Alexandru Tomescu şi Angela Drăghicescu, în seria „Concertelor Enescu” de la Londra

Seria „Concertelor Enescu” din acest an continuă cu un recital dedicat marelui pianist şi compozitor Dinu Lipatti, la 100 de ani de la naștere, susținut de violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu. Punctul focal al programului este Sonatina pentru vioară şi pian a lui Lipatti, cântată pentru prima oară în Marea Britanie, o piesă care evidențiază cum nu se poate mai bine talentul de compozitor al marelui pianist. Din programul serii mai fac parte lucrări de George Enescu şi Tiberiu Olah. Tot cu această ocazie, scriitorul şi jurnalistul Orlando Murrin va susține o scurtă evocare a lui Lipatti.

Program:

Dinu Lipatti – Sonatina pentru vioară şi pian
Tiberiu Olah – Sonatina
George Enescu – Sonata pentru vioară în La minor, Nr. 3

Violonistul Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice partitură, oricât de dificilă, dovadă fiind proiectul său „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. După studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru Tomescu s-a reîntors în România pentru a se dedica muzicii înțeleasă ca misiune civică. Şi-a propus ca, prin concerte, conferinţe şi evenimente speciale, să demonstreze că muzica clasică este deschisă tuturor și că fiecare trebuie să aibă șansa de a o explora. În paralel cu o meritorie carieră internaţională, cu succese înregistrate pe mari scene precum Théâtre des Champs Elysées din Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a continuat să-şi împlinească misiunea sa personală, fiind implicat, de-a lungul anilor, în importante campanii culturale.

Pianista Angela Drăghicescu a studiat la Universitatea de Muzică din Louisiana cu marele pianist Michael Gurt şi a apărut pe scene importante cum sunt Carnegie Hall, Benaroya Hall, Rudolfinium Auditorium, Mahidon Auditorium sau Hindemith Institute. A mai concertat în Franţa, Ungaria şi Norvegia. În momentul de faţă, Angela Drăghicescu predă, ca lector, acompaniament și muzică de cameră la Universitatea Puget Sound din Seattle, fiind și şi unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internaţional „George Enescu”. Teza sa de doctorat, “Redescoperirea lui Nicolae Bretan: ghid pentru liedul românesc“ este primul manual de dicție românească în limba engleză, oferind străinilor posibilitatea de a se documenta cu privire la liedul românesc.

Scriitorul şi editorul Orlando Murrin a fost fascinat de personalitatea lui Dinu Lipatti încă din studenţie şi, ca atare, s-a dedicat în ultimii ani studierii vieţii şi operei marelui pianist. Pasiunea sa l-a purtat prin toată Europa, aducându-l în contact cu studenţi, prieteni şi descendenți ai lui Lipatti şi ai soţiei sale, care l-au făcut să înțeleagă mai bine personalitatea muzicianului român, dar și contextul cultural și istoric în care s-a format și apoi a devenit celebru. Murrin este iniţiatorul unei petiții care pledează pentru conservarea casei lui Lipatti din centrul Bucureștiului prin transformarea acesteia într-un muzeu dedicat vieții și operei sale.

Data: Joi, 2 noiembrie 2017, de la ora 19.00 la ora 21.30
Loc desfășurare:  Institutul Cultural Român – 1 Belgrave Square, London SW1X8PH

Intrarea este liberă.