CEHIA. Cinci documentare românești, la Festivalul International de film de la Jihlava

Festivalul International de Film Documentar de la Jihlava, aflat la cea de-a 24-a editie, se desfășoară, în acest an, în mediul online, în perioada 27 octombrie - 8 noiembrie.

Filmul documentar creativ este celebrat anual în cadrul Festivalului de la Jihlava, recunoscut drept unul dintre cele mai mari evenimente de acest tip din Europa Centrală și de Est.

Reprezentanța Institutului Cultural Român la Praga sprijină participarea a cinci filme documentare românești:

1. „Motherlands” (regia Gabriel Babsi, coproducție România – Ungaria, producători Ágnes Horváth-Szabó şi András Pires Muhi) va participa în cadrul secțiunii „First Lights”, dedicată filmului de lungmetraj documentar de debut din lume, cu premiul pentru Cel mai bun film documentar de debut.

2. „Noi împotriva noastră / Us Against Us” (Tarara Andra / Romania, 2020, Premieră Internațională) va participa la secțiunea „Between the Seas” pentru Cel mai bun documentar din Estul și Centrul Europei.

Filmul documentar „Noi împotriva noastră” a fost câștigătorul Jihlava Film Fund în 2019.

3. „Călătorie în jurul casei în 60 de zile / Journey around the home in 60 days” (Solomon Alexandru, Manolache Alina, Tarara Andra, Schwartz David, Pop Laura, Petri Vlad, Galgoțiu Teona / Romania, 2020, Premieră Internațională) va participa tot în cadrul secțiunii „Between the Seas” pentru Cel mai bun documentar din Estul și Centrul Europei.

Cele 6 materiale video care alcătuiesc omnibusul „Călătorie în jurul casei în 60 de zile”, au fost realizate la inițiativa ICR, ca parte din secțiunea Cinem@Casa, secțiunea online din cadrul ediției din 2020 a Festivalului Filmului European (24.FFE). Acestea sunt:

  • „Călătorii reciclate / Recycled Travels” - Alexandru Solomon;
  • „Sunt aici / I am here” - Alina Manolache
  • „Ținutul care nu doarme niciodată / The Land That Never Sleeps” - Andra Tarara & David Schwartz
  • „Atrii, ventricule / Atriums, Ventricles” - Laura Pop
  • „Cerbul a trecut prin fața mea / The Deer passed in front of me” - Vlad Petri
  • „Elefant departe / Elephant far away” - Teona Galgoțiu

4. „Apropieri / Take them into the light” (Ioana Grigore de la UNATC / Romania, 2020, Premieră Internațională) participăîn secțiunea „Between the Seas: Student Film Competition” pentru Cel mai bun documentar studentesc din Estul și Centrul Europei.

5. „Munca noastră cea de toate zilele / Our daily work” (Chicos Lucia / Romania, 2019, Premieră Internațională) participăîn secțiunea „Short Joy” pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar.

La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava, organizatorii invită cinefilii să facă parte din juriu. Toate filmele nominalizate pot fi urmărite gratuit pe DAFilms începand cu 19 octombrie și, în urma votului publicului, va fi ales câștigătorul Premiului publicului. Votul se încheie la 29 octombrie, iar filmul câștigător va primi distribuție și promovare online gratuite pe DAFilms. Toți cei care votează vor intra automat într-o tombolă pentru a câștiga o serie de premii interesante ale festivalului.