Alteța Sa Regală Principele Radu participă la Bucharest International Film Festival. ICR acordă trei premii în cadrul Festivalului

Cea de a 17-a ediție a Bucharest International Film festival este în plină desfășurare, iar ultimele zile sunt rezervate celor mai bune filme internaționale și românești, unele premiate la marile festivaluri de specialitate, altele prezentate în premieră națională. Gala de Închidere a BIFF 2021 va avea loc pe 12 septembrie, la Muzeul Țăranului Român, când vor fi anunțate filmele câștigătoare ale Competiției Oficiale, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu.

În cadrul Galei de Închidere a BIFF 2021 vor fi anunțate cele trei filme câștigătoare ale Competiției Oficiale, premiile fiind acordate de Institutul Cultural Roman: Marele Premiu, Premiul Pentru Regie și Premiul pentru Scenariu. În aceeași seară, marele actor Adrian Titieni va primi Premiul de Excelență din partea organizatorilor.

În ultima zi a Festivalului este reprogramat filmul lui Kirill Serebrenikov, „Petrov’s flu”, al controversatului regizor Kirill Serebrenikov care în Rusia este considerat un opozant al puterii și este în prezent în „arest la domiciliu”. Acesta și-a regizat ultimele filme de acasă fără să poată participa la filmări. Filmul „Petrov’s Flu, dominat de „realism magic”, a fost inclus în competiția oficială de la Cannes 2021 și a fost aplaudat la scenă deschisă timp de treizeci de minute de către public.

Festivalul se va încheia cu proiecția filmului regizorului Nadav Lapid, „Ahed’s Knee”, film care a obținut Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes 2021.

Sunt extrem de onorată de prezența Alteței Sale Regale Principele Radu la Gala de Închidere a festivalului și mulțumesc Casei Regale, cât și tuturor partenerilor noștri și a întregii echipe BIFF 2021 pentru întreaga susținere. Ne dorim să ne îmbunătățim programul de la ediție la ediție și sunt bucuroasă că am reușit să aducem filme extraordinare, filme premiate, filme controversate, filme așteptate, aplaudate. Totodată, mă bucur să putem premia un mare actor român în cadrul Galei de Închidere, precum și trei filme excelente, cele mai bune filme prezentate în cadrul BIFF 2021. Acest festival a oferit șansa ca studenții și cinefilii să profite de prezența regizorilor străini și români la sesiunile de Q&A, unde au avut ocazia să intre în dialog cu ei, să audă direct de la realizatori despre provocările procesului creativ, despre ce înseamnă producția unui film”, a declarat Dana Dimitriu-Chelba, directorul BIFF.

Filmele care urmează a fi prezentate în aceste ultime 4 zile ale festivalului:

· „Botox”, debutul regizorului irnaian Kaveh Mazaheri.

· „Apples”, aflat în Competiția oficială la Festivalul de Film de la Veneția 2020 în regia lui Christos Nikou.

· „Războiul regelui”, regizat de Trevor Poots, filmul este un omagiu adus Regelui Mihai I al României (100 de ani de la naștere).

· „Murina” (premieră națională) în regia Antonetei Alamat Kusijanaovic, câștigător al Camera d’or la Festivalul de la Cannes 2021.

· „Digger”, regizat de Georgis Grikorakis, film care a obținut premiul C.I.C.A.E. la Berinale 2021.

· trilogia lui Valeriu Andriuță: „Eu sunt Dorin”, „Chers Amis” și „Salix Caprea”, în prezența regizorului și a echipei de filmare. „Chers Amis” a obținut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la BIFF 2018.

· „Schoolgirls”, în regia lui Pilar Palomero, film care a obținut trei premii Goya: cea mai bună regie, cel mai bun scenariu si cea mai bună imagine.

· premiera internațională a scurtmetrajului „Versiones”, în regia Claudiei Torres și premiat la Las Palmas IFF.

· „A Perfectly Normal Family”, film danez care a fost premiat la Festivalul de Film de la Rotterdam 2020.

· „Dear Comrades!”, cea mai recentă creație a celebrului regizor Andrey Konchalovsky, câștigător al premiului juriului la Monstra Venețiana 2020.

· „Wheel of Fortune and Fantasy”, filmul regizorului japonez Ryusuke Hamaguchi, câștigător al Ursului de Argint la Berlin 2021.

Despre BIFF:Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pe site-ul official www.biff.com.ro, cât şi pe pagina de Facebook găsiţi toate informaţiile actualizate din acest an despre invitaţi, parteneri, selecţie şi program. Biletele la proiecţiile cinematografice pot fi achiziţionate de pe eventbook.ro.

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Camera de Comerț Bilaterală Eleno – Română, Ambasada Republicii Polone la București.

Parteneri tradiționali: Independența Film, Dacin Sara, Almost Ready, Pink Stripe, Culture Reality.

Parteneri: Șerban&Musneci Associates, Global Vision, Electrica Furnizare, Euroins, EDP Renewables, Concelex, The Iconic Estate, Radiocom, Groupe Renault, Hotel Unique, Alexandrion, Aqua Carpatica, Chocolate in a Bottle, BAT Romania, Green Hours Café, Doncafé Brasserie.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, Cineghid.