Librairie Quilombo
23 rue Voltaire 75011 Paris
(métro Rue des Boulets - ligne 9 ou Nation - ligne 6)
Eveniment cultural important, primul Festival Istrati are loc in perioada 15-17 mai. In aceste trei zile, puteti asista (si participa) la dezbateri, mese rotunde, concerte, reprezentatii teatrale.
Sunteti asteptati la Libraria Quilombo unde veti putea discuta, savura un pahar de vin si bineinteles achizitiona carti semnate de Panait Istrati, "povestitor român, scriitor francez".
Program:
VINERI 15 mai
Ora 18,00 APERITIVUL PRIETENIEI
CONCERTUL BALCANILOR Muzică tradițională Balcanică, ritmuri îndrăcite, vulcanice.
Ora 19,30 ZOGRAFIÎn universul lui Panait Istrati, scriitor român de limbă franceză, un vagabond pe nume ADRIAN ZOGRAFI își forțează destinul, își hrănește pățaniile cu întâlniri năzdrăvane.
Cărțile lui Istrati sunt un foc de artificii de savori,muzici, tristeți și bucurii.
Descrierile lui despre HAIDUCI, rebeli ai munților balcanici, au inspirat-o pe CYRILLE AUCHAPT în alcătuirea unui RECITAL DE CÂNTECE FRANȚUZEȘTI, ROMÂNEȘTI,MACEDONENE,GRACEȘTI,TURCEȘTI.
Ora 21,00 ORCHESTRA LUI MIHAIÎn Romănia, fiecare regiune își are muzica și folclorul propriu. Orchestra lui Mihai a luat naștere în estul Romăniei, în zona Bacăului, din apropierea frontierei cu Republica Moldova. Ca în transă, această muzică te transpune într-o călătorie cu o mie de sunete. Cioburi de pahare sparte și chiuituri, amestecate cu sunetul sintetizatoruului și al viorii , îți încălzește sufletul și, în mod firesc, trupul începe să danseze.
SÂMBĂTĂ 16 mai
Ora 14,00 PANAIT ISTRATI-SCRIITOR ROMÂN ȘI POVESTITOR FRANCEZ.DEZBATERE cu ROGER GRENIER de la EDITURA GALLIMARD și CHRISTIAN DELRUE-președintele Asociației Franceze LES AMIS DE PANAIT ISTRATI.
Astăzi când descoperim opera lui Panait Istrati, viața acestui mare povestitor român devenit scriitor francez, este încă prea puțin cunoscută. Opera lui Panait Istrati are imaginea haiducilor săi din Balcani. Se ciocnește.în esența ei, de limite prestabilite.
Asemenea lui CENDRARS, KESSEL sau GARY, înainte de a fi om de litere a fost UN OM, mai mult povestitor decât scriitor.
Ora 16,00 PANAIT ISTRATI ȘI URSSDEZBATERE cu ANSELM JAPPE-coordonatorul cărții La véritable tragédie de Panaït Istrati și CHARLES JACQUIER, specialist în Mișcări Revoluționare dintre cele două războaie mondiale.
După 16 luni în URSS, sfâșiat de ce a văzut, Istrati revine , în sfârșit, la Paris. Este printre primii care intuiește atunci realitatea distaturilor staliniste. Destinul și reputația sa se năruie atunci când publică Vers l’autre flamme. Confession pour vaincu, în care cu 7 ani înainte de Retour de l’URSS de ANDRÉ GIDE, el denunță cu mare violență arbitrariul regimului sovietic. Opera cuprinde trei volume, dar în realitate doar primul este scria de Istrati. Celelalte două sunt de BORIS SOUVARINE și VICTOR SERGE, cărora le-a împrumutat numele său. Victimă a unei violente campanii de denigrare, el se retrage în România. unde moare în 1835, abandonat de toți sau de aproape toți.
Ora 18,00 PANAIT ISTRATI CONTEMPORANUL NOSTRU. MASĂ ROTUNDĂ cu LINDA LÊ și PATRICK PÉRICHEROTInterzisă în Franța în timpul celui de al doilea Război Mondial, cenzurată până la moartea lui Stalin, în România și în țările din blocul de Est, neglijată acolo unde altădată fusese ridicată în slavă, opera, chiar numele lui Panait Istrati au fost uitate vreme de mai multe decenii.
Două mari figuri ale literaturii contemporane ne vor vorbi despre descoperirile lor în privința lui Panait Istrati și ne vor prezenta din perspectiva propriilor cărți, incredibila moștenire a vagabondului român.
Ora 20,30 LECTURĂ MUZICALĂ A HAIDUCILOR Adaptare de PIERRE- YVES HURTEVENT, cu SARAH CARPENTIER, MATHIEU HA et LOÏC LANTAINE –COMPANIA ATTACAFA.
Haiducii, bandiți onorabili ai României, tocmai au suferit o teribilă înfrângere. Șeful lor Cosma nu mai trăiește. Gloanțele poterei , miliție în solda marilor proprietari și a nobililor nesătui, au pus capăt acțiunilor sale în favoarea oprimaților și a sărmanilor.
Undeva, între câmpia Bărăganului și eterna apă a Dunării , în Grota Urșilor, oamenii săi năruiți de oboseală, încearcă să se organizeze, pentru a-și face din simțită prezența și pentru a-l răzbuna.Printre ei se află Ilie înțeleptul cu fluierul său fermecat, călugărul Spilca, Ieremia-fiul pădurii și vătaful Motilă, uriașa brută cu suflet curat. În fruntea lor se află o femeie, Floarea Codrilor, iubită a pădurii, prietenă a omului liber, luptătoare împotriva nedreptății. Ei toți, își vor spune povestea.
Ora 22,00 TINEREȚEA LUI ADRIAN ZOGRAFI- lectură muzicală. Adaptare de LÉLIO PLOTTON, cu LÉLIO PLOTTON și JONATHAN ROBERTTinerețea lui Adrian Zografi, roman ințiatic compus din patru texte scrise între anii 1926-1930 CODIN, MIHAIL, PLECĂRILE MELE, PESCUITORII DE BUREȚI, ne oferă un cântec de dragoste, de dreptate și de libertate. Eroul care la începutul romanului are cam 10 ani, își va construi încet încet libertatea, o libertate ce-i hrănește sufletul și spiritul.
DUMINICĂ 17 mai
Ora 12,00Musaca, Zatziki, Feta, Uzo, Pita, Baclava, Mititei, Borș, Mămăligă, Plăcintă
Savori și arome mediteraneene, care se relevă a fi tot atâtea invitații la călătorie.
Înainte de a ne hrăni imaginația, grație literaturii, specialițti în arta culinară greci și români le utilizează pentru a ne exalta simțurile și a ne face poftă.
Ora 14,00 MASĂ ROTUNDĂ cu ZYGMUND BLAZYNSKY și ALEXANDRA MEDEEA, membri ai ASOCIAȚIEI PRIETENII LUI NIKOS KAZATZAKI și GEORGES STASINAKIS –președintele SOCIETĂȚII INTERNAȚIONALE PRIETENII LUI NIKOS KAZANTZAKI și GERALDINE CHOGNARD, librar la COMPTOIR DES MOTS și membră a Editurii CAMBOURAKIS. Nikos Kazantzaki , autor al formidabilului Alexa ZORBA , devenit celebru în cinema, grație lui ANTHONI QUINN, a fost unul din marii prieteni ai lui Panait Istrati.S-au întâlnit în URSS, în timpul celei de a zecea aniversări a Revoluției ruse și vreme de 16 luni au călătorit împreună cu proiectul nebun de a realiza o carte la patru mâini despre Steaua Roșie și speranțele unui întreg popor. Ca urmare a Afacerii Rusakov, Cretanul și Chefalonitul s-au despărțit într-un profund dezacord de idei. Cu trecerea timpului și a anilor, prietenia lor arzătoare se aprinde din nou și dă naștere unei fantastice corespondențe.
Ora 16,00 LITERATURA CA ORIZONT. MASĂ ROTUNDĂ cu EMERIC FISSET-membru fondator al Editurii TRANSBORÉAL și ALAIN DUGRAND-zialist,scriitor și iubitor al călătoriilor. Dacă multiplele călătorii și noile orizonturi i-au permis lui Istrati să-și adune fantasticele povestiri, numeroși sunt ceilalți tovarăși de drum, contemporani ai scriitorului român care s-au îndreptat spre altundeva, pentru a afla de la izvoare esența spre a transcende viața în literatură. Contează prea puțin stilul sau naționalitatea. Toți acești scriitori știu că nu există decât un fel valid de a călători, acela de a te îndrepta spre oameni-( Paul Nizan)
Ora 18.00 CIULINII BĂRĂGANULUI. În prezentarea ASOCIAȚIEI LUNES DU JOUR și a COMPANIEI VIREVOLTANT. Regie și creație de măști ALBAN LEBRUN. Cu THOMAS DEVRED, ANAÏS METRAY, IRÈNE RANSON, JONATHAN ROBERT și OLIVIER ROCHEREAUTânărul Matache nu se resemnează să trăiască existența mizeră pe care părinții săi i-au lăsat-o drept moștenire. Rostogoliți de crivăț, vântul din Rusia care mătură cu răsuflarea sa de ghiață nesfărșita cîmpie pustie a Bărăganului, o dată pe an, Ciulinii nebuni îi îndeamnă pe copiii însetați de miracolul unei lumi minunate, să fugă după ei.
Se spune că Matei, fiul sărmanului Broșteanu, a ajuns unul din cei mai mari negustori de articole de fierărie din Bucuești. Dar pentru Matache și pentru tovarășul lui de joacă- Ionel nu există destin glorios în afara întâlnirii cu lumea, cu poporul tău, a căutării mereu reânnoite a unui loc mai bun. De-a lungul acestei călătorii de mizerie, dar nicicând mizerabile, personajele sunt animate de un optimism profund.
Ora 20,00 NERANȚULA în lectura COMPANIEI DOINA. Adaptare NOÉMI NAEL și CAMELIA STĂNESCU. Cu DJALI CAROLINE DAVID, ANATOL DAVID.CHRISTOPHE GUILLE și NOÉMI NAEL. Toată lumea la Brăila o numește SACAGIȚA, adică cea care aduce apă, dar Marco, povestitorul îndrăgostit, îi dă numele de NERANȚULA, căci ea va fi pentru el mica lui portocală amară, micul lui portocal amar. Dar și alți băieți au pus ochii pe orfană.
Neranțula- refren al unui cântec grecesc, dă titlul acestui roman de Panait Istrati, în care Dunărea joacă un rol esențial. Creșterea redutabilă a apelor ei, are menirea de a transforma destinele riveranilor, revenindu-i dreptul de a semăna printre ei sărăcie sau bogăție. E cea care se răzbună pe îndrăgostiții de Neranțula, a căror crudă aroganță duce la un balet infernal. Neranțula e unul dintre cele mai frumoase imnuri dedicate copilăriei și dragostei, teme atăt prezente în opera lui Panait Istrati.
Festival realizat cu sprijinul REGIUNII ÎLE DE FRANCE