BRUXELLES. Despre istoriile piețelor din Europa, cu profesorul Cătălin D. Constantin

Filmul „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor”, realizat de conf. prof. dr. Cătălin D. Constantin, va fi difuzat pe rețelele de socializare ale ICR Bruxelles joi, 15 octombrie, împreună cu o serie de imagini ale expoziției de fotografie cu același nume. Imaginile vor fi însoțite de o prezentare, în limbile română și franceză, a peisajului urban în vremea de azi, un timp al absenței elementului social din cauza necesității distanțării sociale și a semnificațiilor ce decurg din această absență.

Piețe celebre din capitale cunoscute, de la marginile geografice ale Europei, Lisabona și Istanbul, sunt prezentate în expoziție alături de piețe anonime, dar nu mai puțin interesante, precum cele ale așezărilor aromâne din munții Pindului, cu miticul lor platan în centru, plantat acolo secole în urmă, chiar la întemeierea localității.

Proiectul are o dublă latură, arhitecturală, dar și antropologică, pentru că piața este înțeleasă ca loc viu al orașului european, spațiu ce adună comunitatea și condensează istoria orașului. Scopul lui este să surprindă, prin imagine, inefabilul pieței, spiritul unui oraș în chiar centrul lui, relevând un model istoric european al pieței; în egală măsură, să pună piețele din România în context european.

Expoziția  de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor”, realizată de conf. prof. dr. Cătălin D. Constantin și itinerată în spațiul offline cu mult succes în opt țări europene, a fost dublată de conferințe și ateliere pe această temă, susținute de autor și invitații săi. La aceste conferințe, au participat arhitecți, istorici și antropologi de renume din țările gazdă. Ca atare, aceasta este o expoziție despre identitatea europeană. Expoziția a fost susținută de Ordinul Arhitecților din România și AFCN.

Cătălin D. Constantin este profesor universitar, Prodecan la Facultatea de Litere a Universității București, editor de carte și jurnalist cultural. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Din 2008, este editor independent și colaborează cu edituri din Spania. A publicat mai multe albume de artă dedicate patrimoniului cultural românesc și a realizat expoziții de fotografie cu tematică antropologică, în România și în străinătate, care s-au bucurat de succes. Printre acestea, o expoziție inedită de fotografii aeriene, realizate cu drona, ale piețelor orașelor eropene. Volumul „Ferestre din București și poveștile lor”, publicat în noiembrie 2015, a devenit bestseller, urcând în prima lună de la apariție pe locul întâi în topul vânzărilor de carte românească, întregul tiraj fiind epuizat rapid. Domeniile sale predilecte de studiu sunt etnologia și antropologia culturală. A realizat cercetări de teren în așezările aromâne din Munții Pindului.