,,Luna Enescu la Londra"

„Luna Enescu" la ICR Londra (22 ianuarie-7 februarie 2015) este apogeul celor peste şapte ani de serate muzicale memorabile pe care le-am dedicat figurii legendare a compozitorului George Enescu, organizate în colaborare cu Societatea Enescu din Marea Britanie, dar şi al eforturilor noastre neîntrerupte de a promova muzica clasică românească pe cele mai importante scene britanice. Reunind sub egida marelui compozitor muzicieni români şi internaţionali de mare clasă, „Luna Enescu" va transforma scena camerală din 1 Belgrave Square într-un spaţiu al descoperirii, iniţierii şi delectării pentru melomani.

„Luna Enescu" aduce la ICR Londra o serie de muzicieni excepționali: violonistul şi profesorul Remus Azoiței, violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, pianistul Horia MihailAnsamblul Cameral al Orchestrei Filarmonicii Londoneze (London Philharmonic Orchestra), dar și o serie de cunoscuți istorici, critici muzicali, jurnalişti şi animatori culturali, precum Sir Noel Malcolm, cea mai mare autoritate britanică în domeniul studiilor enesciene, James Jolly, redactor-șef al revistei „The Gramophone", Oltea Şerban Pârâu, director al Centrului Cultural Media al Radio România și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Cristina Andrei, director general al Muzeului Naţional „George Enescu" din Bucureşti, şi directorul de comunicare al Festivalului și al Concursului Internațional „Enescu", Oana Marinescu 

Programul este realizat în parteneriat cu Ambasada Românei la Londra, Festivalul Internaţional „George Enescu" de la Bucureşti, Muzeul Naţional „George Enescu", Radio România și revista „The Gramophone", cu sprijinul Invitation Romania Travel.

 Seria de concerte şi evenimente speciale (o dezbatere cu public, vernisarea unei expoziţii de fotografii și documente, o minicampanie de susţinere a turismului cultural în România), care se va desfăşura pe durata mai multor săptămâni, este un preludiu al premierei „Simfoniei a III-a" de George Enescu, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, în 7 februarie la Royal Festival Hall de la Southbank Centre. Concertul va avea loc în prezenţa d-lui Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului și al Concursului Internațional „George Enescu" de la Bucureşti.

Program:

Joi, 22 ianuarie, 7pm, ICR Londra: Violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, acompaniați de pianistulHoria Mihail, le propun spectatorilor o demonstrație de măiestrie interpretativă, importând pe scena camerală din Belgrave Square nr. 1 faimosul „Duel al viorilor: Stradivarius vs. Guarnieri".

Programul serii:

1. Gabriel Croitoru (vioara Guarnieri) și Horia Mihail (pian)

Pablo de Sarasate - „Cântece lăutărești"Angheluş Dinicu - „Ciocârlia"

2. Liviu Prunaru (vioara Stradivarius) și Horia Mihail (pian)

Henryk Wieniawski - „Poloneza nr. 1 în Re major"Grigoraş Dinicu - „Hora staccato"

3. Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru (viorile Guarnieri & Stradivarius), Horia Mihail (pian)Astor Piazzolla / Mariano Castro - „Anotimpurile la Buenos Aires"

(C) „Duelul viorilor" este o producție Radio România Cultural și Accendo

Biletele s-au epuizat.

Vineri, 23 ianuarie, 7pm, ICR LondraJames Jolly, redactor-şef al prestigioasei reviste britanice „The Gramophone", moderează o dezbatere despre moştenirea muzicală excepţională a marelui compozitor român, la care participă mai mulți specialişti şi iubitori ai operei enesciene din Marea Britanie și România.

Vorbitori: Sir Noel Malcolm - cercetător la Universitatea Oxford, autorul volumului monografic George Enescu: His Life and MusicOltea Şerban-Pârâu - director al Centrului Cultural Media al Radio România și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor RadioCristina Andrei - director al Muzeului Naţional „George Enescu" din Bucureşti, Oana Marinescu - director de comunicare al Festivalului Internaţional „Enescu", Dorian Branea - director ICR Londra.

Cu această ocazie, va avea loc și vernisajul unei expoziții pregătite de Muzeul „George Enescu" din București, care prezintă instantanee din viața concertistică și privată a compozitorului, precum și o serie de documente, inclusiv manuscrise, care i-au aparținut.

Intrarea liberă. Vă rugăm să vă rezervaţi locul la conferinţă pe Eventbrite

Joi 5 februarie, 8pm, ICR LondraAnsamblul Cameral al Orchestrei Filarmonicii Londoneze prezintă una dintre cele mai importante şi originale lucrări ale lui George Enescu, „Octetul pentru coarde", în cadrul unui eveniment special, primul din anul 2015, din Seria „Concertelor Enescu". Seara va fi deschisă de maestrul Remus Azoiţei cu un omagiu adus violonistului George Enescu: „Chacona" pentru vioară solo de Bach, bucata muzicală favorită a marelui compozitor. 

Biletele s-au epuizat.

Sâmbătă 7 februarie, 7.30pm, Royal Festival HallVladimir Jurowski dirijează Orchestra Filarmonicii Londoneze într-un concert de excepţie cu lucrări memorabile de George Enescu şi Serghei Rahmaninov. Concertul se bucură de participarea baritonului Andrei Bondarenko şi a Corului Filarmonicii din Londra.

Programul serii:

Serghei Rahmaninov - 3 „Cântece rusești", Op. 41

Serghei Rahmaninov - Cantata „Primăvara", Op. 20

George Enescu - „Simfonia a III-a"

Bilete disponibile AICI

Protagonişti:

Violonist de excepţie, Gabriel Croitoru a cucerit audienţele din întreaga lume cu virtuozitatea interpretării sale. În prezent, el este solist al Orchestrei Radio România şi al Filarmonicii din Ploieşti, dar şi membru al Cvartetului Transilvan al Flarmonicii din Cluj-Napoca și predă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Gabriel Croitoru cântă pe o vioară Guarneri del Gesù, datând din anul 1731.

Elev al marelui Yehudi Menuhin, discipolul lui Enescu, Liviu Prunaru a cântat cu numeroase orchestre de renume internațional, dintre care amintim Royal Philharmonic şi London Symphony Orchestra. Prim-violonist al Royal Concertgebouw Orchestra din Amsetrdam, violositul este şi profesor la Academia Internaţională Menuhin, al cărei director artistic a fost până de curând. Liviu Prunaru cântă pe vioara Stradivarius „Pachoud", creată în anul 1694.

Muzician al cărui rafinament transpare în fiecare recital sau concert, Horia Mihail este unul dintre cei mai aplaudaţi pianişti ai generaţiei sale. Este solist al Orchestrei Naţionale Radio, dar cântă cu aproape toate orchestrele din România, talentul său fiind răsplătit cu ovaţii pe toate meridianele globului.

Sir Noel Malcolm este istoric, filosof şi jurnalist, unul dintre cei mai mari specialişti în opera enesciană din lume. Din 1981 până în 1988, a fost profesor la Universitatea Cambridge, iar actualmente este cercetător afiliat al All Souls College, Oxford. Este membru al Societății Regale de Literatură și al Academiei Britanice. Este, de asemenea, membru al Societăţii Enescu din Marea Britanie. Vizitator frecvent al României, Noel Malcolm a fost primul occidental care a studiat manuscrisele Muzeului Naţional „George Enescu" după închiderea instituţiei de către regimul comunist, cercetările sale având ca rezultat volumul monografic George Enescu: His Life and Music (1990).

James Jolly este redactor-şef al revistei „The Gramophone", supranumită „Biblia" industriei muzicii clasice. Între 1989 şi 2005, a fost redactor al aceleiaşi publicaţii. După mai mult de patru ani în care a prezentat emisiunea matinală zilnică a BBC Radio 3, „Classical Collection", prezintă acum, alături de Rob Cowan, matinalul duminical.

Oltea Şerban-Pârâu este muzicolog şi critic muzical, doctor în muzicologie, director al Centrului Cultural Media al Radio România şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Este consilier muzical, artistic şi de presă pentru mai multe instituţii şi festivaluri muzicale naţionale şi internaţionale, dar şi autoarea mai multor lucrări cu tematică muzicală. 

Muzicologul Cristina Andrei a devenit director general al Muzeului Naţional „George Enescu" din Bucureşti în anul 2012. A studiat arhive şi colecţii private legate de numele lui Enescu, descoperind documente noi care au reprezentat baza unei serii de expoziţii dedicate marelui compozitor.

Oana Marinescu este director al companiei Oma Vision și director de comunicare al Festivalului și al Concursului Internaţional „Enescu" de la Bucureşti. Din 2000 până în 2004, a fost consultant pe probleme de comunicare publică şi ataşat politic şi de presă al Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti. Între 2005 şi 2007, a fost Secretar de Stat şi purtător de cuvânt al Guvernului României, după care a devenit director General al Direcţiei de Dilpomaţie Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Renumitul violonist Remus Azoiței a fost solist al unor prestigioase ansambluri orchestrale europene, printre care Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de Belgique şi Deutsche Kammer Orchester. Descris de revista „The Strad" drept „un virtuoz lipsit de inhibiţii, care pune suflet în interpretare şi dă dovadă de o tehnică fabuloasă", Remus Azoiței a concertat pe mari scene ale lumii, inlcusiv la Carnegie Hall şi Alice Tully Hall din cadrul Centrului Lincoln de la New York, la Royal Concertgebouw Amsterdam şi Wigmore Hall din Londra. În prezent, este profesor la Royal Academy of Music din Londra şi director artistic al Societăţii Enescu din Marea Britanie.

Fondată în anul 1932, London Philharmonic Orchestra este una dintre cele mai vestite orchestre simfonice din lume, caracterizată printr-un echilibru perfect între trecutul impresionant şi capacitatea de a se implica în proiecte contemporane dintre cele mai îndrăzneţe. Din anul 2007, dirijor principal al orchestrei este Vladimir Jurowski, sediul acesteia fiind vestitul centru cultural Southbank Center, încă de la deschiderea lui, în 1951.

Vladimir Jurowski a atins faima internaţională aproape imediat după debutul său, care s-a produs la numai 23 de ani, în 1995, în cadrul Wexford Festival. Succesul deosebit de care s-a bucurat în Irlanda a dus imediat la semnarea unui angajament cu Opera Regală Covent Garden. În prezent, dirijorul rus evoluează la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Londra şi al Orchestrei Naţionale Ruse, fiind considerat unul dintre cei mai talentaţi și vizionari dirijori ai lumii.

Ecouri în presa britanică:

http://www.classicalsource.com/db_control/db_concert_review.php?id=12621

http://www.theartsdesk.com/classical-music/bondarenko-lpo-jurowski-royal-festival-hall

Ecouri în presa din România:

http://www.agerpres.ro/cultura/2015/02/07/interviu-dorian-branea-icr-londra-trebuie-sa-fim-intr-o-foarte-mare-masura-o-institutie-britanica-11-08-35

http://www.e-cultura.info/remus-azoitei-ma-consider-un-roman-stabilit-la-londra-si-un-englez-cu-suflet-romanesc/

http://www.agerpres.ro/cultura/2015/02/08/jurowski-dupa-interpretarea-simfoniei-a-iii-a-enescu-a-avut-succesul-pe-care-l-merita-in-anglia-10-29-34

http://www.romania-muzical.ro/articole/art.htm?g=1&c=17&a=1318101