Ajun de Crăciun, ceas de bucurie pe care ICR Istanbul le propune tuturor să îl peterecă și să îl sărbătorească alături de comunitatea de români din Istanbul, prin cântece de iarnă specifice sărbătorilor, tradițiilor și ritualurilor românești.
La doar câteva zile înaintea sărbătorii Crăciunului, pe 21 decembrie 2017, seara va aparține armoniilor sublime de colind. Muzicienii care vor cânta pe scena ICR Istanbul, de la ora 19.00, se numesc Mihaela și Adrian Andrei.
Pentru că își dorește să devină un obicei, ICR Istanbul continuă organizarea de evenimente culturale cu și pentru diaspora din Istanbul. Partenerii concertului de colinde sunt: Consulatul General al României la Istanbul, Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială și Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul.
Invitații ICR Istanbul au o activitate bogată și de succes, ambii fiind muzicieni profesioniști.
Soprana Mihaela Andrei s‐a născut în anul 1976 în orașul Strehaia, județul Mehedinți și a debutat pe scenă la vârsta de 5 ani. În ciclul primar și gimnazial a studiat vioara, iar între anii 1991‐1995 a fost elevă la Liceul de Arte "Marin Sorescu" din Craiova, secția canto clasic. Între anii 1996‐2001 urmează cursurile Universității Naționale de Muzică, București avându‐i ca mentori pe profesorii Iulian Băiașu, Silvia Voinea, Olimpia Urs și Hero Lupescu, abordând la examenul de licență rolul Musettei din opera La Bohéme de Giacomo Puccini. După încheierea studiilor universitare participă la o serie de cursuri de măiestrie susținute de nume importante ale scenei lirice intenaționale dintre care îi amintim pe Emil Crâsnaru și Eleonora Enăchescu. Își începe activitatea didactică în anul 2001 când devine titulară la catedra de canto clasic a Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti", obținând de‐a lungul anilor peste 100 de premii la cele mai importante concursuri naționale și internaționale. Una dintre cele mai merituoase eleve ale Mihaelei Andrei a fost bursieră pentru trei ani consecutiv la Fundația Principesa Margareta a României.
În calitate de interpretă a desfășurat o intensă activitate în genul muzicii de cameră, susținând concerte pe scenele din țară și din străinătate. O bună parte din aceste reprezentații au fost realizate împreună cu formația camerală Intermezzo Cantabile, a cărei membră a fost între 2001‐2004. Începând cu anul 2009 formează un cuplu atât pe scenă, cât și în viața privată împreună cu compozitorul și chitaristul Adrian Andrei, alături de care întreprinde numeroase concerte pe plan național. Repertoriulcelor doi muzicieni include muzică renascentistă (Lute Songs‐ John Dowland și Guitar Songs‐ Adrian Le Roy), muzică latino‐americană (Al aire latino), dar și creații originale pentru voce și chitară semnate de Adrian Andrei.
Din 2015, a susținut o bogată activitate concertistică alături de soțul său la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu‐Cesianu și Muzeul Stork) în care distingem colaborarea cu artiști ca Adrian Naidin, Ionuț Micu, Irina Movilă și Marius Bodochi. În anul 2010, soprana obține titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. Un an mai târziu publică la editura clujeană Arpeggione cartea cu titlul John Dowland‐ Creația pentru voce și lăută.
Compozitor, chitarist concertist și profesor de chitară, Adrian Andrei s‐a născut în 1977 în București. Începe studiul chitarei clasice la vârsta de 9 ani sub îndrumarea fraților săi Constantin și Aurelian, cei mai importanți profesori de chitară din România. Între anii 1991‐1995 este elev la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din București, perioadă în care debutează în dublă impostază de interpret și compozitor. Urmează cursurile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj‐Napoca între anii 1996‐2001 și se perfecționează în studiul compoziției cu maestrul clujean Dan Voiculescu. La examenul de licență i se permite interpretarea primei sale sonate pentru chitară clasică, Sonate Nostalgique, o premieră în lumea universitară din țara noastră. Debutează ca profesor un an mai târziu la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj‐Napoca, după care urmează o intensă activitate pedagogică la Liceul de Arte din Oradea, École de Musique de Temiscouata (Québec, Canada), House of Arts (Al Ain, Emiratele Arabe Unite) și Școala de Muzică nr.3 din București unde activează ca titular și șef de catedră din anul 2008.
Anul 2002 marchează debutul său publicistic, catalogul său, cu peste 80 de publicații, fiind în permanență îmbogățit la edituri renumite cum ar fi Les Productions d'Oz (Canada), Starborn Music (Marea Britanie), Guitarissimo (Suedia) și Arpeggione (România). Din 2007 a primit recenzii favorabile în reviste de specialitate din Anglia și SUA pentru o mare parte din lucrările publicate în Canada.
În calitate de interpret, a susținut numeroase concerte atât în țară, cât și peste hotare, iar din anul 2000 formează alături de frații săi, formația camerală intitulată Trio Andrei. Cu trioul de chitare a desfășurat o intensă activitate concertistică pe plan național, făcând parte din juriile celor mai importante festivaluri de chitară din România, realizând până în prezent trei CD‐uri în care regăsim atât creații originale, aranjamente proprii și lucrări de ținută din repertoriul universal al chitarei.
În anul 2014 înființează Asociația de Chitară VALAHIA prin intermediul căreia organizează, în calitate de președinte, concursurile Treptele Chitarei, Toamna Muzicii Vechi și Singing‐Guit, care s‐au bucurat de interesul atât al profesorilor și tinerilor muzicieni, cât și al melomanilor. Din 2015, la sugestia istoricului Adrian Majuru, inițiază și dă numele festivalului de muzică cultă Museicorum, găzduit de Muzeul Municipiului București.
Repertoriul pentru seara concertului de colinde de la ICR Istanbul cuprinde următoarele piese: O, ce veste minunată (tradițional - aranjament Adrian Andrei); În orașul Betleem - compozitor Adrian Andrei; Iată, vin colindători (tradițional - aranjament Adrian Andrei); Steaua sus răsare - (compozitor Adrian Andrei); Colinda darurilor - (compozitor Adrian Andrei); Legănelul lui Iisus - (tradițional - aranjament Adrian Andrei); Asta-i sara de Crăciun - (compozitor Adrian Andrei); Îngeri și copii - (compozitor Adrian Andrei); Zori de nea - (compozitor Adrian Andrei); Colindița (tradițional - aranjament Adrian Andrei)
Concertul de colinde propus pentru seara de 21 decembrie 2017 se înscrie în seria de proiecte culturale care să contribuie la păstrarea identității etnice, culturale şi religioase acomunităților de români din Republica Turcia, fiind un eveniment destinat cu prioritate diasporei române, dar și publicului local interesat de tradițiile și obiceiurile naționale.