Remus Azoitei si Eduard Stan @ ICR Londra

       

Ultimul concert al stagiunii 2008 / 2009 din cadrul Societatii Enescu la Londra ii are ca invitati pe violonistul Remus Azoitei si pianistul Eduard Stan.

Programul include Sonata No 2 de Enescu, Poeme de Chausson, precum si Bach - Chaconne si Beethoven - Sonata "Primavara".

Numit de catre revista britanica The Strad ca "un virtuoz incurabil cu suflet si tehnica fabuloasa", violonistul Remus Azoitei a concertat in sali prestigioase cum ar fi Lincoln Center si CAMI Hall (New York), St-Martin-in-the-Fields si Wigmore Hall (Londra), la festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg si Santander. A colaborat cu artisti renumiti printre care se numara David Geringas, Gérard Caussé, Nigel Kennedy, Adrian Brendel, cvartetul de coarde Voces. In Noiembrie 08 a interpretat toate concertele de Bach si Vivaldi, precum si Ciaccona de Bach la St Martin in the Fields, ca solist/dirijor al formatiei London Musical Arts. Laureat al concursurilor internationale de la Bucuresti, Milano, Weimar, Tokyo si Auckland, lui Remus i s-a decernat in 1992 de catre Guvernul Romaniei premiul "Cella Delavrancea" pentru contributii deosebite aduse culturii, iar in 2004 a fost decorat de catre Presedintele Romaniei cu titlul de Ofiter al Ordinului Meritul Cultural. Remus Azoitei este profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica din Londra, fiind de asemeni cel mai tanar profesor de vioara din intreaga istorie a acestei institutii. In anul 2007 a devenit unul dintre membrii fondatori ai Societatii Enescu din Londra, aflata sub patronajul Principesei Margareta a Romaniei, Remus Azoitei ocupand functia de Director Artistic. Remus canta la o vioara Niccolo Gagliano facuta in 1753.

In 2006 el a inregistrat alaturi de pianistul Eduard Stan integrala lucrarilor pentru vioara si pian de George Enescu pentru casa de discuri Hanssler din Germania, in colaborare cu Radio Bremen, un proiect in 2 CDuri in premiera mondiala. Pentru aceasta inregistrare el a cantat pe celebra vioara Stradivari "Maurin" din 1718, cedata lui de catre Academia de Muzica din Londra. Aceasta integrala s-a bucurat de cele mai entuziaste cronici in publicatiile de specialitate de pe mapamond.

Printre proiectele urmatoare se numara un turneu de 25 concerte in Europa si New York alaturi de pianistul Eduard Stan, prezentand intergala Brahms/Enescu pentru vioara si pian, proiect realizat cu sprijinul ICR.

Caracterizat de presa ca fiind "un pianist deosebit de sensibil, posedand o cultura foarte flexibila a tuseului, o tehnica perfecta si o mare capacitate de intelegere a muzicii pe care o simte, o face sa traiasca" (ziarul german Weserkurier), Eduard Stan a concertat in majoritatea tarilor europene si in SUA. A cantat sali renumite precum Filarmonica din Berlin, Musikhalle din Hamburg, Salt Lake City Temple Square, PUC California, si la mai multe festivaluri internationale. Inca de la debutul sau pianistic, Eduard Stan a beneficiat de indrumarea celebrei profesoare de pian Stela Dragulin. Talentul sau a fost remarcat si cultivat ulterior de catre renumitul pedagog german Karl-Heinz Kämmerling, maturizarea sa artistica atingand apogeul in timpul pregatirii cu maestrul Arie Vardi (Israel), mentorul sau, la clasa caruia a absolvit examenul de solist la Conservatorul Superior din Hanovra. A luat contact cu personalitati importante ale vietii muzicale si culturale internationale cum ar fi: Herbert Blomstedt, Matthias Goerne, Paul Badura-Skoda, Karl Engel, Boris Berman si Martin Dörrie. La concursurile internationale din Köln, Hamburg si Braunschweig a fost distins cu premii in repetate randuri. De multi ani concerteaza cu regularitate in duo, impreuna cu violonistul Remus Azoitei, cu violoncelista Laura Buruiana, precum si alaturi de cvartetele Voces si Ad Libitum. Eduard Stan a fost profesor la Conservatorul Superior din Lübeck in perioada 2000 - 2007. In calitate de initiator si director artistic al Festivalului Enescu din Heidelberg / Mannheim 2005, i s-a conferit din partea Institutului Cultural Roman MEDALIA ENESCU pentru contributia sa la raspandirea muzicii enesciene.

Societatea Enescu a fost infiintata de catre Institutul Cultural Roman Londra in 2007 si este sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a Romaniei.

Stagiunea de concerte a Societatii Enescu se desfasoara in perioada octombrie-iulie, iar concertele au loc in prima zi de joi a fiecarei luni. Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni remarcabili, care interpreteaza lucrari de George Enescu alaturi de un repertoriu universal.

Din septembrie 2009 Institutul Cultural Roman acorda Bursa Societatii Enescu unui student de la Royal Academy of Music.

Cand: Joi, 4 iunie 2009, 7-9 pm;

Unde: Institutul Cultural Roman, Londra

Intrarea este libera, dar numarul locurilor este limitat. E util ca rezervarile sa fie facute din timp.

Pentru rezervarea locurilor, va rugam contactati-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk

Dupa inceperea concertului, accesul in sala va fi permis doar in pauza.