,,Duelul viorilor" ajunge la ICR Londra

Programul de musică clasică al Institutului Român de la Londra se redeschide, în 2015, cu un concert extraordinar mult așteptat și, totdată, cu o demonstrație excepțională de măiestrie interpretativă. Violoniștii Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, aduc pe scena camerală din Belgrave Square nr. 1 faimosul „Duel al viorilor: Stradivarius vs. Guarnieri". 

Program:

1. Gabriel Croitoru (vioara Guarnieri) și Horia Mihail (pian)Pablo de Sarasate - „Cântece lăutărești"

Angheluş Dinicu - „Ciocârlia"

2. Liviu Prunaru (vioara Stradivarius) și Horia Mihail (pian)Henryk Wieniawski - „Poloneza nr. 1 în Re major"

Grigoraş Dinicu - „Hora staccato"

3. Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru (viorile Guarnieri & Stradivarius), Horia Mihail (pian)Astor Piazzolla / Mariano Castro - „Anotimpurile la Buenos Aires"

(C) „Duelul viorilor" este o producție Radio România Cultural și Accendo

Cu peste 1000 de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este o prezenţă binecunoscută în viaţa muzicală românească a ultimilor ani, în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu" din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului „Transilvan" al Filarmonicii „Transilvania" din Cluj-Napoca şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Dinamismul și elocvenţa interpretărilor sale au putut fi constatate de public în concerte şi recitaluri susţinute pe scenele tuturor filarmonicilor din România şi pe scene din întreaga lume. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre importante, precum London Royal Philharmonic, „Gewandhaus Orcheter" Leipzig, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes ș.a. El a avut astfel ocazia să colaboreze cu o serie de dirijori de prim rang, printre care Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul  Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncuşi, Paul Popescu, Ovidiu Bălan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeş, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galaţi şi mulţi alţii. A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., ţări din fosta URSS, Ungaria și, desigur, România. 

Este câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de vioară „Henryk Wieniawski" de la Lublin, Polonia (1979) şi la Concursul Internaţional de vioară „Pablo Sarasate" de la Pamplona, Spania (1991), precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este, de asemenea, deținătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul II (premiul întâi neacordat) la Concursul Internaţional de vioară „Tibor Varga" de la Sion, Elveţia, Premiul al III-lea la Concursul „N. Paganini" de la Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler" de la Viena, Austria, şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate ca „un violonist excepţional, având o tehnică impecabilă", după ce a câştigat Premiul al II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional „Zino Francescatti" de la Aix-en-Provence, Franţa (1987). Arta sa interpretativă se regăseşte în numeroase înregistrări pentru fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune (în perioada 1987-2008) şi pe 8 CD-uri.

În ultimii ani, Gabriel Croitoru a participat la turneele naționale „Vioara lui Enescu la sate" și „Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarneri", care l-au purtat, alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail, în numeroase localități din întreaga țară, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziaşti. 

Din 2008, Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară manufacturată în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce i-a aparţinut lui George Enescu.

Liviu Prunaru, solist prezent pe numeroase scene ale lumii, este concert-maestrul celui mai bine cotat ansamblu muzical din lume: Royal Concertgebouw Amsterdam. Recunoaşterea internaţională a violonistului a venit în urma numeroaselor participări şi premii obţinute la cele mai prestigiose concursuri de vioară. În colecţia sa de trofee se regăsesc: medaliile de aur la Concursul internaţional de vioară „Dong-A" din Republica Coreea (1997), Concursul internaţional de vioară „Rodolfo Lipizer" din Italia (1991),  Concursul de vioară „R. Molinari" din Elveţia, medaliile de argint  la Concursul internațional de vioară de la Indianapolis, SUA (1998), şi Concursul „Regina Elisabeta" de la Bruxelles (1993). Fiecare trofeu câştigat a fost urmat de câte o apariţie publică prestigioasă: debutul său la New York cu Julliard Symphony, la Lincoln Center' s Alice Tully Hall, a venit după ce a cucerit Marele Premiu la Juilliard „Mendelssohn" Competition. De asemenea, colaborarea cu Aspen Young Artists Orchestra, în 1999, a fost posibilă după ce a câştigat Marele Premiu la „E. Nakamichi Wieniawski" Violin Concerto Competition.

Liviu Prunaru a concertat ca solist alături de orchestre renumite, precum Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Belgium National Orchestra, Westdeutsche Sinfonia, Athens Philharmonic Orchestra, Bari Symphony Orchestra, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Meridian Symphony, Mississippi Symphony, Juilliard Symphony şi Puchon Philharmonic Orchestra din Coreea şi multe altele. În aceste apariţii scenice a avut ocazia să colaboreze cu mulţi dirijori celebri, printre care Lord Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry şi Park Eun Seong. Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, precum „Menuhin", „Enescu" sau festivalurile de la Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena şi Salzburg.

Violonistul a înregistrat numeroase CD-uri cu ansamblul Camerata Lysy. Debutul său pe CD a fost lansat la Pavane Records şi cuprinde lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns şi Sarasate, interpretate în compania pianistului Luc Devos. 

Pe lângă numeroasele sale prezenţe scenice internaționale, Liviu Prunaru este în prezent şi solist concertist al Filarmonicii „Oltenia" din Craiova. El cântă pe vioara Stradivarius denumită „Pachoud", datând din anul 1694.

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal, Braşov, interpretând „Concertul în Re major" de Haydn la vârsta de numai 10 ani. De atunci, a concertat de peste 1000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu" din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio.

Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări de pe patru continente, colaborând cu artişti cunoscuţi precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz şi Nathaniel Rosen. După ce a fost, timp de trei ani, lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio", alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut o serie de concerte de mare succes în ţară şi în străinătate. Împreună cu „Romanian Piano Trio" a realizat cinci turnee naţionale de anvergură, sub genericul „Music ON", iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee „Stradivarius". În urma acestor colaborări, au apărut 3 CD-uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn şi 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: „Encore", „Virtuoso" şi „Romantic". 

Din 2009, artistul este solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut mai multe concerte la Sala Radio (alături de Orchestra Naţională radio şi dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar şi turnee în ţară sau la Roma, în decembrie 2009, ori la Expoziţia Mondială de la Shanghai, în iulie 2010. 

În aprilie 2011, Horia Mihail a realizat un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt, intitulat „Pianul călător. Pe urmele lui Franz Liszt", care a stat la baza unui CD înregistrat live, apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 şi apoi de un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven, înregistrat la Sala Radio. Turneul „Pianul călător", din 2014, a purtat subtitlul „100 % Mozart". În 2013, Horia Mihail a lansat primul său CD solistic integral, înregistrat alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski.

Horia Mihail a participat în ultimii ani la mai multe festivaluri importante, precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu", Festivalul internaţional „Nopţi pianistice" de la Chişinău, Festivalul Internaținal de la Ushuaia. Proiectul „Duelul viorilor. Stradivarius vs. Guarneri" l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul „Cele trei dive" - alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva, la Iaşi, Cluj şi Timişoara. 

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare, între 2012 și 2014, sunt „Pianul călător", „Duelul viorilor", „Flautul de aur" (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu) şi „Vioara lui George Enescu la sate" (alături de Gabriel Croitoru). În 2014, pianistul a realizat, printre altele, turnee în Chile, Statele Unite și Malayesia şi a cântat pe scena Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio RADIRO, împreună cu Orchestra Radio din Praga.

Când: 22 ianuarie, 7pm

Unde: Institutul Cultural Român din Londra, 1 Belgrave Square, Londra SW1X 8PH

Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate. Vă rugăm să vă rezervați biletele aici: Eventbrite.