Institutul Cultural Român de la Beijing are onoarea să vă invite la expoziția de artă vizuală urbană "Privire asupra Deconectării" realizată de Dani Ghercă și la concertul de muzică neoclasică susținut de Mischa Blanos, în scopul marcării Zilei Culturii Naționale a României (15 ianuarie). Centrul Choi va găzdui expoziția timp de două săptămâni (13-29 ianuarie 2024), iar deschiderea va avea loc sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00.
Expoziția "Privire asupra Deconectării" explorează schimbări ample în condiția umană, evidențiind alienarea și confuzia generate de viața digitală și individualismul radical. Imaginile înfățișează orașul într-o lumină rece, redus la date, oferind o iluzie de conectivitate și proiectând vise deepfake. Propunerea expoziției include 15 lucrări noi imprimate pe suprafețe imense, create de Dani Ghercă în SUA și China, din 2020 până în prezent, care vor fi expuse în diferite zone ale Centrului Choi, oferind publicului o călătorie captivantă și imersivă în cultura română contemporană.
Dani Ghercă (1988, București) folosește fotografia pentru a examina noțiunile de urbanitate, scară și deconectare. În căutarea sa fotografică, el își propune să transmită privitorului o senzație de confuzie, admirație și claustrofobie, realizând imagini aeriene ale diferitelor metropole din întreaga lume. El face aceste fotografii dintr-un elicopter, schimbând perspectiva și lăsând în urmă toate punctele de referință posibile. Prin aceasta, el reduce orașul la un joc abstract de formă, culoare și lumină. Fotografiile nu sunt făcute noaptea - așa cum ar sugera compozițiile aproape negre - ci în timpul zilei, împotriva luminii soarelui. Elementele strălucitoare din compoziție sunt reflexiile de pe elemente metalice de pe acoperișuri și fațade.
Această rețea densă de linii și suprafețe nu evocă întâmplător forma unei unități hard-disc gigantice. Prin urmare, imaginile lui Ghercă devin o reprezentare vizuală a metropolei interconectate și a vieții în era comunicării digitale, a cărei promisiune de conectivitate și disponibilitate constantă duce adesea paradoxal la sentimente de singurătate și alienare.
În acest proiect, Dani Ghercă își propune să creeze ultima metaforă a globalizării, un atlas al celor mai importante orașe ale lumii care seamănă cu hard-discurile computerelor, acest element care controlează existența umană într-un mod excesiv în secolul al XXI-lea.
Dani Ghercă (1988, București) este unul dintre cei mai remarcabili artiști vizuali români, care aparține unei generații emergente ce utilizează fotografia într-un mod conceptual. A studiat fotografia la Universitatea Națională de Arte București. Lucrările sale au fost expuse pe scară largă: Museo ICO Madrid, Tate Exchange Liverpool, ESSL Museum Vienna, MNAC București, HISK, Bruxelles, Sonsbeek Arnhem. Lucrările sale fac parte din diverse colecții private și ale unor corporații, inclusiv ING Amsterdam, Proximus Art Collection etc. Este una dintre forțele motrice din spatele SwitchLab, un spațiu de proiect dedicat artelor vizuale din București.
Expoziția este completată de muzică neoclasică, compusă special pentru acest proiect de către prodigiosul muzician român Mischa Blanos, care va susține un concert de muzică acustică - electronică live (40 min.), în deschidere.
Mischa Blanos, un talentat pianist și compozitor neoclasic român, împinge în mod constant limitele sunetului. Utilizând pianul ca instrument inovator, el colaborează cu sintetizatoare, integrează groove-uri organice și prezintă aranjamente muzicale surprinzătoare. Cu realizări remarcabile precum "Second Nature" și "Indoors", precum și albumul său de debut, "City Jungle", Blanos explorează metaforic peisajul urban și reflectă asupra impactului pandemiei asupra culturii și vieții sociale. Blanos va prezenta o serie de compoziții muzicale special create pentru acest proiect, care vor acompania expoziția, pe durata ei la Choi Center.
Expoziția este curatoriată de Xinduo Li, lector la Universitatea Jiaotong din Beijing, Facultatea de Arhitectură și Artă, specializat în teoria artei contemporane și teoria artei media digitale: "Prin această serie de lucrări, Dani Gherca ne schițează o viziune futuristică asupra orașului digital, unde rețelele intersectante și fragmentele digitale ne încarcă ferm. Așa cum Guy Debord a descris în "Societatea spectacolului", suntem înconjurați de peisaje, dar în loc de cele naturale, ne confruntăm cu digiscape-uri."
Centrul Choi este un spațiu dedicat activităților culturale de înaltă ținută, care includ expoziții, concerte, conferințe, rezidențe și spectacole. Patronat de Fundația Jonathan K.S. Choi, în parteneriat cu Ambasada Franței în China și clusterele Institutelor Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC), centrul este fosta locuință și atelier de artă al domnului Huang Rui, fondatorul celebrului District de Artă 798, un artist chinez emblematic al cărui nume este strâns legat de arta contemporană din China. Spațiul este o îmbinare artistică a elementelor tradiționale chinezești, cum ar fi Cele Opt Trigrame din I-Ching (易经), 300.000 de cărămizi realizate manual, recuperate din curțile dinastiei Ming și Qing, și grinzile de lemn din Palatul Prințului Kung, cu design contemporan, occidental, realizat de arhitectul olandez Neville Mars și arhitecta chineză Bian Jing. Cloud House găzduiește numeroase expoziții, spectacole și alte activități culturale, promovând cooperarea între diferite forme de artă și culturi internaționale.
Acest eveniment dedicat Zilei Culturii Române își propune să ofere publicului o călătorie captivantă și imersivă în cultura română contemporană.
Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Pentru înregistrare, scanați codul QR de pe invitație sau accesați site-ul: https://www.eventbrite.com/e/789988806787?aff=oddtdtcreator.
Vă așteptăm cu drag!