Andreea Răsuceanu participă la cea de-a XVIII a ediție „Noaptea Cărților” organizată de Comunitatea Madrid

Institutul Cultural Român din Madrid va participa la cea de-a optsprezecea ediție a Nopții Cărților 2023 | 21 aprilie, un proiect al Comunităţii Madrid care se celebrează în fiecare an în întreaga Comunitate, şi va organiza o masă rotundă dedicată prezentării cărţii „Vântul, duhul, suflarea” de Andreea Răsuceanu, publicată în  limba spaniolă la Confluencias Editorial, 2022.

Evenimentul va avea loc luni, 24 aprilie 2023, ora 19.00, la Biblioteca Iván de Vargas, în prezența autoarei, Andreea Răsuceanu, a traducătorului cărții, José Francisco Arcenegui, a directorului Bibliotecii , Pablo Quintanilla Rodríguez și a Mariei Floarea Pop, directorul ICR Madrid.

Scriitoarea Andreea Răsuceanu va participa, marți, 25 aprilie, la o întâlnire cu studenții de la Facultatea de Filologie a Universității Complutense din Madrid, în cadrul evenimentelor organizate sub genericul "Día de las Letras". Evenimentul va avea loc în aula Facultății de filologie, de la ora 18.30, și va fi organizat în parteneriat cu Lectoratul de limba română de la UCM.

La evenimentul de la Universitatea Complutense din Madrid, Andreea Răsuceanu va prezenta două cărți și anume, „Vântul, duhul, suflarea" ("El viento, el espíritu, el aliento" , Confluencias Editorial, 2022) și „Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară"( "El Bucarest de Mircea Eliade - elementos de geografia literaria"), ambele în traducerea lui José Francisco Arcenegui.

Vor interveni, în cadrul conferinței, alături de autoare: prof. Asunción López-Varela și prof. Alba Diz.

Despre carte:

Autor: Andreea Rasuceanu
Titlu: El viento, el espíritu, el aliento
Traducere: José Francisco Arcenegui

„Tragedia unui frontierist, dispărut în apele Dunării, în încercarea disperată de a emigra în anii comunismului, a familiei lui, traumatizată de incertitudine și absență, suferința copiilor lipsiți de dragostea parentală, transmisă de la o generație la alta, competiția dintre frați pentru afecțiunea mamei sînt doar cîteva din temele celui de al doilea roman al Andreei Răsuceanu, Vîntul, duhul, suflarea. Ficțiunea și documentul se întîlnesc într-o istorie fabuloasă care coboară două secole, pînă în vremea boierilor antiunioniști, trece, cu pagini răscolitoare, prin foametea de după război și prin anii stalinismului, ajungînd în stricta actualitate.

Romanul anului 2020, după părerea mea, Vîntul, duhul, suflarea o plasează pe Andreea Răsuceanu alături de cele mai puternice voci ale prozei actuale.“ (Gabriela Adameșteanu)

Romanul a obținut Premiul „Ion Creangă”, secțiunea Filologie și Literatură, oferit de Academia Română, ediţia 2022, Premiul pentru Proză acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, 2022, Premiul Cartea de proză a anului 2020, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, 2021, Premiul Scriitorul lunii februarie 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România Roman aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, 2022, Roman nominalizat la Premiile revistei Observator cultural, Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” și la Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei.

Despre autor:

Andreea Răsuceanu a debutat cu proză, în revista Cuvântul, în 1999, publicând ulterior cronici, interviuri, articole de specialitate în cele mai importante reviste literare românești: România literară, Viața Românească, Observator cultural, Revista 22, Bucureștiul Cultural, Idei în dialog, Dilema veche, Convorbiri literare etc. Este autoarea mai multor traduceri din limba engleză și prefețe. A predat cursuri de presă culturală românească, cultură și civilizație, limbă și literatură engleză.

Prima ei carte, „Cele două Mântulese", a apărut la Editura Vremea, în anul 2009. A fost nominalizată la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România și la Marile Premii Prometheus.

Alte volume publicate: Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (a primit premiul Tânărul critic al anului 2013), Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului, (Editura Humanitas, 2016), Bucureștiul meu (Humanitas, 2016), Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (Polirom, 2014), Bookătăria de texte și imagini 2, (Pandora-M, 2016), Ferestre din București și poveștile lor (Editura Peter Pan, 2015), Cum să fii fericit în România (Humanitas, 2017), In the Mood for Love (Paralela 45, 2019), O formă de viață necunoscută (Humanitas).

În anul 2016 a lansat un nou proiect, „Povești citadine", o emisiune difuzată de TVR 2, despre diferite locuri din București, așa cum apar acestea în istoria orașului și în literatură.

Din vara lui 2017 coordonează colecția de literatură română contemporană a editurii Humanitas.

Credit fotografii: @Nemethi Barna

ORGANIZATORI:

Institutul Cultural Român de la Madrid
Biblioteca municipală Iván de Vargas din Madrid
Facultatea de Filologie a Universității Complutense din Madrid


Ziua Internațională a cărții și a dreptului de autor este sărbătorită pe 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO, iar anul acesta, la Madrid, are loc cea de-a 18-a ediție a Nopții cărților.