A patra ediție a Colocviului Hispano-Român de cultură și documentare - „România în context european”

 La aniversarea Zilei Europei, Institutul Cultural Român de la Madrid si  Ambasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu Facultatea de Științele Documentarii de la Universitatea Complutense din Madrid, Direcția Generală de Cooperare cu Statul și Uniunea EuropeanăCentrul de Documentare Europeană - Europe Direct, organizează a patra ediție a Colocviului hispano-român de cultură și documentare, un proiect de natură academică cu scopul de pune în valoare prezența culturii române în spațiul hispanic,si de a promova imaginea României în context european.

Evenimentul va avea loc la data de 7 mai, de la ora 10:30,  și va fi găzduit în Sala de conferinte a Facultății de Științele Documentării.

Cu acest prilej va avea loc lansarea „Ghidului autorilor europeni: România”, prima publicație, în limba spaniolă, realizată de Centrul EUROPE DIRECT, în parteneriat cu ICR Madrid, care este dedicată culturii și promovării României , țară membră a UE.  Publicația deschide o colecție dedicată literaturilor țărilor membre UE.

Scopul acestui ghid este de a propune cititorului câteva exemple de cultură românească sub formă de narațiune, eseu, poezie, film, muzică și artă vizuală, traduse în limba engleză, care servesc mai bunei cunoașteri a cetățenilor europeni despre România ca țară membră a Uniunii Europene. 

În cele peste 50 de pagini ale publicației cititorii vor descoperi, structurate în capitole distincte, informații si prezentări ale celor mai reprezentativi autori români, poeți și scriitori, artiști și cineaști, muzicieni de asemenea, cele mai importante festivaluri de film teatru și muzică din România care sunt recunoscute la nivel european. Un capitol aparte este dedicat orașului Timișoara- Capitala Europeană a Culturii în 2023.

PROGRAMUL COLOCVIULUI: 7 mai 2024, de la ora 13:30 la 13:30 

Deschiderea evenimentului și discursuri instituționale:

Cuvânt de bun venit din dnei María Olivera Zaldua, decana Facultății de Științele Documentării a Universității Complutense din Madrid
Raluca Mihăilă, însărcinat cu afaceri a.i. din partea Ambasadei României la Madrid
Cristina Menéndez Álvarez, directoarea generală a Direcției Generale Cooperarea cu Statul și Uniunea Europeană
Míriam Sanz, directoarea Centrului de documentare Europe Direct
Maria Floarea Pop, directoarea Institului Cultural Român de la Madrid
Iuliana Botezan, coordonatoarea evenimentului

Program academic - prelegeri:

„20 de ani de colaborare științifică între cercetători români și spanioli”, prelegere susținută de Maria Antonia Ovalle Perandones, directoarea de departament Biblioteconomie și Documentare, Facultatea de Stiintele Documentării UCM

„ României prezentată în tezele doctorale din Spania”, prelegere susținută de Iuliana Botezan, profesoară la Facultatea de Științele Documentării și de Rodrigo Sánchez Jiménez

  „România: Influența globală prin cultură, știință și diplomație”, prelegere susținută de profesorul universitar doctor Liviu Olteanu, Secretar general al Asociatiei Internaționale pentru Apărarea Libertăților Religioase (AIDLR), Berna, Elveția, doctor în drept al Universității Complutense din Madrid, cercetător la Universitatea Oxford și Harvard Law School.

„Sergiu Comissiona, dirijor al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole”, prelegere susținută muzicologul și criticul spaniol Dr. Fernando Pérez Ruano

Prezentarea proiectului Harta culturii române în Madrid, realizat de echipa ICR Madrid si de profesorul Jorge Martín Quintana (realizatorul cercetărilor reperelor culturale prezentate)

„Femeile românce în Spania și tradiția patronimică”, prelegere susținută de doctoranda Alexandra Ignat Macsutovici, Universitatea Alcalá de Henares, Departamentul de Științe Juridice și Studii Interdisciplinare de Gen.

De asemenea, în cadrul evenimentului academic, ICR Madrid prezintă expoziția de mare succes „Atlasul frumuseții. Femeile lumii și poveștile lor”, semnată de fotografa Mihaela Noroc.

Evenimentul este deschis studenților, cercetătorilor și profesorilor universitari, publicului larg. Fiecare participant va primi un exemplar al publicației Ghidul autorilor români din partea Centrului de documentare Europe Direct al Comunității Madrid.

Vă așteptăm!