Artiștii UAP Baia Mare expun la Roma în expoziția colectivă „Peisaj vs spațiu cultural”

50 de artiști ai Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Baia Mare vor prezenta în capitala Italiei lucrări de grafică și pictură în expoziția colectivă „Peisaj vs spațiu cultural”, ce se va desfășura la Accademia d’Ungheria și la Accademia di Romania în perioada 2-27 februarie, respectiv 5-27 februarie 2024. Expoziția este organizată de Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Baia Mare, Accademia d’Ungheria din Roma și Societatea „BEC Artem”.

Expoziția va fi vernisată la Accademia d’Ungheria pe data de 2 februarie, iar în Galeria de artă a Accademia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti, 110) pe data de 5 februarie, la ora 18.00. La deschidere vor participa Laura Teodora Ghinea – președinta filialei Uniunii Artiștilor Plastici din Baia Mare și curatorul expoziției, Enrico Binaco și artiștii UAP Baia Mare: Dorel Topan, Ioan Angel Negrean și Dorel Petrehus.

Cei 50 de artiști selecționați pentru a expune pe simezele celor două instituții sunt nume consacrate, dar și artiști debutanți apreciați: Balaszi Ludovic Robert, Balogh Edgar Laszlo, Nicolae Cațavei, Adrian Vasile Chira, Cristina Cucu, Laura Teodora Ghinea, Valentin Itu, Călin Ovidiu Ițoaie, Botond Bertalan Kovacs, Gyorgy Tamas Madarassy, Camelia Ofelia Moisima, Anamaria Nagy, Ioan Angel Negrean, Dorel Petrehuș, Ioan Pop Prilog, Ioan Pop Vereta, Oana Valentina Pop, Adrian Prikop, Valentin Iosif Rosznyai, Postumia Rus, Anamaria Stanciu, Marcel Stanciu, Andreasz Szanto, Gavrilă Ștețco, Dorel Topan.

În fiecare dintre cele două sedii se vor prezenta publicului un număr de 25 de lucrări care vor aduce în atenția publicului din Roma tendințele actuale din grafica și pictura românească. Lucrările expuse la ARR vor ilustra diferite tehnici de grafică și pictură: cărbune sau creion pe hârtie, pastel, acrilic, ulei pe pânză sau pe carton, fotografie, procesare digitalizată, email etc.

Accademia di Romania din Roma continuă astfel tradiția de a prezenta anual câte o expoziție de grup a artiștilor de la filialele UAP din țară și propune, și de această dată, un format de expoziție în parteneriat și în dialog. După ce în anul 2022 a organizat o expoziție cu UAP Târgu Mureș, anul acesta propune publicului italian un proiect expozițional cu artiștii UAP Baia Mare, realizat împreună cu Accademia d’Ungheria, proiect ce pune în valoare particularitatea locală a armoniei dintre artiști de etnii diferite care izbutesc să-și dezvolte împreună spiritul creator într-o atmosferă de comunicare și emulație.

La Accademia di Romania in Roma, expoziția va putea fi vizitată în perioada 05-27 februarie 2024, după următorul program: de marți până vineri între orele 15.00-18.00 și sâmbăta între orele 11.00-13.00 și 15.00-18.00. Intrarea este liberă.

Despre Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Baia Mare

Fondată în anul 1950, Filiala din Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici a intrat, începând din anii 2000, pe o pantă ascendentă, atât din punct de vedere al numărului de artiști plastici profesioniști, cât și a importanței și diversificării activităților expoziționale organizate la nivelul Filialei, prin expoziții personale, expoziții tematice, expoziții județene și prin participări la expoziții de grup organizate în țară și în străinătate (Ungaria, Slovacia, Polonia, Ucraina, Moldova), simpozioane, sesiuni de comunicări științifice, concursuri, tabere de creaţie şi workshop-uri.