BERLIN. Despre o biografie a primei regine a României, într-o discuție live cu autoarea, dr. Silvia Irina Zimmermann

Prezentarea biografiei în imagini „Cu pana în mână sunt o cu totul altă persoană. Carmen Sylva (1843-1916). Viaţa şi opera“, de către autoare, istoricul literar dr. Silvia Irina Zimmermann, va avea loc live pe platforma Zoom și pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român de la Berlin, în 18 iunie, de la orele 20.00 (ora României).

Apărută în anul 2019, monografia cuprinde un studiu de imagine despre prima regină a României, Elisabeta de Wied (pseudonim literar Carmen Sylva) în literatura memorialistică şi biografii, urmat de o biografie în imagini, mărturii de epocă şi documente inedite din arhive şi din corespondența reginei cu familia ei din Neuwied şi cu Regele Carol I. Numeroasele fotografii de epocă şi imaginile despre viaţa şi opera literară ale Reginei Elisabeta Carmen Sylva, publicate în carte, provin din Arhiva Princiară de Wied (228, din care 9 color), şi din colecția personală a autoarei (142, din care 16 color).

Regina Elisabeta a României, născută pe malurile Rinului, la Wied, a avut o influență majoră asupra vieții sociale și artistice a României.

Începând din 1869, anul sosirii în ţară, regina a întărit legăturile culturale dintre România și Germania prin opera proprie, (o contopire inedită a mitologiilor celor două țări), prin traduceri și promovarea artiștilor, mai ales români. Compozitori români și din restul Europei (Charles Gounod) au avut în acel timp legături strânse cu Casa Regală Română. Astfel, George Enescu a compus două lucrări cu caracter omagial, cu ocazia aniversării datei de căsătorie a Suveranilor României, în ambele fiind evocat Imnul Regal al României din acea vreme.

Autoarea Dr. Silvia Irina Zimmermann si-a dedicat o mare parte din munca de cercetare spre studierea personalității scriitoarei Carmen Sylva, având numeroase cărți scrise despre importanța și personalitatea primei regine, Elisabeta de Wied. Mai mult, este inițiatoarea şi coordonatoarea Centrului de Cercetare „Carmen Sylva” al Arhivei Princiare Wied.

Evenimentul este realizat în colaborare cu Societatea Germano-Română Berlin.