Zilele cinematografului portughez

Program: Joi, 27 martie / ora 18.00Alice (dramă, 2005, regia Marco Martins). Vineri, 28 martie / ora 18.00Atrás das Nuvens (Dincolo de Nori, dramă, 2007, regia Jorge Queiroga) Sambătă, 29 martie / ora 18.00O Mistério da estrada de Sintra (Misterul drumului de Sintra, aventură, 2007, regia Jorge Paixão da Costa). 
Intrare liberă
 
Alice 
scenariul şi regia: MARCO MARTINS 

Sinopsis
Au trecut 193 de zile de cand Alice a fost văzută ultima oară. În fiecare zi, Mário, tatăl fetiţei, reface acelaşi drum pe care îl făcuse în ziua iî care Alice a dispărut. Obsedat să o găsească, instalează o serie de camere video care înregistrează zi de zi trecătorii de pe stradă. În mijlocul acelor nenumărate chipuri, acelei mulţimi de anonimi, Mario caută un indiciu, un ajutor, un semn… Durerea sfâşietoare cauzată de absenţa lui Alice l-a transformat pe Mario în alt om, dar această căutare persistentă şi tragică este poate singura cale pentru a păstra speranţa că într-o zi Alice va reapărea.

O Misterio da estrada de Sintra regia: JORGE PAIXÃO DA COSTA
scenariul: Tiago Borralho, Mário Botequilha 

Sinopsis
Doi scriitori, Eça de Queiroz şi Ramalho Ortigão, creează în vara anului 1870 un roman poliţist de excepţie. Crima pusă pe hârtie de către cei doi prieteni se transpune pe străzile Lisabonei. Oare chiar există un mister? Oare Ramalho chiar a fost răpit? Oare capitanul Rytmel chiar a fost asasinat? Acestea sunt indoielile lui Eça, care a acceptat provocarea lui Ramalho de a scrie împreună un foileton pentru ziarul Diário de Notícias. Îndoiala între ficţiune şi realitate susţine conflictul dintre cei doi autori, care ajung să simtaă pe propria piele dimensiunea reală pe care a luat-o povestea.

Atrás das Nuvens

regia: Jorge Queiroga
scenariul: Jennifer Field, Jorge Queiroga

Sinopsis
Paulo are zece ani şi locuieşte cu mama lui în Lisabona. Maria a evitat întotdeauna ca fiul ei să îl cunoască pe bunicul patern, dar Paulo se hotărăşte să-l caute, minţind că pleacă într-o excursie cu şcoala. Îşi întâlneşte bunicul în Alentejo, Vitor, un producător de vin, căruia trecutul i-a lăsat multe cicatrici. Trăieşte izolat pe un deal din mijlocul câmpiei, unde păstrează în foarte bună stare un Citroen vechi. În ciuda faptului că nu se porneşte, Citroenul este mijlocul de transport pentru toate călătoriile imaginare posibile. În această maşină, Vitor îi dezvăluie nepotului trecutul lui, şi împreună pornesc într-o aventură emoţionantă, dincolo de dealuri, vii, câmpie, şi de tot ceea ce i-a despărţit.