CHIȘINĂU. „Heidi” și „colectiv”, între filmele prezentate la Zilele Filmului Românesc

Cea de a VI-a ediție a Festivalului ”Zilele Filmului Românesc” în Republica Moldova este deschis de filmul „Heidi” (2019), în regia lui Cătălin Mitulescu.

Devenit o manifestare tradițională în peisajul cinematografic din Republica Moldova, cel mai important eveniment local dedicat cinematografiei române - ”Zilele Filmului Românesc” - își continuă misiunea de a oferi publicului basarabean posibilitatea să vizioneze, în proiecții gratuite, cele mai noi și mai importante producții, incluse în selecția marilor festivaluri, și să (re)descopere titluri clasice din cinematografia românească. ”Zilele Filmului Românesc la Chișinău” se adaptează noilor condiţii determinate de pandemie, astfel încât ediţia din acest an se va desfăşura exclusiv online, prin intermediul unei platforme profesioniste, în condiţii de maximă siguranţă. Timp de patru zile, în perioada 22–25 octombrie 2020, cinefilii vor viziona gratuit cele unsprezece filme românești pe noul site al evenimentului, zfrmd.ro.

Secțiunea „Focus”, deschisă de lungmetrajul care a avut premiera mondială în competiția Festivalului de la Sarajevo, este completată cu alte două filme în regia lui Cătălin Mitulescu, ambele selectate în secțiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes: „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2016), cu actrița Dorotheea Petre în rolul principal, și „Loverboy” (2011), care îi are în distribuție pe George Piștereanu și Ada Condeescu. Fiecare dintre cele trei filme este însoțit de un interviu înregistrat cu Cătălin Mitulescu, secțiunea „Focus” fiindu-i dedicată regizorului.

În secțiunea „Filme noi”, cap de afiș este tulburătorul documentar „colectiv” (2019), de Alexander Nanau, care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneția. Filmul urmărește ce s-a întâmplat în societatea românească în anul de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv din octombrie 2015. Programul secțiunii este completat de noua animație a regizoarei Anca Damian, „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), prezentă în numeroase festivaluri și nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film.

În selecția de filme noi au fost cuprinse și „Cărturan” (2019), debutul lui Liviu Săndulescu, și „5 minute” (2019), de Dan Chișu. „Cărturan” a avut premiera mondială la Festivalul de la Busan, iar „5 minute”, la Festivalul de la Varșovia.

Spectatorii vor avea ocazia de asemenea să vadă și cel mai recent lungmetraj al veteranului regizor Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019).

Majoritatea filmelor vor fi însoțite de discuții înregistrate cu regizori și actori, disponibile pe parcursul evenimentului pe zfrmd.ro, pentru a păstra tradiția de a oferi publicului din Republica Moldova șansa să îi cunoască mai bine pe cineaștii români.

Secțiunea Retro omagiază un regizor unic din istoria cinematografiei române, Mircea Săucan (1928-2003), prin prezentarea celor mai importante două filme ale sale: „Meandre” (1967) și „100 de lei” (1973), care pot fi adevărate revelații pentru publicul basarabean. Ambele îl au ca actor pe Dan Nuțu, o legendă a filmului românesc, de a cărui vitalitate cinematografia se bucură în continuare, așa că secțiunea îi este dedicată și lui.

Ca de obicei, ZFR propune un film clasic și pentru copii – „Dumbrava minunată” (1981), de Gheorghe Naghi, după nuvela cu același titlu a lui Mihail Sadoveanu.

Festivalul „Zilele Filmului Românesc” este organizat de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova Alternative Cinema și casa de producţie Rova Film din România.

Mai multe informații: Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, ICR Chișinău, https://zfrmd.ro/.