Ana Blandiana, vocea României la festivalul Voix Vives (Sète)

Ana Blandiana, vocea Romaniei la festivalul Voix Vives (Sete)

Din 22 în 30 iulie, Festivalul Internațional de poezie VOIX VIVES, de la o Mediterană la alta, va celebra la Sète cea de-a 25-a ediție. Încă de la origine, festivalul primește anual, timp de nouă zile, în luna iulie, poeți veniți din toată zona Mediteranei, invitând astfel publicul fidel la descoperirea poeziei contemporane din acest areal geografic.

VOIX VIVES propune astfel o pasarelă între culturile mediteraneene, prin limbajul poetic, propunând un amestec savant și poetic de limbi și culturi, declinate în tot atâtea feluri de întâlniri, dezbateri, lecturi, concerte. Gratuit, festivalul are vocația de a oferi tuturor un acces liber la poezie.

Poeta Ana Blandiana este invitată în rezidență pe toată durata festivalului, participând la lecturi și dezbateri în locuri multiple (grădini publice sau private, biserici, locuri patrimonale). Două volume de poezie traduse în franceză vor fi, de asemenea, propuse publicului în timpul festivalului : “Variațiuni pe o temă dată/ Variations sur un thème donné”, culegere bilingvă tradusă din limba română de Jean Poncet, la editura Jacques André, și antologia “Clair de mort” , precedată de Sept poèmes în versiune bilingvă, la editura Unicité. 

Printre participanții ediției 2022 se află și poeta de origine română Luminitza Tigirlas, autoare a mai multor volume de poezie în limba franceză. Descoperiți programarea și toți invitații festivalului aici.

Ana Blandiana este autoarea a 31 volume de poezie, eseuri, romane și este tradusă în 26 de limbi. A primit mai multe premii naționale și internaționale, printre care l’Herder Preis (Viena), Coroana de aur de la Struga, Griffin Award for Excellence in Poetry (Toronto) și a fost desemnată în 2016 la Gdansk, în Pologna, Poeta europeană a libertății. 

Creația Anei Blandiana a suscitat trei interdicții de publicare între 1959 - 1964, în 1985, din 1988 în 1989. După 1989, Ana Blandiana a refondat PEN Club România devenind președinta clubului (astăzi este preșeintă de onoare). Este și președinta Fundației Academia Civică, care a creat, sub egida Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume. Ana Blandiana este și membră a Academiei Mallarmé, a Academiei Europene de Poezie, a Academiei mondiale de poezie (UNESCO). Este cavaler al Legiunii de Onoare.

În Franța a publicat până acum volumele Ma patrie A4, tradus din limba română de Muriel Jollis-Dimitriu, la editura Black Herald Presse, în 2018. Au mai apărut: Les Saisons, nuvele traduse de Muriel Jollis-Dimitriu, editura Le visage vert, 2013, și Autrefois les arbres avaient des yeux, poeme traduse de Luiza Palanciuc, editura Librairie Bleue, Troyes, 2005.

Institutul Cultural Român de la Paris susține participarea Anei Blandiana la a 25-a ediție a Festivalului internațional de poezie Voix Vives Sète.