Ansamblul Vocal Crescendo /Corul tinerilor de la Biserica Neagră din Brașov, concert excepțional la Biserica Sainte Clotilde, din Paris

Ansamblul Vocal Crescendo Corul tinerilor de la Biserica Neagra din Brasov, concert exceptional la Biserica Sainte Clotilde, din Paris

Două ansambluri vocale de mare ținută,  Ansamblul Vocal Crescendo, din Neuilly sur Seine, și Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov, vor fi reunite pentru prima dată în Franța, cu ocazia unui concert excepțional care va avea loc la Biserica Sainte Clotilde din Paris. 

Peste 70 de coriști propun o experiență muzicală inedită, alături de Steffen Schlandt, titularul marii orgi de la Biserica Neagră din Brașov, soprana Andreea Cojoc, tenorul Sebastien Saule. Acest concert are un caracter inedit, fiind dirijat de maestrul Christian Ciucă, atât în evenimentul care va avea loc la Paris, în 19 noiembrie 2020, de la ora 20, cât și în evenimentul conex care se va desfășura la Brașov în luna mai, cu ocazia Zilei Europei (evenimentul din România va fi susținut de Institutul Francez).

Concertul, care este, prin concepția și derularea sa, emblematic pentru schimburile bilaterale franco-române, este și o ocazie deosebită pentru marcarea a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale între România și Franța.

Ansamblul vocal Crescendo, din care fac parte 40 de coriști amatori, este condus de Christian Ciucă din 1994. Ansamblul evoluează pe toate marile scene ale lumii.

Corul Bach a fost fondat în 1933 de Victor Bickerich. Hans Eckhard Schlandt a preluat în 1965 conducerea coralei, tatăl organistului Steffen Schlandt reușind să protejeze celebra Biserică Neagră de excesele regimului comunist prin transformarea sa într-un refugiu muzical. Steffen Schlandt conduce corala din 2004. Corul Bach reuneşte 40 de corişti de limbă şi confesiuni diferite, înscrrindu-se în tradiţia schimburilor interculturale din Transilvania ; el poate interpreta piese complexe, a capella sau cu orchestră.

Cel mai renumit organist român, Steffen Schlandt este titularul marii orgi a Bisericii Negre de la Braşov.

Acest concert este interpretat in magnifica Bazilică Sainte Clotilde de la Paris, a cărei orgă este capodopera maestrului Cavaillé-Coll şi inaugurată de César Franck.


Programul serii  :

Franz Liszt, Via Crucis 

Inspiraţia muzicală a operei lui Liszt este foarte variată, plecând de la muzica gregoriană pentru imnul iniţial, la liturghia luteriană şi reluând chiat câteva teme din « Patimile după Matei » de Johann Sebastian Bach, formând astfel o compoziţie foarte ecumenică.

Felix Mendelssohn, Psalmul 42  

Psalmul 42, op. 42 de Felix Mendelssohn este o piesă scrisă pentru cor mixt, solişti voce şi orchestră. Robert Schumann spunea în 1837 despre Psalmul 42 de Mendelssohn că acesta este « cel mai înalt vârf atins de muzica religioasă ».

Marţian Negrea, Psalmul 123 

Operă interpretată în limba română

Gabriel Faure, Le Cantique de Jean Racine   

Operă interpretată în limba franceză


ICR Paris se asociază acestui spectacol franco-român și sprijină prezenţa organistului Steffen Schlandt și a sopranei Andreea Cojoc la acest concert prestigios.

Măsurile de prevnire a răspindirii COVID 19, intrate recent în aplicare în toată Europa au dus la amânarea concertului, prevăzut iniţial în 27 martie, pentru 19 noiembrie. 


19 noiembrie, ora 20h30

Basilique de Sainte Clotilde

23B Rue Las Cases, Paris 75007