Cardinalul, regia Nicolae Mărgineanu

Cardinalul, regia Nicolae Margineanu

Cardinalul

Regizor: Nicolae Mărgineanu

România, 2019,  100'

Distribuție: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, Maria Ploae

Gen: Dramă

Sinopsis: 1953. Sighet, închisoarea preoților. Un erou al rezistenței greco-catolice față în față cu un torționar neobișnuit. O singură ieșire... Convertire sau moarte.


Cardinalul este un film despre viața și personalitatea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și, mai cu seamă, despre tragedia vieții sale din perioada încercării de convertire forțată, în penitenciarul Sighet, la ordinele KGB și Securității comuniste.

În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii greco-catolice este arestat și închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu. Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele „relicve” ale unei societăți considerate apuse. Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul.

Obiectivul torționarilor e simplu: directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins, fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților. In fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți : episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.


Trailer:

Cardinalul/ El Cardenal, dir. Nicolae Mărgineanu - YouTube