat de Andrei Tache Codreanu și este o producție 2018 a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L Caragiale”.

Opinci

Un tată îi povestește fiicei despre călătoria extraordinară pe care 4 tineri exploratori au făcut-o în jurul lumii. Fascinată de poveste, fiica descoperă că istoria este o împletire de realitate și ficțiune.

„Opinci“ a câștigat premiul pentru „cel mai bun film de scurtmetraj“ la ediția de anul aceasta a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Opinci a fost regizat în 2019 de: Anton Groves și Damian Groves, iar scenariul este semnat de: Bogdan Mureșanu, Anton Groves, Damian Groves.

ICR Istanbul continuă parteneriatul solid cu organizatorii IISFF - Festivalul Internațional de Film de Scurt Metraj de la Izmir, un eveniment la care ne propunem să fim prezenți an de an.