Ciclul „Școala Românească de Pian“

Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian Ciclul Scoala Romaneasca de Pian

Pentru marcarea a 140 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Primăria municipiului Mafra organizează ciclul de recitaluri „Școala Românească de Pian“ în zilele de 15, 16 și 17 octombrie la Centrul de Cultură „Jaime Lobo e Silva“ din Ericeira.

Pe lângă piese de George Enescu, repertoriul românesc pentru pian și pian solo include piesele unor mari compozitori precum Bela Bartok, Mihail Jora, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu sau Carmen Petra Basacopol. Lista marilor pianiști români este foarte lungă: Dinu Lipatti, Clara Haskil, George Enescu, Radu Lupu, Cella Delavrancea, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore sunt doar câteva dintre exemplele cele mai cunoscute. În sfârșit, dintre marii profesori de pian îi amintim aici numai pe Florica Musicescu, Dinu Lipatti, Constanta Erbiceanu, Cella Delavrancea și Constantin Ionescu-Vovu. Toate aceste nume ilustrează vigoarea școlii pianistice românești, pe care ICR Lisabona dorește să o omagieze printr-un ciclu de recitaluri ale unor pianiști în curs de afirmare pe scena muzicală internațională.

Ciclul va fi deschis de recitalul pianistului luso-brazilian João Elias Soares, vineri 15 octombrie, de la orele 19:00. Sâmbătă 16 octombrie, tot de la ora 19, va urca pe scenă pianista Amelia Iliescu, acompaniată de cornistul portughez Marco Maia. Ciclul va fi închis de tânărul pianist botoșenean Jeffery Macsim, duminică 17 octombrie, de la ora 11. În program vor fi prezente piese de Lipatti, Villa Lobos, Mozart, Enescu, Bartok, Gounod, Lacerda, Bach și Fragoso.

João Elias Soareseste absolvent al Școlii de muzică din cadrul Universității Federale Rio de Janeiro, iar în prezent urmează cursurile de master la Școala Superioară de Arte Aplicate din Castelo Branco, Portugalia, sub îndrumarea marelui pianist Artur Pizzaro. A câștigat importante distincții pentru pian, precum Premiul Revelație la pian, la concursul național Tinere Talente (2010), Concursul pentru tineri soliști ai Orchestrei Simfonice ai Universității Rio de Janeiro (2010), Concursul național Villa-Lobos (2013), Concursul Sardoal Young Talent Award (2018), Premiile Cel mai bun interpret al unui compozitor brazilian și Cel mai bun interpret al unui compozitor rus la Concursul Internațional de pian patronat de Alteța Sa Regală prințesa Lalla Meryem a Marocului (2018). Este considerat unul dintre pianiștii cei mai talentați ai noii generații din Brazilia, cu o amplă experiență artistică, participând la concursuri, masterclase, concerte și recitaluri solo de pian în Portugalia, Spania, Italia, Maroc, Polonia, Croația ș.a.

Amelia Olivia Iliescu este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția Pian (2008). În aceeași universitate a obținut și Diploma de Master în Muzică de Cameră (2010). Este stabilită în Portugalia din 2012, ca profesor de Pian la Conservatório do Vale do Sousa din districtul Porto și, de asemenea, profesor de pian la Academia de Música din Braga. De-a lungul anilor a avut numeroase recitaluri în Portugalia, printre altele, la Palatul Foz și la Muzeul Național al Muzicii din Lisabona sau la Muzeul Nogueira da Silva din Braga și a avut numeroase apariții în mass media portugheze. Amelia Olivia Iliescu face parte din grupuri de muzică de cameră cu care a susținut concerte în mai multe orașe ale țării și a participat în conferințe și întâlniri pe teme științifice legate de învățământul în domeniul muzicii.În același timp desfășoară o bogată carieră profesorală, elevii săi câștigând premii la diverse concursuri de pian naționale și au fost admiși la unele din cele mai prestigioase universități din țară.

Marco Maia este absolvent al Școlii Superioare de Muzică și Arte Performative (ESMAE) din Porto, la clasa de Corn a Prof. Bohdan Šebestik și Abel Pereira. A absolvit master în predarea muzicii la Universitatea din Viseu, Institutul Piaget. A participat la mai multe cursuri de perfecționare în Portugalia și în străinătate, colaborând cu Hermann Baumann, David Johnson, Tomas Gallart, Bernardo Silva, Leonardo Feroleto, Francis Orval, Bruno Schneider ș.a.. Ca artist invitat, a colaborat cu mai multe orchestre, și anume, Orquestra Clássica do Centro, Banda Sinfónica Portuguesa, Orquestra Filarmónica das Beiras, Orquestra Filarmónica Portuguesa, Orquestra Clásica da Madeira și Orquestra Clásica din Minho. În prezent predă la Academia de muzică Vilar do Paraíso, Conservatorul de muzică din Paredes, Școala de muzică Póvoa de Varzim și Academia de muzică Vale de Cambra. Este membru al Dogma Brass Band.

Jeffery Macsim și-a început viața muzicală la pian, la vârsta de 6 ani. A studiat cu renumitul pianist și pedagog român, Daniel Goiți (Academia de muzică „Gheorghe Dimaˮ din Cluj-Napoca).De-a lungul anilor de liceu a susținut concerte cu orchestra filarmonicii „George Enescuˮ din București, perioadă în care a câștigat mai multe concursuri naționale legate de practica pianistică. În 2014 fost distins cu premiul „Lira de Aurˮ, prilej cu care i s-a acordat o bursă pentru a studia pianul cu Lachezar Stankov la Whitgift School din Croydon, Londra. În 2017, după ani de tutoriat sub îndrumarea lui Christopher Elton, la Academia Regală de Muzică, Macsim își continuă studiile în cadrul renumitei instituții engleze, tot cu o bursă de merit. În 2018, a câștigat prestigiosul Grand Prix al celui de-al XIII-lea Concurs Internațional de Pian organizat de Academia Regatului Marocului și sponsorizat de Prințesa Lalla Meryem și de Asociația „Prietenia muzicalăˮ.