Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită la Lisabona

ICR Lisabona a făcut parte și în acest an din echipa de organizare a Zilei Europene a Limbilor. Clusterul EUNIC Portugalia a pregătit un eveniment festiv multicultural şi pluridisciplinar care s-a desfășurat sâmbătă, 28 septembrie 2019, în Grădina Campo Grande din Lisabona (Jardim do Campo Grande) și la care au participat, în intervalul orar 14:00 – 19:00, peste 500 de persoane.

Ziua Europeană a Limbilor, instituită de Consiliul Europei, își propune să atragă atenția asupra numeroaselor beneficii de a învăța limbi străine și să asigure dezvoltarea competențelor cognitive, ruperea barierelor culturale și deschiderea către noi prietenii și oportunități profesionale.

Activitățile cu intrare liberă din cadrul evenimentului s-au adresat și anul acesta publicului de toate vârstele. Având la dispoziție un vast program cultural, participanții și-au testat cunoștințele lingvistice, au luat parte la jocuri și dansuri și au asistat la concerte și expoziții. Copiii au explorat limbile europene printr-o varietate de activități creative. De asemenea, au fost degustate preparate tradiționale din diverse țări.

Unul dintre marile succese ale edițiilor anterioare, „speak dating“-ul, a ținut și în acest an capul de afiș. Formatul interactiv le permite participanților să învețe cuvinte și expresii din diverse limbi străine în cadrul unor mini-conversații. Pe parcursul a trei ore, peste 300 de persoane auintrat în contact cu 13 limbi europene: cehă, croată, engleză, finlandeză, franceză, georgiană, germană, greacă, italiană, irlandeză, poloneză, română și spaniolă.

Evenimentul s-a încheiat cu o tombolă care a avut ca premii cursuri de limbi străine, predate în cadrul institutelor culturale membre EUNIC.

Membrii EUNIC Portugalia implicați în acest proiect au fost: British Council, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român,Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultură, Institutul Ibero-American al Finlandei, Ambasada Austriei, Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Croației, Ambasada Georgiei, Ambasada Greciei, Ambasada Irlandei, Ambasada Poloniei, Ambasada Ucrainei și Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia.