Andreea Vălean, cu momentul coregrafic solo „Scraps of Sky“, la Festivalul Internațional de Dans „SzólóDuó“ de la Bytom

ICR Varșovia susține participarea balerinei Andreea Vălean, în perioada 14-17 iunie 2023, la cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Dans „SzólóDuó”. O etapă a acestei ample platforme de dans se desfășoară în acest an în localitatea poloneză Bytom, iar organizatorii au selectat creația coregrafică a balerinei de la Opera Națională București, un moment coregrafic solo intitulat Scraps of Sky, pe care îl și interpretează, pentru concursul la care vor participa 20 de interpreți și dansatori. Festivalul Internațional de Dans „SzólóDuó” este organizat din anul 2005 de Fundația maghiară „Orkesztika”, în mod obișnuit la Budapesta, însă ediția a XXIV-a are loc în Republica Polonă, la teatrul Rozbark din Bytom. 


La 15 iunie, Andreea Vălean va prezenta în concurs momentul său coregrafic, iar pe 16 și 17 iunie va participa la întâlniri cu profesioniști ai dansului, stabilite de organizatorii evenimentului, precum și la ceremonia de premiere.

Andreea Vălean a colaborat, în calitate de balerină, cu Opera Comică pentru Copii în perioada 2015-2017, interpretând rolurile principale din baletele Cenușăreasa, Don Quijote și Spărgătorul de Nuci. Începând din anul 2017, este membră a corpului de balet al Operei Naționale București, dansând în baletele clasice și neoclasice ale companiei. Ca performer în dansul contemporan, este membră a companiei „Contemporary Creative Dreamers” și dansează în spectacolele When Darkness Becomes Light, Nihil Sine Deo și The Last Raid of Humankind, semnate de Daniel Alexandru Dragomir. În calitate de coregraf, a creat Hold ON (prezentat la Seara Tinerilor Coregrafi 2019), Let me slip through your fingers (duet prezentat la Festivalul de Dans de la Florența 2022 și la Seara Tinerilor Coregrafi ai Operei Naționale București 2021), Scraps of Sky (solo prezentat la Seara Tinerilor Coregrafi ai Operei Naționale București 2021 și la Festivalul Internațional de Dans Solo de la Ierusalim 2022), Earthly Links (duet selectat la Festivalul de Dans de la Florența 2022) și spectacolul de disertație Nexus (2022). Ca asistent coregraf a contribuit la spectacolele The Last Raid of Humankind și Jurnalul unei Iubiri, ambele fiind regizate de Andreea Tănăsescu și incluse în repertoriul Operei Naționale București din anul 2023.