Ziua Limbilor Europene, celebrată în rețeaua EUNIC Istanbul

Limbile europene au fost celebrate în Turcia la 26 octombrie, în întreaga rețea EUNIC. În contextul anulării organizării de evenimente din cauza măsurilor internaționale impuse pentru prevenirea răspândirii virusului covid-19, EUNIC Istanbul a organizat evenimente online.

Ziua Limbilor Europene s-a desfășurat în data de 26 octombrie 2020 pe paginile de Facebook ale consulatelor generale și institutelor culturale europene participante. Programul a inclus prezentarea unui interviu cu o personalitate din Turcia, vorbitoare a limbii țărilor europene implicate, distribuirea unui videoclip în format Pecha Kucha, în care un reprezentant al misiunilor diplomatice europene sau institutelor culturale europene participante vorbește prin intermediul a trei imagini despre experiența avută în Turcia și oferirea unor cursuri de limbă prin intermediul aplicației Zoom.

ICR Istanbul a postat un interviu cu prof. dr. Enis Tulça, istoric la Universitatea Galatasaray. Vorbitor al limbii române, Enis Tulça a povestit despre motivele pentru care a ales să învețe limba română, care au fost dificultățile întâmpinate, ce beneficii i-a adus cunoașterea limbii române din punct de vedere personal și profesional, care sunt cele mai mari diferențe dintre limba turcă și limba română etc.

Al doilea videoclip postat a fost cel în format Pecha Kucha, în care E.S. domnul Gabriel Șopandă, ambasadorul României la Ankara, a vorbit despre experiența avuta în Turcia, descriind pe scurt trei locuri impresionante pe care le-a vizitat.

Profesorul de limbă română Jenny Marilena Vișa a susținut două cursuri demonstrative de limbă română, a câte douzeci de minute, prin intermediul aplicației Zoom, la care au participat 22 de cursanți.

Institutele culturale și misiuni diplomatice europene din Istanbul care s-au alăturat ediției de anul acesta a Zilei Limbilor Europene au fost: Consulatul General al Poloniei, Centrul Educațional Olandez Nesso, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Istanbul, Centrul Cultural Grec Șișmanoglio Megaro, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Cultural Italian, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul. Evenimentul a fost coordonat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Istanbul cu sprijinul reprezentanţelor culturale europene din ţara de reşedinţă.