„Caravana Noului Cinema Românesc“ ajunge la Varșovia

Caravana Noului Cinema Românesc, organizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia, ajunge la cinematograful de artă Muranów din capitala Poloniei în perioada 22-26 iunie 2023, după o întrerupere de trei ani. Prima oprire a Caravanei din acest an a avut loc în luna mai la Cracovia.

Publicul este invitat să urmărească o selecție a celor mai recente creații semnate de regizori ai Noului val românesc, precum Cristian Mungiu, Radu Muntean ori Marian Crișan, dar și pelicule premiate care ilustrează preocupările unor regizori tineri, precum Paul Negoescu, ori regizori al căror debut în lungmetraj a fost remarcat recent de juriile festivalurilor internaționale: Monica Stan, George Chiper-Lillemark sau Ștefan Constantinescu.

La Varșovia, vor putea fi vizionate șase lungmetraje realizate în anii 2020-2022: Imaculat (r. Monica Stan și George Chiper-Lillemark), Om-Câine (r. Ștefan Constantinescu), Berliner (r. Marian Crișan); Oameni de treabă (r. Paul Negoescu), Întregalde (r. Radu Muntean) și R.M.N. (r. Cristian Mungiu). Cu excepția filmului regizat de Cristian Mungiu, nici una dintre peliculele prezentate nu a fost distribuită în rețeaua de cinematografe din Polonia, rolul Caravanei organizate de ICR Varșovia fiind acela de a prezenta publicului și profesioniștilor din branșă diversitatea creației cinematografice românești actuale.

La fel ca la prima etapă a Caravanei, derulată la Cracovia în luna mai, în cadrul Festivalului Culturii Române, programul include și o selecție de scurtmetraje: Amar/Kaïmós (r. Sarra Tsorakidis, 2020), Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (r. Corina Gabriela Dașoveanu, 2021), Trofeul tinereții (r. Răzvan Oprescu, 2019), Pune-te în locul meu (r. Laura Georgescu Baron, animație, 2022) și Moștenirea (r. Marian Fărcuț, 2022).

După Cracovia și Varșovia, Caravana Noului Cinema Românesc se va opri în acest an în alte patru orașe poloneze: Białystok, Łódź, Poznań și Wrocław.



Program

Joi, 22 iunie, ora 20:30

Imaculat, România, 2021, 114’, regia: Monica Stan, George Chiper-Lillemark

Acțiunea are loc într-o clinică pentru reabilitarea dependenților de droguri. O tânără femeie, Daria, ajunge să fie protejată de ceilalți pacienți ai clinicii, în marea lor majoritate bărbați, datorită inocenței sale.


Vineri, 23 iunie, ora 20:30

Om-câine / Man and Dog, România, Bulgaria, Suedia, Germania, 2022, 108’, regia: Ștefan Constantinescu

Suntem la apogeul crizei sanitare provocată de coronavirus când personajul Doru decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Susține că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan. Alături de câinele mamei lui, Doru urmărește să își confirme bănuielile legate de infidelitatea soției.


Sâmbătă, 24 iunie, ora 18:00

R.M.N., România, Franța, Belgia, 2022, 125’, regia: Cristian Mungiu

Cu câteva zile înainte de Crăciun, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul natal din Transilvania, dornic să-și vadă fosta iubită Csilla și preocupat de bătrânul său tată, Otto. Își dorește să se implice mai mult în educația fiului său, Rudi, lăsat prea mult timp în grija mamei sale, Ana, și să-l scape de temerile nerezolvate care l-au cuprins.Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. O poveste despre izvoarele adânci ale comportamentului uman în fața unor realități uluitoare, despre relații și despre modul în care ne raportăm cu toții la un viitor neliniștitor.

Sâmbătă, 24 iunie, ora 20:30

Oameni de treabă, România, Bulgaria, 2022, 105’, regia: Paul Negoescu

Ilie se bucură de o viață ușoară de polițist într-un sat din nord-estul țării. Pasivitatea lui în timpul unei serii de evenimente violente îl transformă într-un complice al crimei. Tensiunea se acumulează în sat, obligându-l pe Ilie să ia o decizie finală.


Duminică, 25 iunie, ora 18:00

Filme românești de scurtmetraj

Amar / Kaïmós, regia: Sarra Tsorakidis, 2020

Prin oraș circulă scurte povești de dragoste, regia: Corina Gabriela Dașoveanu, 2021

Trofeul tinereții, regia: Răzvan Oprescu, 2019

Pune-te în locul meu, animație, regia: Laura Georgescu Baron, 2022

Moștenirea, regia: Marian Fărcuț, 2022

Duminică, 25 iunie, ora 20:00

Berliner, România, 2020, 93’, regia: Marian Crișan

Berliner aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.


Luni, 26 iunie, ora 20:30

Întregalde, România, 2021, 104’, regia: Radu Muntean

Trei prieteni se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, iar ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.