Pianistul Botond Szocs va susține o serie de concerte maraton în Marea Britanie

Pianistul Botond Szöcs revine la Londra pentru un recital de prânz în seria pe care Institutul Cultural Român din Londra o organizează la St Martin-in-the-Fields. Programul concertului din 27 ianuarie care include setul integral de lucrări de pian al lui Chopin alături de balada lui Ciprian Porumbescu, suntem siguri,  că va aduce multe aprecieri  pentru primul nostru concert din noul an.

Program:

Frédéric Chopin - Ballade nr. 1 în opoziția minor minor. 38

Frédéric Chopin - Ballade nr. 2 în op. F major. 38

Frédéric Chopin - Balada nr. 3 într-un apartament major. 47

Frédéric Chopin - Ballade nr. 4 în fa minor Op. 52

Ciprian Porumbescu - Ballade (amenajat pentru pian)

Dupa concertul de la Londra din 27 ianuarie,  zilele următoare pianistul Botond Szocs va concerta la Manchester și Edinburgh după următorul program:


MANCHESTER  - 28 ianuarie la sala  Z-arts Manchester

Ciprian Porumbescu - Ballade in E minor

Serghei Rachmaninov - Musical Moment nr. 4, op. 16

Frederic Chopin - 24 Preludes op. 28


EDINBURGH  -  29 ianuarie Stockebridge Church

Frederic Chopin - 24 Preludes op. 28

Pauza

Ciprian Porumbescu - Ballade in E minor

Serghei Rachmaninov - Piano concerto nr. 2


Pianistul în vârstă de 24 de ani, Botond Szöcs, s-a remarcat în lumea muzicii datorită temperamentului său energic inconfundabil, impulsionat de sentimente artistice intense și exprimat de o putere de interpretare persuasivă. Student la Facultatea de Muzică - Universitatea Transilvania din Brașov, sub îndrumarea profesoarei Stela Dragulin, un nume mare al școlii de pian românești și mondiale, Botond a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale obținând zece prime premii, inclusiv Premiul I și Festivalul Trofeu la Concursul Național Victor Giuleanu (2012) și Premiul Remember Enescu, acordat de Fundația George Enescu. Aceste premii au fost urmate în 2017 de Premiile speciale și de excelență ale juriului la Concursul Art Estival Brașov - ediția a VII-a, precum și premiul american - Academia Română de Arte și Științe pentru Muzică pentru excelență - Cel mai bun concert interpret ca solist, membru al un ansamblu de muzică de cameră și însoțitor.

Botond Szöcs a început ca solist când avea doar 17 ani, cântând la Mozart Concerto for Piano and Orchestra in F Major, KV 459 cu Orchestra Filarmonică din Sibiu. După aceasta, el a susținut spectacole alături de țară însoțit de diverse orchestre filarmonice. Repertoriul său s-a extins rapid, incluzând punctele culminante ale genului, concerte de pian aparținând lui W.A.Mozart, L.van Beethoven, E. Grieg, F. Liszt, R. Schumann, F. Chopin, S. Rachmaninov și W. Lutoslawski.

Preocupat de muzică de cameră, între 2015 și 2016, Botond a interpretat sonatele complete ale lui Mozart și Beethoven pentru pian și vioară. Profund impresionat de performanța artistică a tânărului muzician, violonistul Peter Rosenberg (primul maestru de concert al Simfonistrului Bamberger, Germania și partenerul lui Botond în integralul Beethoven) a spus: „Tânărul pianist Botond SZOCS continuă pletora talentului în clasa celebrului profesor de pian, Stela Dragulin. Are un temperament eruptiv și pasional, dar simte și creează aspecte poetice ale muzicii, cu o tehnică extrem de dezvoltată și consistentă, mereu subordonată conținutului muzical. ”Mai mult, începând cu 2017, Botond a început seria de recitaluri axate pe repertoriul pentru două piane. și cvintet de pian.

Momentele notabile în ascensiunea pianistică de la Botond sunt și aparițiile cu programe de recital atât în ​​România cât și în străinătate, printre care menționăm tururi din Marea Britanie, Italia, Ungaria, Germania, Muntenegru, Republica Moldova în Vietnam și China. Cu toate acestea, performanța sa artistică a fost considerată un succes, captivând publicul cu o „performanță electrizantă, profund profundă”. (Comunicat de presă) și fiind lăudat constant de criticii muzicali.

Interesul lui Botond nu se oprește la abilitățile sale performante, deoarece din cauza interesului său pentru activitățile științifice a participat la mai multe concursuri studențești, unde s-a arătat evident cu lucrările sale de analiză muzicală. Cele două lucrări publicate în Ediția 2017 a Buletinului Universității Transilvania i-au adus două prime premii și, de asemenea, recunoașterea drept „Cea mai bună lucrare a studenților universitari” a Facultății de Muzică.

Cariera lui Certitude Botond Szöcs continuă să urce și să se dezvolte pe baza tehnicii sale excepționale și a intuiției exacte a muzicii, reușind să redea stilistic interpretări unice ale operelor muzicale de la concepție la execuție.

Când: luni 27 ianuarie 2020, ora 13.00

Unde: St Martin-in-the-Fields, Trafalgar Square, Londra

Acest concert de prânz este gratuit și nu este necesar niciun bilet sau rezervare.