Manchester: prima capitală britanică a iei românești

Ziua Universală a Iei, sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, a fost marcată în Marea Britanie printr-un amplu program de evenimente organizat de Institutul Cultural Român din Londra și Ambasada României. Pe parcursul zilei au fost arătate publicului britanic colecția Muzeului Țăranului Român, într-un material realizat de Silviu Ilea, o prezentare a asociației „Semne cusute care cuprinde 38.000 de membri determinați să descopere, practice și să transmită mai departe bogata moștenire a obiectelor vestimentare tradiționale și o discuție cu designerul Adrian Oianu, ale cărui creații au ca sursă de inspirație costumul tradițional românesc.

Într-o ceremonie transmisă în direct online și găzduită de ES Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie și de Magda Stroe, coordonator al activității ICR Londra, au fost anunțați câștigătorii concursului de fotografie „Capitala britanica a iei”, care a invitat publicul să poarte costumul tradițional românesc în locurile cele mai frumoase din localitățile de reședință.

Premiul de popularitate a fost câștigat de Ionela Reut, cu o fotografie votată de 417 de persoane pe canalele de social media ale Ambasadei României și ICR Londra.

Premiul Ambasadorului i-a revenit Nataliei Sau, ES Dan Mihalache apreciind că fotografia câștigătoare „vorbește despre întreaga comunitate românească din Marea Britanie, atașată de tradițiile ei dar și privind cu încredere și energie spre viitor”.

Marele premiu pentru cea mai bună fotografie i-a fost decernat Danielei Tache, juriul format din asistente românce care lucrează în sistemul de sănătate britanic considerând memorabilă juxtapunerea iei cu unul dintre cele mai recognoscibile repere londoneze.

Un premiu special i-a fost acordat Simonei Cornea, pentru frumusețea iilor purtate într-o fotografie în care apar trei membri de vârste diferite ai aceleiași familii. Ioana Corduneanu de la „Semne cusute” și-a argumentat alegerea astfel: „Aprecieri pentru că, dincolo de instituții, tradiția se păstrează în familie. Educația pentru bunul gust românesc se învață acasă, de la mamă și bunică. Costumele sunt vechi, păstrate întregi și bine întreținute, iar asta dovedește o preocupare dincolo de o poză de o clipă: este o grijă de generații”.

Punctul culminant al programului a fost anunțul că prima capitală britanică a iei românești este Manchester, recompensând astfel comunitatea românească de unde au fost primite cele mai multe fotografii.

Lordul Primar al orașului Manchester, Abid Latif Chohan, invitat de onoare al acestui moment alături de Andreea Berechet, Consulul României la Manchester, a declarat următoarele:

„Sunt foarte încântat pentru prietenii mei români și pentru întreaga comunitate din Manchester că orașul meu devine Capitala britanică a iei. Acum înțeleg de ce în ultima săptămână am văzut atât de mulți oameni purtând pe străzi costumul dumneavoastră național care este foarte frumos.
Românii care locuiesc în Manchester aduc o contribuție importantă la viața orașului. Sunt foarte muncitori și fac întotdeauna ce e mai bine pentru familii, prieteni și ceilalți. E un sentiment foarte plăcut să împărtășesc cu dumneavoastră bucuria acestui moment și sunt nerăbdător să vă cunosc mai bine cultura minunată.”

ICR Londra intenționează să organizeze post pandemie un program cultural de amploare în importantul oraș din nordul Angliei.