2023 – Anul Cultural Ciprian Porumbescu: Teatrul Muzical Ambasadorii - CONCERT la Bruxelles (2 iunie 2023)

Anul 2023 este Anul Cultural Ciprian Porumbescu, când se sărbătoresc 170 de ani de la naşterea compozitorului român şi se comemorează 140 de ani de la moartea sa. De asemenea, anul 2023 este și anul cultural Dimitrie Cantemir.


Pentru a sărbători ’2023 - Anul Cultural Ciprian Porumbescu’, ICR Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei și Primăria Saint-Gilles (Bruxelles) organizează un concert de gală al Teatrului Muzical Ambasadorii, care va avea loc în data de 2 iunie 2023, la sala de teatru a Primăriei din Saint-Gilles, Bruxelles.

Concertul va fi susținut de soliștii : Andreea BUCUR, Mihaela VÎRBAN,Octavian ENE, Silviu MIHĂILĂ, Sergiu NEAMȚU, Andrei RACU. Invitat special: Daniela Nane, director artistic - Teatrul Muzical Ambasadorii.

Violonist, compozitor și teolog, Ciprian Porumbescu (1853- 1883) a început studiul muzicii la Suceava, a continuat la Cernăuți și la Viena.Deși a trăit numai 30 de ani, a scris o serie de lucrări care au rămas în istoria muzicii românești. Printre cele mai cunoscute sunt „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29,„Crai nou” - prima operetă românească (premiera în 1882),celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce dă astăzi imnul naţional al Albaniei – „Hymni i Flamurit”, melodia fostului imn al României, „Trei culori”, valsurile „Zâna Dunării”, „Camelii”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Odă ostaşilor români” şi altele.

Se spune ca ultimele sale cuvinte ar fi fost: „Să nu lăsaţi muzica mea să moară!”.Prin acest proiect, venim în întâmpinarea ultimei sale dorințe.

Programul concertului a fost conceput pentru a atrage un public larg. Astfel, se va crea un context cultural-diplomatic de înaltă ținută, excepțional din punct de vedere artistic, pe măsura personalității lui Ciprian Porumbescu.

Teatrul Muzical Ambasadorii (TMA) este una dintre cele mai noi instituții publice de spectacole și concerte din România, sub patronajul Ministerului Culturii, care oferă un repertoriu diversificat, jucat de cele mai multe ori cu casa închisă: muzică, teatru și balet într-un melanj cultural-artistic deosebit.

În plus, instituția își propune să dezvolte programe educaționale pentru copii și adolescenți care să crească diversitatea culturală și accesul la cultură, dar și să ofere noi produse cultural-artistice aliniate strategiilor culturale actuale din întreaga lume, cu accent pe valorizarea creației muzicale și interpretative românești. De asemenea, încă de la înființare, Teatrul Muzical Ambasadorii își asumă rolul de podium de lansare pentru tineri absolvenți ai învățământului vocațional artistic și le oferă mediul propice pentru a-și manifesta creativitatea, talentul și cunoștintele în domeniul artelor spectacolului.

Concertul va avea loc înSala de teatru a Primăriei Saint-Gilles, Bruxelles.

Construită în stil „Neo-Renaștere”(1904), clădirea primărieiocupă o suprafață de 4.267 m2. Concepută în atmosfera optimistă a Belle Epoque, au fost chemați cei mai buni artiști să ilustreze convingerea că progresul umanității se va face prin Artă, Știință, Educație, Democrație, Muncă. La exterior, cât și la interior, clădirea este bogat decorată cu sute de sculpturi, fresce și picturi care îi dau aspectul unui adevărat muzeu.

Pe lângă activitățile specifice, primăria găzduiește activități socio-culturale, devenind un element cheie al sistemului de infrastructură culturală prezent în centrul istoric al comunei Saint-Gilles prin evenimentele pe care le generează și diversitatea de public pe care îl atrage.Clădirea, ’loc de viață, artă și memorie’, bogată în istoria, arhitectura și amenajarea sa, poate fi adaptată unui mare număr de activități. În Saint-Gilles, există nu mai puțin de 130 de naționalități diferite.Acest mix multicultural, în care nicio comunitate nu prevalează asupra celorlalte, creează o bogăție inestimabilă, atât pentru Saint-Gilles, cât și pentru Bruxelles.

ICR Bruxelles continuă seria de proiecte ce promovează excelența culturală românească din toate domeniile artistice, fiind un vector esențial al diplomației culturale din spațiul Benelux.

Prin acest proiect, reprezentanța sărbătorește ’2023 - Anul Cultural Ciprian Porumbescu’, la Bruxelles, printr-un eveniment muzical deosebit și continuă promovarea patrimoniului cultural românesc, a artiștilor români, îndeplinindu-și menirea de a transmite valori culturale naționale și europene publicului din spațiul de referință. Un astfel de proiect are rolul de a pune în lumină muzicieni care au îmbogățit cultura europeană.

Evenimentul constituie o platformă de calitate, atât pentru promovarea muzicii clasice românești și a artiștilor români în Belgia, cât și pentru transmiterea mesajelor de diplomație culturală a României și reprezintă o continuitate a colaborărilor dintre Reprezentanța ICR Bruxelles cu misiunile diplomatice ale României în Benelux, dar și cu importante instituții din spațiul de referință.