Nicole. O figură feminină complexă care aspiră la libertate și iubire, depășind dificultățile vieții în două lumi diferite: România și Israel. În jurul acestui personaj principal – o frumoasă femeie româno-evreică, inteligentă și puternică, care încearcă să-și croiască o nouă viață în Israel – se derulează povestea romanului „Nicole” lansat în 14 iulie 2025, la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Scris de Haim Maor și Eleonora Stanciu, apărut în 2025 la Editura Universității Ben-Gurion din Beer Sheva, Israel, romanul spune povestea unei emigrante de origine română, ajunsă de-acum la vârsta senectuții și devenind vocea unificatoare a unor istorii personale, rememorând momente cheie din viața sa prin intermediul fotografiilor, scrisorilor și suvenirurilor.
Evenimentul a fost moderat de directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, care a rememorat parteneriatele îndelungate dintre reprezentanța Institutului Cultural Român și profesorul Haim Maor, dar și cu Universitatea Ben-Gurion din Beer Sheva, colaborări care au generat de-a lungul anilor proiecte culturale valoroase. Haim Maor a prezentat detalii despre materialul informativ care a stat la baza acestei cărți, sursele de inspirație, contextul scrierii cărții, procesul creativ colectiv.
După cum a mărturisit Haim Maor, volumul „Nicole” a fost conceput în perioada pandemiei de COVID-19, fiind rezultatul unei cercetări îndelungate în România, desfășurate în tandem de cei doi autori. Romanul transpune astfel, într-o formulă literară originală, poveștile reale ale unor oameni care au trăit în perioada comunistă. Eleonora Stanciu a vorbit despre „dorința de a contura”. „Această carte aduce o perspectivă profund umană, cu accente filozofice, psihologice și chiar mistice, asupra memoriei, identității și rezilienței” – a spus Eleonora Stanciu. Co-autoarea a subliniat că personajul Nicole este „arhetipul unei femei puternice, inteligente, supraviețuitoare, care își construiește o lume interioară profundă, ancorată în reflecțiile unor mari gânditori”.
Evenimentul a inclus, de asemenea, lectura unor fragmente din carte. Spre finalul serii, mai mulți participanți au exprimat dorința ca volumul să fie tradus și în limba română, ba chiar să fie ecranizat de un regizor român contemporan – o propunere primită cu entuziasm de autori. Haim Maor a încheiat exprimându-și încrederea că „visele culturale pot deveni realitate”, așa cum au demonstrat-o toate colaborările sale anterioare cu Institutul Cultural Român.
Profesor la Universitatea Ben-Gurion din Beer Sheva, Haim Maor este și artist plastic, o selecție din lucrările sale care se concentrează pe reprezentări ale Holocaustului au fost expuse la Auschwitz Jewish Center. Printre distincțiile primite de-a lungul timpului se află Premiul Sussman din partea Muzeului Yad Vashem, precum și Premiul pentru Artă acordat de Ministerul Culturii israelian. Eleonora Stanciu este artist vizual de origine română, stabilită în Israel din anul 1986. La eveniment, printre oaspeții sosiți din diverse colțuri ale Israelului, s-au numărat artiști, curatori, membri ai comunității românești, dar și nume sonore din mediul cultural și academic, precum Amb. Colette Avital, prof. Hanna Yablonka, curatoarea Galia Bar-Or, artiștii Dganit Brest, Ruth Oren, Esther Cohen, precum și designerul grafic Magen Halutz.