Ziua Națională a României sărbătorită la Bruxelles, Haga și Luxemburg prin evenimente culturale de excepție

Pentru a marca Ziua Națională a României la Bruxelles, Haga și Luxemburg, ICR Bruxelles organizează, alături de partenerii săi din Benelux, o serie de evenimente speciale transmise pe canalele oficiale de comunicare, evenimente ce cuprind recitaluri și intervenții artistice ale unora dintre cei mai tineri și mai talentați muzicieni români, dar și un interviu cald și extrem de generos, oferit în exclusivitate reprezentanței ICR din capitala Europei de Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți muzicieni români ai momentului, unanim apreciat la nivel mondial.

Interviul online cu dirijorul român Cristian Măcelaru va fi difuzat pe canalele de comunicare ale reprezentanței ICR Bruxelles, în data de 28 noiembrie 2021

Proiectul digital „Matineu muzical la ICR Bruxelles”, realizat și difuzat de reprezentanța ICR Bruxelles pe canalele sale de comunicare, propune promovarea culturii și civilizației românești în spațiul de referință, Benelux, printr-o serie de interviuri și recitaluri muzicale în interpretarea unora dintre cei mai talentați și cunoscuți muzicieni români.

Interviul de excepție oferit de dirijorul român CRISTIAN MĂCELARU, difuzat în marja Zilei naționale a României, continuă seria de interviuri realizate cu Ruxandra Donose, Cellia Costea, Roxana Constantinescu, George Petean, Ana-Camelia Ștefănescu, Zeno Popescu. Materialele video din cadrul acestui proiect al ICR Bruxelles sunt realizate de Marius Constantinescu, cunoscut prezentator și realizator radio-TV.

Cristian Măcelaru este directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijor al Festivalului de muzică contemporană Cabrillo, dirijor principal al Orchestrei Germaniei de Vest. În 2021, Cristian Măcelaru a fost numit Director Artistic al Festivalului George Enescu. Premiat cu Grammy, dirijorul român are colaborări importante cu Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Bayerische Staatsoper, WDR Sinfonieorchester, Orchestral Philharmonic of Radio France, Symphony Radio din Suedia, precum și cu Orchestra Simfonică Națională din Danemarca, Orchestra Halle și Orchestra Națională a Scoției.

În cadrul Festivalului International de Arte EUROPALIA ROMÂNIA 2019 - 2020, Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra Națională a Belgiei în două concerte găzduite de BOZAR.

Ziua Națională a României la Bruxelles și la Haga, sărbătorită prin recitalul online al tinerei pianiste Ana Antonia Tudose

Pentru a marca Ziua Națională a României, ICR Bruxelles organizează în parteneriat cu Ambasada României în Țările de Jos un recital de pian online susținut de pianista ANA ANTONIA TUDOSE. Recitalul conține două bijuterii muzicale românești - Suita de Mihail Jora, piesă muzicală rafinată și complexă, ca de altfel întreg ciclul Joujoux pour Ma Dame - opus 7 (1925) și Jocul dobrogean al lui Paul Constantinescu, plin de vervă și de energie, ritmul dobrogean dat de accentele genial plasate combinându-se cu jocul fremătător al mâinilor ce plămădesc Toccata – petrecere câmpenească, taraf, voie-bună și „mugur de fluier”, cum spunea talentatul compozitor. De asemenea, recitalul cuprinde și o piesă epică, melancolică, contemplativă, dar și expansivă, tumultuoasă, cu o paletă vastă de mijloace tehnice și tensiuni dinamice, una dintre cele mai spectaculoase creații ale ilustrului compozitor polonez Frederic Chopin.

Ana Antonia Tudose (n. Ploiești, 2001) a absolvit Colegiul de Artă „Carmen Sylva“ din orașul natal. În prezent, este studentă a Conservatorului Regal din Bruxelles, fiind admisă la clasa reputatului profesor și pianist Aleksandr Madzar. La vârsta de 12 ani, Antonia și-a făcut debutul în activitatea concertistică, interpretând, alături de Orchestra Filarmonicii din Ploiești, Concertul nr. 8 KV 246 de W. A. Mozart, sub bagheta renumitului dirijor Ovidiu Bălan. Activitatea concertistică a continuat an de an, până în prezent susținând mai multe concerte unanim apreciate, alături de orchestre consacrate precum Filarmonicile din Ploiești, Sibiu și Rm. Vâlcea, Momentum Orchestra, Orchestra Junior a Fundației ,,Tinerimea Muzicală”. Ana Antonia Tudose este membru permanent al Fundațiilor ,,Remember Enescu” și ,,Pro Piano Romania”, fiind invitată frecvent să cânte la Ateneul Român și pe alte scene importante din țară și din străinătate.

Recitalul va fi înregistrat, iar materialul video va fi prezentat pe canalele online ale Ambasadei României la Haga și ale ICR Bruxelles în data de 1 decembrie 2021.

Ziua Națională a României la Bruxelles și Luxemburg, sărbătorită printr-un recital online al tinerilor pianiști Ioana Andreescu și David Petre

Recitalul online, organizat la inițiativa Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului în parteneriat cu ICR Bruxelles, celebrează creația unor personalități ale muzicii culte românești și europene. Prezența pianiștilor IOANA ANDREESCU și DAVID PETRE într-un eveniment online dedicat sărbătoririi Zilei Naționale a României oferă ocazia de a prezenta publicului european doi muzicieni români, extrem de tineri și de talentați. În program sunt incluse piese din repertoriul muzical european și din creația românească: Frédéric Chopin - Studiu op. 10 nr. 5; Frédéric Chopin - Studiu op. 10 nr. 12; Aram Haciaturian – Toccata; Franz Liszt - Die Loreley; Paul Constantinescu - Joc dobrogean; George Enescu – Toccata op. 10.

Ioana Andreescu (n.2008) este elevă în clasa a VII-a la Colegiul de Arte „Carmen Sylva” din Ploiești și se perfecționează, din 2018, la cursurile Maestrului Iulian Trofin. Tânăra pianistă este câștigătoare a concursurilor „Pro Piano România” (2020), „Europlay Piano Competition” - München (2020), „Lviv Kawai” (2020) - Ucraina, „Piano Competition Smederevo” (2021) - Serbia și laureată la Concursul Internațional „Grotrian-Steinweg” – Germania (2017).

David Petre (n. 2006) este elev în clasa a IX-a la Colegiul de Arte „Carmen Sylva” din Ploiești. Este laureat al concursurilor: „Pro Piano” România, „Frederic Chopin” România, „Lviv Kawai” Ucraina și participă, din 2018, la cursurile Maestrului Iulian Trofin, în cadrul „Fundației Trofin” din Neamț, România.

Recitalul va fi înregistrat, iar materialul video va fi prezentat pe canalele on line ale Ambasadei României în Marele Ducat la Luxemburgului în data de 1 decembrie a.c. și ale ICR Bruxelles în data de 2 decembrie 2021.

*****

Interviul cu dirijorul Cristian Măcelaru, precum și recitalurile pianiștilor Ana Antonia Tudose, Ioana Andreescu și David Petre continuă tradiția seriei de evenimente organizate de ICR Bruxelles cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României în Benelux.

Prin aceste proiecte, ICR Bruxelles își îndeplinește misiunea culturală în spațiul Benelux, făcând posibilă cunoașterea valorilor culturale românești, o dată în plus, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României.

Interviul, dar și recitalurile celebrează moștenirea muzicală diversă și unică a spațiului cultural românesc, dar și a celui european, atât de divers și contrastant, oferă o călătorie peste secole, onorând diversitatea prin muzică, dar, în același timp, evidențiind firele comune ce conferă unitate acestei „tapiserii” culturale.

Toate aceste evenimente oferă și un punct de pornire pentru noi colaborări și abordări în diverse domenii și, mai ales, asigură prezența ICR Bruxelles pe harta culturală din spațiul de referință prin organizarea de evenimente online, promovarea și familiarizarea publicului european cu muzica cultă românească, creșterea prestigiului ICR Bruxelles în peisajul cultural din Benelux.